”Svemester” på Västkusten i år? 🌞🇸🇪

Reseinspiration, Sverige / Permalink / 0
Hemester - Semester i närområdet har blivit allt mer populärt de senaste åren och kommer i dessa Coronatider med stor sannolikhet att öka stort under 2020. Det finns många fantastiska resmål på kort avstånd, för kanske en dagstur eller för en "minisemester". Här tipsar vi om några resmål i västra Sverige🇸🇪 som vi tycker om att regelbundet besöka.
 
Några av våra favoritresmål i Sverige är bl. a. Orust, Tjörn, Marstrand, övriga Bohuslän, Trollhättan och naturligtvis vår hemstad Göteborg.
 
ORUST
 
(null)             
"Inbjudan till Bohuslän"  
(null)                      
Solnedgång en varm julikväll 2019 i Svanesund på Orust
(null)                 
Vi, Björn o Karin Demme från Göteborg, har en stor passion för att resa  och för att skriva. Vi gör ca 10 resor per år,  både korta och långa resor, bl a har vi gjort 12st Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi kom hem från vårt 12:e besök i Nya Zeeland🇳🇿 i mitten av februari efter tre underbara veckor, vilket vi skrivit mycket om på bloggen
Men vi behöver inte alltid resa långt för att få mycket fina upplevelser. Vi delar mer än gärna med oss av våra TIPS och erfarenheter. 
(null)                      
Käringön utanför Orust är en mycket vacker ö.
Orust är bår stora favorit på västkusten. Den "stora gröna ön i väst" har mycket att erbjuda, vacker skärgårdsmiljö, fina bad, böljande jordbrukslandskap, bra restauranger, trevliga utflyktsmål och shopping i form av "mini Ullared" i Göksäter, golfbanor och mycket mer. Vi har tillbringat 26 somrar i Svanesund på Orust och har svårt för att tänka oss något annat resmål under sommaren. 
(null)                      
Svanesund på Orust 
(null)     
Bilden ovan är från Halsefjorden vid Svanesund på Orust.
  
De två senaste somrarna var helt fantastiska med sol och värme i dryga två månader, vilka vi tillbringade på Orust  i södra Bohuslän. Orust är Sveriges fjärde största ö med en omkrets på 226 km och har ca 15000 bofasta invånare.
(null)          
Svanesund på Orust när Ellen af Bohuslän passerar en dag i juli
 
Orust "den stora gröna ön i väst" har dels skärgårdsmiljö med saltstänkta klippor i väst , dels lantbruksbygd med åkrar och boskap på de inre delarna på ön och skogsbeklädda berg vid farleden på den östra sidan.  
(null)          
Bohusracet på Halsefjorden utanför Svanesund. Seglingstävling i slutet av juni varje år.
  
Tycker man om pinfärsk fisk och skaldjur så är Orust det rätta stället stt njuta av dem
(null) 
 Riktigt färska räkor
(null)      
Pinfärska havskräftor från Bryggvingen på Lyrön, Orust kommun
 
Det finns många bra och trevliga restauranger inom Orust kommun - t ex Restaurang Bryggvingen på  Lyrön, Mollösunds Värdshus, Nösunds Havshotell, Slussens Pensionat och ute på Käringön med  Petersons Krog och Simsons Prästgård, Ökrogen m fl.
 
Boende, hotell/pensionärsboende på Orust Nösunds Havshotell, Slussen Pensionat, Tofta Gård och på Käringön Seglarhotellet, Lotshotellet, Hotell Käringön m fl eller stugboende som kan bokas via t ex Kobbar o skär, Bästkusten, Stugsommar m fl samt camping t ex på Stockens camping. Utbudet är stort 
 
På Orust är huvudorterna Henån i norr, Svanesund i sydost, Varekil i syd och Ellös i Väst där det finns livsmedelsbutiker, banker, bensinstationer, restauranger  mm.  Det finns flera campingplatser, gästhamnar och pensionat på Orust. 
 
Härliga orter att besöka på Orust är t ex Nösund, Mollösund, Hälleviksstrand, Ellös, Morlanda, Kungsviken, Henån, Slussen, Stillingsön, Myckleby m fl samt de mindre öarna Lyr, Käringön, Gullholmen och Herrmanö vilka tillhör Orust kommun.
(null)      
Vackra Käringön, utanför Orust, en härlig sommardag 🌞🏖
(null)      
Nyfångad makrill - Svanesund på Orust 
 
Shopping: Inte att förglömma, Göksäter som är Orust "Ullared" en butik som verkat sedan 1866 (Arvid Erikssson Eftr.) och som byggs ut under många år och är nu overkligt stor för att ligg på Orust. Göksäter ligget mitt på ön ca 5 km från Henån. Här finns en jättebutik med extra allt att köpa till mycket bra priser och ett bra och mycket prisvärt café. I Henån har "Havsverk" en utställning och försäljning av konsthantverk i "Karins Hus, väl värt ett besök inte minst för en fika med riktigt god Bohusländsk ÄGGOST.
 
