Ett spännande besök på Schackenborg Slott och Schackenborg Slotskro 🇩🇰

Norden / Permalink / 0
(null)
Schackenborg i Mögeltönder i gränslandet mellan Danmark och Tyskland har vi besökt många gånger (+10). Schackenborg Slotskro är vår favoritkro i Danmark - vi var där senast i september 2020 och sedan var Kroen stängd för renovering. Nu bokade vi in ett nytt besök på Slotskroen till slutet av mars 2020. Vi checkade in på Kroen vid 13-tiden och fick då frågan "Vill ni se Slottet invändigt?" På en liten privat visning. Vi tackade ja och visningen skedde direkt - tills helt nyligen var det inte möjligt att besöka slottet då det var privatbostad för prins Joachim med familj. 
(null)
Vi, Björn och Karin Demme, från Göteborg har en stor passion för att resa och för att skriva. Vi reser ca 10-12 gånger om året, både långa och korta resor. Vi har bl a gjort 12 st Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi har också ett mycket stort intresse för mat och vin.
(null)
Schackenborg Slott byggdes 1664  - av Hans Schack en dansk "krigsherre" och senare greve. Familjen Schack ägde slottet med tillhörande gods i många generationer. 1993 blev Prins Joachim ägare och bodde där fram till 2014.
(null)
Prins Joachim bodde på Schackenborg slott med sin familj i många år. Nu ägs slottet av Schackenborgfonden med prinsen som protektor. Prinsfamiljen använder fortfarande slottet vid enstaka tillfällen. Det finns många familjebilder på nuvarande kungafamiljen på slottetsamt legoleksaker mm.
(null)
Interiör
(null)
Porträtt av flera generationer av familjen Scack.
(null)
Interiörbilder från slottet
(null)
Kakelugn i ett av rummen
(null)
I "lekrummet" finns det kvar mängder med leksaker 
(null)
Vi bor nu för 12:e gången på Schackenborg Slotskro som har privilegier från 1689. Det är nu ny regi på Slotskroen efter en omfattande renovering.
(null)
Efter vårt trevliga besök på Schackenborg Slott väntades det eftermiddagsfika på Slotskroen. Den ligger ca 150 meter från slottet. På Sönderjylland innebär det ett stort antal bakverk och kakor till kaffet - vi serverades 9 olika kakor/bakverk till kaffet. Gott och trevligt i "krostuen"
(null)
Slotskroen rum är belägna i mindre hus på andra sidan den gamla kullerstensbelagda Slotsgade. Byggnaderna där vi bor är byggda på 1740-talet och är nu varsamt renoverade.
(null)
Rummen är i gammaldagsstil.
(null)
På kvällen åt vi middag på Slotskroen - vi fick först ett glas med Cava följt av hembakat surdegsbröd med lokalt smör. Vi fick sedan en helt fantastisk bra 3-rättersmiddag - förrätt - pocherad lax med laxsufflé med en underbar sås på pilgrimsmusslor och forellrom, -varmrätt kyckling från "Hopballe Mölle" med pomme Anna, sparris, kejsarhatt och en härlig sås - dessert - chokladfondant med blidapelsinglass, calvadoscreme, crunches mm. Till maten drack vi genomgående Bourgogne från vinhuset Chanson. Mätta och nöjda lämnade vi restaurangen och sov sedan gott.
(null)
3tt glas med Cava på Slotskroen som inledning på middagen.
(null)
Efter en god natts sömn gick vi över gatan för att äta frukost i Krostuen. Frukosten består av lokala råvaror. Det går att beställa Ägg Benedict och Ägg Florentine förutom ägg&bacon, ostar, charkuterier mm det går även att få en "lille en" i form av en bitter. Utsökt frukost i en vacker och lugn miljö.

Fakta Vi bokade ett "Sönderjyskt ophold" för 2 295 DKK - då ingår kaffe med kakbuffé, välkomstbubbel, 3-rätters gourmetmiddag, övernattning i de luxerum och frukost för personer -som bonus fick vi en privat visning av Schackenborg Slott. Nu efter vårt 12:e besök på Schackenborg Slotskro är vi fortsatt mycket nöjda. Vi kommer tillbaka.

Mögeltönder är en av Danmarks mest välbevarade 1700-tals städer - hela Slotsgade är näst intill intakt sedan 1700-talet, Mögeltönder kyrka är väl värd ett besök. Det finns mycket att se som Slotfeltsladen, Guldhornstenerne med mera.

Gränshandel i Süderlügum 
(null)
I Süderlügum finns det 10+ butiker som säljer öl, vin, sprit, godis, dagligvaror mm till riktigt bra priser. Fördelen med att handla i Süderlügum en vardag förmiddag är att det är väldigt lugnt i butikerna - det är till 95% danskar som handlar där. I Süderlügum finns bl a Fleggaard, Calle, Nielsen Discount, Lidl, Fakta, Köpmandgården m fl. Det är bar 12 km från Schackenborg Slotskro till Süderlügum.
(null)
Utbudet är stort i Süderlügum.

I Marsklandet mellan Danmark och Tyskland kan man vår och höst uppleva naturfenomenet Svart Sol. När 10 000 tals starar förmörkar solen, det brukar finnas ca 1 miljon starar i området vår och höst. Det är en fantastisk upplevelse.

vi återkommer minst en gång om året till det här området som vi gillar så mycket.

🇩🇰Hälsningar

Björn och Karin

Följ oss gärna på

Facebook: demmereserjordenrunt 
Instagram; #demmereserjordenrunt.
Hemsida Demme.se


Till top