Ett besök i vackra Friedrichstadt och i Husum inorra Tyskland đŸ‡©đŸ‡Ș

Europaresor / Tyskland, roadtrip / Permalink / 0
(null)
Friedrichstadt besökte vi pÄ vÄr "roadtrip" i Tyskland och Danmark. Vi körde av fÀrjan i Kiel pÄ onsdagsmorgonen och körde ca 85 km till Friedrichstadt. Vi hade fÄtt tips om att besöka Friedrichstadt och det visade sig vara ett mycket bra tips.
 
Friedrichstadt ligger mellan floderna Ă€r en liten stad i Schleswig-Holstein mellan floderna Eiser och Treene. Staden har flera kanaler och under den varma Ă„rstiden kan man Ă„ka pĂ„ bĂ„turer pĂ„ kanalerna. Staden grundades. 1621 av hollĂ€ndska arminianer och uppkallades efter hertig Fredrik III av Holstein-Gottorp, Antalet invĂ„nare Ă€r ca 2 600. 
(null)
Vi, Björn och Karin Demme, frÄn Göteborg har en mycket stor passion för att resa och för att skriva. Vi reser ca 10-12 gÄnger per Är, bÄde lÄnga och korta resor, bl a har vi gjort 12 st Jordenruntresor och nÄgra hundra andra resor. Vi har ocksÄ ett mycket stort intresse av mat och vin.
(null)
PÄ marknadstorget i Friedrichstadt hittade vi de hÀr fina pÄskÀggen.
(null)     
 
En av de mÄnga vackra kanalerna i Friedrichstadt.
(null)
Det ligger en trevlig pub vid enbart kanalerna. - dÀr finns det en "ölautomat" dÀr det gÄr att köpa en öl nÀr puben Àr stÀngd.
(null)
PÄ marknadstorget finns denna vÀlbevarade pump dÀr hÀstar och oxar tidigare "vattnades"
(null)
Det finns vÀldigt mÄnga gamla och vackra vÀlbevarade byggnader i Friedrichstadt. Runt marknadstorget och gatorna runt om finns det flera trevliga restauranger och caféer.
(null)
"Ölautomaten" pĂ„ puben vid en av kanalerna
(null)
En av mÄnga kanaler i Friedrichstadt.
(null)
Kyrka i Friedrichstadt.- St Christopherus
 
(null)
I Friedrichstadt finns det en stor församling, ca 20% av invĂ„narna Ă€r medlemmar, i anabaptiskiska frikyrkan Mennoniterna som hĂ€rstammar frĂ„n den radikala reformationen pĂ„ 1500-talet. Den mest kĂ€nda . NĂ„gra församlingar i bl a USA, Kanada , Tyskland lever i smĂ„ kollektiv helt avskilda frĂ„n omvĂ€rlden, sĂ„som Hutteriter. En konservativ grupp bland mennoniterna och den mest kĂ€nda Ă€r amishfolket i USA. Mennonitkyrkan med kyrkogĂ„rd finns mitt i staden vid Am Mittelburgwall.
(null)
Dammluckor mellan floden och en av kanalerna.
(null)
En av mÄnga vackra portar i Friedrichstadt.
 
Friedrichstadt Àr vÀl vÀrt ett besök, det rÀven mycket vacker och vÀlbevarad stad med en 400-Ärig historia. Det finns fler smÄ hotell insatsen och mÄnga smÄ restauranger. Vi stannade vara nÄgra timmar i Friedrichstadt, vi bor i den lite större staden Husum ca 15 km frÄn Friedrichstadt.
 
Vi kan varmt rekommendera ett besök i Friedrichstadt .
 

Vi körde efter besöket i Friedrichstadt till denn gamla fina hamnstaden Husum, en stad vi besökte förra vĂ„ren och som vi ville Ă„terkomma till. Vi bor nu bra pĂ„ Hotel am Schlosspark, nĂ€ra Husum Slott. 
(null)
Slottsparken i Husum i slutet av mars 2023
(null)
Just nu Àr det "violett hav" av krokusar i Slottsparken - mycket vackert
(null)
Den hĂ€r gĂ„ngen bor vi pĂ„ 4-stjĂ€rniga Hotel am Schlosspark i Husum 
(null)
Vi Àr mycket nöjda med det frÀscha och trevliga hotellet. Vi betalade 1 285kr inkl frukost för tvÄ personer i slutet av mars 2023.

(null)
Hamnen i Husum
 
(null)
FiskaffÀren och Fiskrestaurangen Loof ligger nere vid Binnenhafen i Husum
(null)
Loof Ă€r en enkel men bra och trevlig restaurang specialiserad pĂ„ fisk och skaldjur, Vi Ă„t gott och prisvĂ€rt - en "burgare" med nygrillad laxfilĂ© och en "burgare" med grillad scampi med tillbehör och tvĂ„ stora glas vin för 36:40 EUR för tvĂ„ personer.

I morgon kör vi till SĂŒderlĂŒgum flr att "grĂ€nshandlare" och sedan vidare till Mögeltönder đŸ‡©đŸ‡° och Scackenborg Slotskro.

HĂ€lsningar frĂ„n Tyskland đŸ‡©đŸ‡Ș 
 
Björn och Karin
 
Följ oss gÀrna pÄ
 
 
Facebook: demmereserjordenrunt 
Instagram; #demmereserjordenrunt.
Hemsida Demme.se
 
#friedrichstadt #schleswigholstein #tyskland #roadtrip #demmereserjordenrunt #husum #hotelamschlosspark #husumschloss 
 
 



Till top