Båtbyggeri: På Orust byggs det forfarande fina kvalitetsbåtar, åk ner till Ellös och se på Hallberg Rassy tillverkning av segelbåtar i slutet på augusti när det är öppet varv. 
 
Även om att Orust är helt fantastiskt en sommar som 2018 eller 2019, så åker vi ibland i väg på kortare turer i närområdet t ex till grannön 
 
TJÖRN
 
Tjörn Sveriges  7:e största ö, besöker vi gärna. Där finns bl a Pilane Skulpturpark och Nordiska Akvarellmuseet. Pilane Skulpturpark, där konstverken är samstämt placerade i den Bohuslänska naturen är en stor upplevelse. På Pilane finns det även många fornlämningar bl a 90 gamla gravar från järnåldern ca år 0 till 600 efter Kristus. Att vandra runt på Pilane i en miljö med mycket lång historia och uppleva mycket de fantastiskt fina moderna skulpturerna och samtidigt blicka ut över västerhavet är en härlig upplevelse. Vi brukar ta med oss en kylväska med lunchmaclor och kaffe till Pilane. Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn har varje år flera väldigt trevliga utställningar av de bästa akvarellmålarna i Norden, dessutom är Skärhamn trevligt med flera bra restauranger som t ex Port Sud och Vatten Salt o Sill på Klädesholmen och Sundsby Säteri.
(null) 
Skulpturen Anna av Jaume Plensa från Spanien på Pilane Skulpturpark på Tjörn.
 
Vi besöker fantastiska Pilane Skulpturpark minst en gång varje sommar, 2019 blev det ett besök den 14 augusti.  Pilane ligger mycket vackert på Tjörn i södra Bohuslän. Vi bor på grannön Orust under somrarna så det är en kort bilresa för oss till Pilane.      
(null)     
Pilane Skulpturpark är öppet från den 16/5 till den 20/9 under 2020. Entréavgiften var för vuxna 140kr, Pensionär/Student 120kr och Barn under 15 år fritt under år 2019. Öppet 9-19 varje dag (i september 9-17). Pilane ligger på nordvästra Tjörn ca 10 km norr om Skärhamn ( där Nordiska Akvarellmuseet ligger) och ca 65 km från Göteborg (ca 1 timma med bil).
 
Pilane ligger väldigt vackert på Tjörn. Utställningen 2019 innehöll 18 st fantastiska skulpturer som var utplacerade i det mångtusenåriga kulturlandskapet.
(null)     
Skulpturen "The Bat" av Johan Creten från Belgien, är placerad högt uppe på berget och har en vidunderlig utsikt ut över västerhavet. 
(null)     
Skulpturen "Silent Howlers av Laura Ford från Storbritannien (en av tre figurer).
(null)     
Opthic Labyrinth av Condrad Shawcross från Storbritannien 
 
Pilane Skulpturpark är mycket mer än en skulpturpark, här finns det ett mångtusenårigt kulturlandskap där skulpturerna ör utplacerade. För 10 000 år sedan när delar av Inlandsisen smält kom de första renägarna hit. Det finns spår av säsongsbosättningar från Bondestenåldern för 4500 år sedan där parkeringen nu är belägen. Det finns fornfynd från bronsåldern för 3000 år sedan och i närheten finns det hällristning med 15 skepp.
(null)     
På området finns det många fornlämningar, bl a ett gravfält med ett 90-tal synliga gravar från 500 före Kristus till 1000 efter Kristus. Det finns även Domarringar där man höll ting. För 2000 år sedan fanns det en stor civilisation kring Pilane.
(null)     
Nutida utgrävningar har visat att Pilane inte nåbart var en boplats och gravplats utan framförallt en mötesplats för människor och kulturer, vilket det även är idag.
 
Det är spännande att se nutida konstverk i det här unika kulturlandskapet. Dessutom får man en fantastisk utsikt från berget där flera av konstverken är placerade. Från platsen där "The Vulture" av Johan Creten är placerade ser man ut över västerhavet mot fyren Pater Noster.
(null)     
Utsikt över västerhavet med fyren  Pater Noster i fjärran (mitt i bilden)
(null)     
"The Vulture" (Gamen) 
(null)     
"What holds me back carries me further" av Klara Kristalova, Tjeckien 
(null)     
Bland skulpturer och fornlämningar vandrar det runt en flock får, vilket ytterligare förstärker upplevelsen.
(null)     
"Taking risks" av Helaine Blumenfeld USA
 
Efter en härlig vandring bland skulpturer, fornlämningar, får och sett många vackra vyer är det trevligt att åka till Skärhamn och äta lunch och för ett besökt på det fina Nordiska Akvarellmuseet (rekommenderas - vi besöker museet några gånger per år). 
(null)     
Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn (ca 10 km från Pilane).
 
