Inspirerande tips om BohuslĂ€n sommaren 2021 🌞🇾đŸ‡Ș

Sverige / BohuslÀn, hemester, sommaren 2021 / Permalink / 0
 (null)  
Det finns mĂ„nga hĂ€rliga besöksmĂ„l i BohuslĂ€n. Vi utforskade mĂ„nga nya och gamla favoritresmĂ„l i BohuslĂ€n under 2020 och i början av 2021. Det blev ett mycket annorlunda reseĂ„r för oss under 2020 pĂ„ grund av pandemin. Vi fick boka av mĂ„nga utlandsresor under 2020, men vi hann med nĂ„gra utlandsresor till Champagne i Frankrike đŸ‡«đŸ‡·, Nya Zeeland 🇳🇿 och till Danmark. 
(null)          
Vi, Björn och Karin Demme, har en mycket stor passion för att resa och för att skriva. Vi gör ca 10 resor om Ă„ret, bĂ„de korta och lĂ„nga resor. Vi har bl a gjort 12 st "Jordenruntresor" och nĂ„gra hundra andra resor. VĂ€stsverige Ă€r vĂ„r "hemmaplan" vi bor dels i Göteborg och dels pĂ„ Orust i BohuslĂ€n, vi har tillbringat 27 somrar pĂ„ underbara Orust. 
 
BohuslĂ€n Ă€r vĂ„r "hemmaplan" - vi delar vĂ„rt boende mellan Eriksberg i Göteborg och Svanesund pĂ„ Orust i BohuslĂ€n. Vi kommer att tillbringa vĂ„r 28:e sommar pĂ„ Orust under 2021. Vi blev överraskade av att upptĂ€cka sĂ„ mycket nytt i BohuslĂ€n som vi gjorde under förra Ă„ret.  
 
Det senaste Äret har vi gjort mÄnga korta resor i nÀromrÄdet....
 
NĂ„gra hĂ€rliga resmĂ„ltips i BohuslĂ€n
 
HĂ€r nedan finns det mĂ„nga tips, bilder, information och inspiration till korta eller lĂ€ngre resor till BohuslĂ€n som kan genomföras pĂ„ ett ansvarsfullt sĂ€tt i den rĂ„dande pandemin. Via lĂ€nkarna kan ni fĂ„ inspiration till en kommande utflykt eller minisemester 
 
BohuslĂ€n, vi har nu tillbringat 27 somrar i hĂ€rliga vacka BohuslĂ€n. Med utgĂ„ngspunkt frĂ„n Svanesund pĂ„ Orust dĂ€r vi har vĂ„rt fritidsboende har vi upptĂ€ckt mycket av det bĂ€sta i BohuslĂ€n 
(null)                  
"Inbjudan till BohuslĂ€n" Ă€r en av Evert Taubes kĂ€nda visor, hĂ€r till Svanesund pĂ„ östra Orust. 
 
Vi kommer i Ă„r att tillbringa vĂ„r 28:e sommar pĂ„ Orust i BohuslĂ€n, varifrĂ„n vi gör utflykter i BohuslĂ€n. Under de 2020 med ett kraftigt minskat utlandsresande utforskade vi mĂ„nga nya och gamla favoritstĂ€llen i BohuslĂ€n. HĂ€r bjuder vi pĂ„ nĂ„gra pĂ€rlor som vi tycker Ă€r vĂ€rda ett besök 2021.
(null)                       
HĂ€r finns det tips om mĂ„nga hĂ€rliga "SmultronstĂ€llen" i BohuslĂ€n  
(null)          
Den Ärliga segeltÀvlingen Bohusracet passerade Svanesund den 26 juni 2020.
 