I Skärhamn finns det flera bra lunchrestauranger i omedelbar närhet till Nordiska Akvarellmusset som t ex Vatten, Port  Sud, Pater Noster m fl. Vi tycker om alla tre, men den senaste gången blev det Fish&Chips på Pater Noster.
(null)     
Restaurang Pater Noster i Skärhamn på Tjörn
 
Vi kan varmt rekommendera en utflykt till Pilane Skulpturpark, gärna i kombination med Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn. En varm sommardag kan vi även rekommendera ett bad i havet i anslutning till Akvarellmuseet. Det smakar sedan gott med en lunch med fisk och skaldjur.
(null) 
Pilane Skulpturpark på Tjörn
(null)
Sundsby Säteri på Mjörn, som är en i Tjörns Kommun och helt sammanbundet med själva Tjörn, det märks knappt att det är en annan ö när man kör bil. Sundsby Säteri är en gammal och vacker kulturbyggnad med cafe/restaurang, kulturarrangemang som teaterföreställning, marknader på våren och vid jul samt att det ligger i en mycket vacker miljö med flera vandringsleder. Missa inte att besöka Sundsby Säteri.
 
 
MARSTAND
 
Även Marstrand är på nära avstånd från Orust och är alltid värt ett besök. Marstrand har många bra restauranger, fina bad flera bra hotell och andra boenden, gästhamn och Carlstens fästning mm. 
(null)      
Marstrand med Carlstens fästning.
(null)
Skallens fyr, Marstrand
 
        
Golf på Orust ,Tjörn och i södra Bihuslän
 
På Orust finns det även två golfbanor för oss som gillar spela golf. Orust GK i Morlanda och Allmag GK mellan Stillingsön och Myckleby. På Tjörn finns Tjörns Golfklubb, en fin bana med härlig utsikt över västerhavet från flera av hålen. I Stenungsund finns Stenungsunds GK, i Ljungskile Lyckorna GK och i Kungälv/Marstrand finns bl a Gullbringa GK, Lycke GK, Lysegården GK och Lunna GK,   Jag, Björn, är medlem i Allmag GK där jag spelar några rundor varje sommar. 
(null)      
Allmag GK, 10:an ett korthål på 130 meter.
 
Orust, Tjörn, och Marstrandsön är tre väldigt fina öar med ett stort utbud av badplatser, klippor, bra restauranger och många fina konstupplevelser mm.
 
Stenungsund på fastlandet 5 mil norr om Göteborg och nära Orust och Tjörn pågår det nu en fin utställning av Lars Lerins Akvareller på Kulturhuset Fregatten 18 januari till 29 mars, fritt inträde. 
(null)

Det finns många fina utflyktsmål lämpliga för en dagstur från Orust/Tjörn som Fiskebäckskil, Lysekil, Smögen, Hunnebostrand, Fjällbacka, Strömstad, Kosteröarna och Göteborg.
(null)     
Det går frekventa reguljära båtturer från Strömstad till Kosteröarna.
(null)     
Stenskulpturer i stenbrottet i Hunnebostrand
 
 
GÖTEBORG
 
Göteborg, västkustens pärla och rikets andra strörsta stad har mycket att erbjuda både besökare och oss Göteborgare.
(null)
Göteborg är en given favorit, men där är vi nog lite partiska då vi är födda och bor i Göteborg. Har ni frågor och funderingar om fina Göteborg så svarar vi mer än gärna på dem. Göteborg har fantastiskt bra restauranger, speciellt när det handlar om fisk och skaldjur. 
 
(null)
Nöjesparken Liseberg är under ständig utveckling och besöks av ca 3 100 000 personer om året. Liseberg är ett måste för många barnfamiljer. 
 
Kulturutbudet är stort som t ex Konstmuseet, Göteborgsoperan, Stadsteatern och de stora sommarkonserterna på Ullevi. Parker som Slottsskogen, Botaniska Trädgården, Trädgårdsföreningen m fl är oerhört populära. Utbudet är som sagts mycket stort...  Det finns mycket mer att göra och se i Göteborg. 
 
Restaurangtips i Göteborg 
 
Vi har en mycket stor passion  för mat och vin och vi besöker gärna många av Göteborgs bästa restauranger - här följer några av våra favoritrestauranger i olika prisklasser.
 
"Heta" Restaurangtips i Göteborg.
 
Göteborg är en fantastisk restaurangstad, här kan man ät fantastiskt god mat. Vi har bott i Göteborg i hela vårt liv och går ofta ut och äter mat. Vi har under många år besökt de bästa restaurangerna i Göteborg. Här tipsar vi om några bra restauranger som vi nyligen besökt, restaurangtips är en "färskvara".
 
Sjömagasinet Sommarbuffé
Det har blivit en tradition att besöka Sjömagasinet på försommaren en solig dag för att äta en fantastisk fisk och skaldjursbuffé. Årets Sommarbuffé är fantastiskt bra, vi avnjöt den ute på "bryggan" i mitten av maj.
(null)     
Stjärnkocken Gustav Trädgårh tillagar delikata fiskrätter i uteköket. Här finns det pinfärska räkor, havskräftor, ostron, musslor samt fantastiska sillar, lax, perfekt tillagade fiskrätter mm. Här kan man sitta länge och njuta av havets delikatesser, gärna med ett glas av Ulf Wagners No 1 Riesling. Det kostar en slant men är väl värt det för den stora upplevelsen, i mitten av maj 2019 kostade sommarbuffén 565kr. Trädgårdh och Wagner överlåter Sjömagasinet till nya ägare under våren 2020, vi går hoppas att det blir lika bra i sommar.
(null)     
Miljön på Sjömagasinet vid Klippan i Göteborg gör besöket ännu bättre.
 
Restaurang PIGA på Eriksberg
På det gamla varvsområdet där Eriksbergs Varv verkade som mest på 70-talet har det vuxit upp ett fint bostadsområde med flera bra restauranger. PIGA är en liten kvarterskrog med mycket höga ambitioner i köket.
(null) 
Vi besökter frekvent PIGA, det är ofta fullsatt så bordsbokning kan rekommenderas. Servicen är trevlig och snabb, maten är mycket vacker, kreativ och fantastiskt god, här används det riktigt bra råvaror. Vi börjar oftast med en riktigt bra Champagne med lite tilltugg. Vi sedan vanligtvis en fiskrätt och har alltid blivit mycket nöjda. En riktigt bra restaurang med moderat prissättning.
  
Oscar o den lille, Saluhallen vid Kungstorget
(null)     
Är ett riktigt bra lunchställe, ligger på utsidan av den klassiska Saluhallen vid Kungstorget. Här är det Smørrebrød som gäller. 2 st riktigt god Smørrebrød inklusive kaffe för 110kr tycker vi är mycket prisvärt. En solig dag är det härligt att sitta ute i solen och äta lunch.
 
Restaurang Bhoga
Har en stjärna i Guide Michelin - har ett kreativt och spännande kök. Här kostar det en stor slant att äta, men vill man satsa och få en stor mat och vinupplevelse är Bhoga ett bra val.
(null)     
Här åt vi senast en 7-rätter avsmakningsmeny, det blev 12 olika rätter med flera appetizers och mellanrätter. Det blev en enastående upplevelse med otroliga välstämda smaker. Det tillhörande vinpaketet var riktigt bra. 
 
Vinbaren Barsac
Som vinnördar uppskattar vi vinbaren Barsac på Viktoriagatan. Här finns det ett imponerande vinsortimentet och en riktigt kunnig sommelier, Jonas Moen, som driver stället. Barsac är inte "bara" en vinbar utan även riktigt bra på mat, här serveras riktigt bra rustika maträtter av hög kvalitet. Här får man stora vinupplevelser. Barsac har regelbundet vinprovningar på olika teman.
(null) 
(null)     
God mat och samtidigt en trevlig vinprovning på Barsac.
 
Ett annat tips, ingen vanlig restaurang, är att besöka Lindholmen Street Food Market finns inne ingen gammal fabrikslokal från Götaverken tiden,  lördagar från kl 12:00. Dit kommer flera restauranger på gästbesök, här köper du en kupong för 65kr (liten portion vi brukar köpa 2 st rätter)och beställer sedan mat från någon fem restauranger,  Riktigt bra och spännande mat och ett intensivt folkliv.
(null)     
"Koperativet" där Lindholmen Street Food Market har öppet på lördagar, på vardagar serveras här en utsökt och prisvärd lunch.
 
Wine Mechanics är ett "stadsvineri" med bra restaurang. Ligger i slakthusområdet (Gamlestaden) nås lätt med spårvagn/buss på drygt fem minuter från Centralstationen. Här produceras det riktigt goda viner, druvorna körs till Göteborg från odlare i bla Tyskland, Frankrike och Itslien. Jag har provat fem av deras "Göteborgsproducerade viner" och de ör riktigt bra. Från restaurangen ser man in till vineriet. Maten håller hög klass, mycket är vegetariskt. Kul ställe - att kombinera god mat med lokalproducerat vin i Göteborg. Adress Lilla Waterloogatan 15. 
(null)                  
Wine Mechanics - En härlig lam rätt med vegetabilier och ett vin på Shyrah druvor från Rhonedalen.             
 
 
SOMM är en liten restaurang och vinbar på Lorensbergsgatan (parallellgata till Avenyn) Hög kvalitet på både mat och vin. Kreativt, spännande, gott och prisvärt. Det blir några besök per år, ofta i samband med ett teaterbesök.
(null)                  
En härlig middag på SOMM
 
Familjen på Arkivgatan, ett stenkast från Götaplatsen och Avenyn. En riktigt bra och trevlig restaurang med kvalitetsmat. Ett bra ställe för en middag före eller efter ett besök på någon teater, konserthuset eller t ex konstmuseet.
(null)                  
Restaurang Familjen 
 
Andra bra restauranger i Göteborg
Det här var några av våra andra restaurangfavoriter i Göteborg. Det finns många fler restauranger som vi gillar mycket som t ex 
Fine Dining Thörnströms Kök på Teknologgatan 3 - 1 Michelinstjärna , TOSO på Götaplatsen asiatisk fusion, SK Mat&Människor nära Götaplatsen på Johanebergsgatan 24 1 Michelinstjärna , 28+ på Götabergsgatan nära Avenyn 1 Michelinstjärna eller Sjömagasinet. 
Hög kvalitet på mat Tapas by River på Eriksberg , River på Dockepiren, Piga på Eriksberg, Atelier på Södra Hamngatan, Somm på Lorensbergsgatan, Sjöbaren i Haga och på Lorensbergsgatan, Familjen på Arkivgatan m fl.
 
Det finns även restauranger som vi definitivt undviker. Fråga oss gärna om restauranger i Göteborg. Du hittar mer information, menyer mm på respektive restaurangs hemsida eller på Facebook. 
  
BRA Lunchställen Vi har under de senaste veckorna prövat 5-6 lunchställen i Göteborg och vi har flera favoriter som vi besökt regelbundet det senaste året. Lunchställen är "färskvaror" så ställen som vi rekommenderar har vi besökt från igår till för ca 7-8 månader sedan, har det gott längre tid kan det ha hänt mycket med restaurangen. Några favoriter är Atelier (i Palacehuset),  Kooperativet (på Lindholmen), Sushi EriksbergOscar o den lille (Saluhallen), Delsjö Golfklubb, m fl
  
Mat och kulturupplevelser i Göteborg januari 2020.
(null) 
Vi passade på att göra en mat, vin och kulturgeografi på"hemmaplan" i Göteborg.  Vi ägnade några dagar i januari 2020 till att uppleva en del av Göteborgs stora kultur och restaurangutbud. Göteborg är vår "hemmaplan" då vi bor där.
(null)     
Utställningen "Från guldålder till Hammerhøipå Göteborgs konstmuseum.
 
Tillsamman med ett par goda vänner besökte vi Göteborgs konstmuseum och såg en mycket fin specialutställning  med danska konstverk från 1800-talets första  hälft fram till första världskriget utbrott 1914. Utställningen består av ett 80-tal verk, de flesta inlånade från Ordrupgaard i Danmark.
 
En mycket fin och givande utställning, kombinera den gärna med ett besök på museets permanenta utställningar och eller ett besök på Hasselblads Center (samma byggnad) med fotografisk konst.
 
Efter att ha tagit del av härlig konst gick vi ca 200 meter till restaurangen SK Mat&Människor vilken har en stjärna i Guide Michelin. Det här åren restaurang som vi gillar starkt, riktigt god och kreativ mat, härliga viner och bra service. Ett besök kostar visserligen en del, men någon gång per år är det värt det.
(null)     
Vi valde en helt underbar 4-rätters meny, 650kr per person. Vi fick fyra spännande, kreativs, välsmakande rätter. Helt fantastiska smakupplevelser. Till detta ett "vinpaket" med fyra välmatchade viner, 395kr per person.
(null)     
Goda viner i "vinpaketet" samt en Champagne som vi inledde med.
 
Mycket nöjda avslutade vi med en espresso innan vi åkte hem, mätta och nöjda.
 
(null)     
 
Två dagar senare var det dags för en ny kulturupplevelse. Vi besökte Göteborgs Stadsteater för att se en helt ny version av Mozarts opera Trollflöjten.
(null)     
Vi började kvällen på Stadsteatern med ett besök i den klassiska och vackra Foajébaren med utsikt över Götaplatsen. Vi åt en riktigt bra 2-rätters middag med ett gott svalt Pinot Noir Vin - mycket gott och väldigt prisvärt (2-rätter för 288kr per person). Rostad broccoli och blomkålssoppa med tillbehör som förrätt och en perfekt tillagad koljafilè med rödvinsås mm. Nöjda med maten och vinet slog vi oss ner i salongen för att se dagens föreställning på stora scenen.
(null)     
Föreställningen, Trollflöjten, var omgjord på ett väldigt spännande sätt. Bra skådespelare, fin musik och sång, annorlunda scenerier mm - en ny upplevelse för oss som sett mer traditionella uppsättningar av Trollflöjten på operascener. Nöjda med mat och teaterföreställningen åkte vi hem i den blåsiga och regniga januarinatten. Vi rekommenderar ettvesök på Göteborgs Stadsteater gärna i kombination med att äta i Foajébaren.
 
Vi summerar det till att vi fick vara med om två mycket trevliga och givande dagar/kvällar med fina kulturupplevelser och riktigt god mat och dryck på hemmaplan i Göteborg,
               
 
          
HISINGEN       
        
Sveriges femte största ö har en yta på 34374 hektar och en omkrets  på 143 kilometer. Ön ligger 5 minuters båtfärd från centrala Göteborg och har ca 147 200 invånare. Hisingen  är kanske mest känd för sina industrier, förr var det de stora tre stora varvenm idag är det Volvos fabriker m fl. Många som besöker Göteborg "missar" att besöka Hisingen trots att det bara tar ca 5-15 minuter med buss, spårvagn eller båt från Nordstan eller Skeppsbron i centrala Göteborg. Det finns så mycket att upptäcka på denna omväxlande ö. Här är några av våra "smultronställen" på Hisingen.
(null)      
Eriksberg på Norra Älvstrande, bilden tagen från Sjömagasinet på Klippan
(null)     
Med Älvsnabben Linje 285  (ordinarie Västtrafiktaxa) eller med Älvsnabbare Nr 286 (gratisresa måndag till fredag mellan Stenpiren och Lindholmspiren) når man Hisingen på 5 minuter från Stenpiren i centrala Göteborg.
 
"Smultronställen" på Hisingen
(null)         
Färjenäs (Färjestaden) ligger vid Älvsborgsbron fäste på Hisingssidan. Här grundlades det första Göteborg i början på 1600-talet av Karl IX med hjälp av holländare, det var innan Gustav II Adolf 1632 grundlade nuvarande Göteborg. Färjenäs var tidigare en livlig stadsdel med färjetrafik över Göta Älv. Det finns fortfarande några gamla hus kvar, bl a ett med Göteborgs näst äldsta café, Färjenäs Café. Väl värt ett besök. På berget i Färjenäsparken finns det ruiner från den första kyrkan.
(null)         
Rya Skog strax väster om Färjenäs är Göteborgs första naturreservat, 1928. Insprängt mellan reningsverk och raffinaderier finns en riktigt gammal skog bevarad med ett unikt djur, fågel, insekts och växtliv. En riktig oas som vi rekommenderar ett besök i. En härlig upplevelsem gångavstånd från Färjenäs.
(null)         
Lindholmen är en gammal arbetarstadsdel där delar av de gamla kvarteren är bevarade  bl a på Slottsberget. Här finns det bl a en gammal biograf Aftonstjärnan, som idag är både teater och biograf. På Lindholmens gamla varvsområde finns det idag en sjudande verksamhet med många högteknologiska företag, Chalmers Universitet och flera gymnasier samt många bra och spännande restauranger och caféer mm. Här finns det mycket aktiviteter För alla åldersgrupper. 
(null)         
På Norra  Älvstranden finns det flera småbåtshamnar, en kulturbåtshamn med fina båtar samt att Ostindiefararen Götheborg ligger här. Mycket sevärt för alla båtintresserade.
(null)         
På Eriksbergs varvsområdet finns det idag en helt ny stadsdel med många bostäder med fantastiskt utsikt över Göta Älv och hamninloppet. Bl a ligger Ostindiefararen Götheborg på Eriksbersområdet.
(null)         
På Norra Älvstranden finns det flera hotell, bl.a. Radisson i Lindholmshamnen och Hotell Elva och Hotell Villan på Eriksberg.
 
 
"Heta" Restaurangtips på Hisingen
(null)     
Göteborg och inte minst Hisingen är en fantastisk restaurangstad, här kan man äta fantastiskt gott. Vi har bott i Göteborg i hela vårt liv och har en mycket stor passion för mat och vin. Vi har under många år besökt de absolut bästa restaurangerna i Göteborg. Här tipsar vi om några bra restauranger i olika budgetkategorier som vi nyligen besökt, restaurangtips är som alltid en "färskvara".
(null)     
På Eriksberg finns flera bra restauranger och många trevliga caféer. Här finns bl a restaurangerna Piga, Sjöporten, Faro, Bar Italia, Feskar Brittas Kro, River Café, Tapas by River m fl Utbudet på Eriksberg är stort, bra och varierat. Under rubriken Heta restaurangtips i Göteborg längre upp i inlägget har vi skrivit om PIGA och om Lindholmen Street Food Market.
(null)
 
Andra bra restauranger på Hisingen. Sannegårdshamnen  finns bl.a. La Baracca Rosso och på Lindholmen Cuckoos Nest, Bistrot, Bombay, Mimolet m fl samt Lindholmen Street Food Market.
(null) 
Att ta Älvsnabben från Stenpiren till Lindholmspiren, vilket tar ca 5 minuter kan man sedan promenera genom Lindholmen förbi Sannegårdshamnen och vidare till Eriksberg. Där finns det en hel del att se under promenaden och det finns många cafeer och restauranger att besöka. Från Eriksberg går det sedan att ta Älvsnabben över älven till Klippan och dess kulturreservat. På Klippan ligger en  topprestaurang - Sjömagasinet, speciellt bra för alla som älskar fisk och skaldjur.
 
Hisingen och speciellt Norra Älvstranden, mellan Frihamnen och Färjenäs och som bl a omfattar de tre gamla skeppsvarven  Götaverken, Lindholmen och Eriksberg är en del av Göteborg som vi tycker är mer besöksvärt än t ex Avenyn, Götaplatsen och Kungstorget. Det är ett område i ständig utveckling, här dyker det hela tiden upp nya spännande restauranger mm. OBS, med Älvsnabben tar det 5 minuter att åka till Lindholmen på Hisingssidan. Vi kan varmt rekommendera ett besök på Norra Älvstranden på Sveriges femte största ö  Hisingen när ni besöker Göteborg.
 
Norra Älvstranden är vår hemmaplan, vi har bott på Eriksberg i 18 år och stortrivs där.
 
 
TROLLHÄTTAN
 (null)     
Vy från vackra Spikön i Göta Älv mot strandgatans kaj i centrala Trollhättan.
 
Trollhättan ligger inte på Västkusten, men inte så långt ifrån. Vi har tillbringat somrarna vid Bohuskusten de senaste 26 åren och vi trivs fantastiskt bra där. Men ibland vill vi byta miljö för ett dygn. Vi har vid några tillfällen tagit bilen till närbelägna Trollhättan för att uppleva något annat. Från vårt fritidsboende på Orust tar det ca 50 minuter med bil till Trollhättan, från Göteborg är det ca 6 mil på E45:an med bil eller så finns det utmärkta tågförbindelser från bl a Göteborg C.
(null)     
Ett handelsfartyg på väg till Vänern passerar vårt lunchbord på Strandgatans Bistro en vacker sommardag.
(null)     
På Spikön mitt i Göta Älv finns det en väldigt fin och vacker lekplats. Skrot Nisses lekplats är uppbyggd efter den berömde barnboksförfattaren Jan Lööfs figurer från böckerna. Den här lekplatsen är väl värt ett besök även om man inte har några barn med sig.
(null)     
En gammal SAAB-bil som flygplan på Skrot-Nisses lekplats. SAAB Svenska Aeroplanaktiebolaget. 
(null)     
På Spikön finns det en vacker park med skulpturer, en fin gästhamn och en servering med glass, lättare rätter och goda drycker. Det är en fin promenad från kajen inne i Trollhättan ut till Spikön.
(null)     
Vi har vid tre tillfällen tagit ut en "bonusnatt" på Scandic Hotel Swania i Trollhättan, Hotellet ligger direkt vid kajkanten och från många rum har man en väldigt fin utsikt över Göta Älv. Utsikten är riktigt bra även från hotellets restaurang och från frukostmatsalen.
(null)     
Under sommaren släpps vattnet på varje dag kl 15:00 i den gamla älvfåran. Det passerar 300 000 liter vatten per sekund när dammluckorna öppnas. Ett magnifikt skådespel som man inte får missa när man är i Trollhättan. Det finns möjlighet att besöka Olidens Kraftstation ca 10 minuters promenad från vattenfallet där det flera gånger om dagen genomförs kostnadsfria guidningar.
 
Bilden ovan visar när vattnet precis har släppts på. Bilden nedan visar när vattnet forsar fram med full kraft,
(null)     
Vattenfallet i Trollhättan en vacker sommardag i juli 2019.
 
(null)     
Broöppning i Trollhättan med Scandic Hotel Swania i bakgrunden, här passerar många handelsfartyg, kanalbåtar samt ett stort antal fritidsbåtar varje dag.
(null)     
Det är gott med glas rosévin en varm sommardag. Här på Kanalrestaurangen precis vid kajkanten.
 
Den senaste gången i mitten av juli fick vi 24 härliga timmar i Trollhättan. Vi åkte från Svanesund med bil till Trollhättan strax efter kl 11 och var framme i Trollhättan kl 12. Vi parkerade i  P-huset mittemot Scandic Hotel Swania (hotellet har rabatterat pris på parkeringen) och vi fick direkt vårt rum. Vi hade bokat in en "frinatt" via Scandics bonusprogram. Vi fick rum med frukost för två utan kostnad. Vi checkade in och lämnade väskorna på rummet och gick ut för att äta lunch. 
 
Vi gick ner till strandgatan och promenerade längs kajkanten, vi valde att äta lunch på Strandgatans Bistro som ligger direkt vid kanalen. Vi satt ute i solen och njöt av en vacker utsikt medan vi åt en lätt men god lunch. 
 
Efter lunchen promenerade vi ut till Spikön och tittade på skulpturerna i parken och fortsatte till Skrot Nisses lekplats. Lekplatsen är fin och är uppbyggd kring barnboksförfattaren Jan Lööfs figurer. Vi åt sedan en glass samtidigt som vi tittade på den livliga båttrafiken.
 
Sedan var det dags att gå till vattenfallen, en promenad på ca 15 minuter. Varje sommardags kl 15:00 släpps vattnet på i den gamla älvfåran. Det är ett magnifikt skådespel att se när 300 000 liter vatten per sekund forsar fram. Efter besöket vid vattenfallet gick vi till Kanalrestaurangen för att dricka ett glas rosé den varma sommareftermiddagen. Vi tog sedan en stunds vila på hotellet innan det var dags för middag.
 
Vi valde att äta middag på Hotel Swanias restaurang som har en trevlig uteservering direkt vid kanalen. Vi åt en riktigt god och prisvärd middag med ett svalt rosevin. Mätta, nöjda och trötta gick vi sedan upp för att sova efter en härlig dag.
 
Efter en god natts sömn åt vi en god frukost med ägg&bacon, mackor, juice och kaffe. Vi hade en vacker utsikt över kanalen/älven när vi åt vår frukost. Vi gick sedan en promenad i centrala Trollhättan som har många riktigt fina blomsterarrangemang. Sedan var det dags att checka ut från hotellet och ta bilen tillbaka till Svanesund. På hemvägen stannade vi vid Laxbutiken i Ljungskile för att köpa några olika laxdelikatesser som vi skulle äta på kvällen vid havet i Svanesund. 
 
 
TROLLHÄTTAN
 
Sevärdheter: Trollhätte Kanal, Vattenfallet, Skrot Nisses Lekplats, Saab Car Museum, Oliden Kraftstation, Spikön
 
Boende: Scandic Swania (vi har bott där tre gånger och är nöjda) andra hotell som vi inte bott på är Albert Kök&Hotell, Best Western Hotel Trollhättan, Clarion Hotel Kung Oscar m fl. det finns en gästhamn för fritidsbåtar på Spikön. Det finns även campingplatser som Hjulkvarnelund, Stenröset och Trollhättan Camping vilka vi inte har provat.
 
Restauranger: Vi gillar Strandgatan Bistro, Kanalrestaurangen, Hotel Swanias restaurang, Pasion Tapas&Wines. Några andra som är populära som vi inte prövat än är t ex Albert Kök&Hotel och Butlers.
 
Vi har vid tre tillfällen åkt till Trollhättan och tillbringat ett dygn där och är mycket nöjda med detta utflyktsmål. Vi har bara besökt Trollhättan sommartid och har dessutom haft tur med vädret vilket gjort vistelsen väldigt behaglig. Trollhättan är en bra stad att promenera runt i, speciellt kring kanalområdet.
 
 
Det här var några av våra favoritställen på "hemmaplan, vi bor växelvis i Göteborg och i Svanesund på Orust.
 
 
🌞 "HEMESTER" - Hälsningar
 
 
Björn o Karin 
 
Följ oss gärna på
 
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt

(null)
Svanesund på Orust den 13 mars 2020
(null)
Svanesund på Orust en kall men klar lördagskväll i mars 2020.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 







Till top