Nu ser vi Ă„ter fram emot den svenska sommaren, vi behöver inte alltid resa lĂ„ngt för att fĂ„ fina upplevelser. I sommar Ă€r det BohuslĂ€n som gĂ€ller. Vi utgĂ„r frĂ„n den "Stora gröna ön i vĂ€st" Orust och gör utflykter med bil eller bĂ„t till mĂ„nga fina smultronstĂ€llen. 
(null)                       
PinfĂ€rska rĂ€kor och andra skaldjur njuter vi gĂ€rna och ofta av i BohuslĂ€n.
  
ORUST
(null)                       
Orust Ă€r Sveriges fjĂ€rde största ö. HĂ€r finns det fina saltstĂ€nkta bad, trevliga boenden, böljande landskap, restauranger och sevĂ€rdheter. HĂ€r finns det ett nyskrivet inlĂ€gg om Orust med allt om bad, sevĂ€rdheter, boendealternativ, restauranger, vandringsleder, shopping sevĂ€rdheter och mycket mer om du vill ha mer information.  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2020/april/den-stora-grona-on-i-vast-orust-ett-paradis.html I inlĂ€gget finns alla vĂ„ra bĂ€sta tips om Orust frĂ„n vĂ„ra upplevelser under 26 somrar.
 
Kultehamns kulturstig pÄ Orust
(null)                       
Kultehamns Kulturstig Àr en mycket vacker och vÀlordnad vandingsled ca 5 km vÀster om Svanesund pÄ Orust. HÀr finns en naturskön lÀttframkomlig led pÄ ca 5km, lÀngs leden finns det 7 raststÀllen med nya bord och bÀnkar, det finns ca 15 torpruiner med intressanta beskrivningar om hur det var att leva ett fattigt torparliv i slutet av 1800-talet. Vi gick leden pÄ nytt i början av april 2021.
 
Kulturstigen Svens Altare  pĂ„ Orust(null)                       
PĂ„ vĂ€stra Orust nĂ€ra Ellös och Morlanda finns kulturstigen Svens Altare. Den hĂ€r leden Ă€r starkt kuperad och lite mer krĂ€vande. PĂ„ högsta höjden, 106 meter ovanför havsytan finns "Svens Altare" och ett högt utsiktstorn i tre plan. FrĂ„n tornet Ă€r utsikten helt magisk, man kan se till HĂ„llö Fyr vid Smögen, Malö strömmar, Tjörn och hela Orust. En led vi rekommenderar nĂ€r markerna har torkat upp.
 
Mollösund
(null)                                   
Det gamla fiskelÀget Àr en vacker idyll med mÄnga vÀlbevarade hus, fina bad, flera restauranger, pensionat och butiker. Det finns en vÀl skyddad hamn för fritiudsbÄter med sjömack. HÀr finns det ett par fiskaffÀrer med pinfÀrska skaldjur mm.
 
HĂ€lleviksstrand
(null)                       
HÀlleviksstrand pÄ vÀstra Orust Àr ett litet idyllisk samhÀlle med traditionell bebyggelse. HÀllevadsholms kyrka avviker frÄn de flesta andra kyrkor i BohuslÀn, dels för att den Àr byggd i trÀ och dels för att den Àr byggd i fornnordisk stil. I samhÀllet finns det restaurang, butik , badplats mm.
 
Slussen
(null)                                   
Slussen ligger pÄ nordöstra Orust - en vacker plats med ett trevligt pensionat med en br restaurang. Slussens Pensionat arrangerar vÀldigt populÀra musikkvÀllar under sommaren med mÄnga av Sveriges mest populÀra artister. HÀr finns det Àven fina saltstÀnkta bad.
 
Stillingsön
(null)                       
Stillingsön pÄ östra Orust Àr en av de första badorterna pÄ vÀstkusten. HÀr semestade Göteborgare som reste hit med ÄngbÄt. Det Àr en vacker och mycket speciell miljö med hus som Àr mycket vÀlbevarade.
 
Svanesund
(null)                       
Svanesund pĂ„ östra Orust Ă€r en av huvudorterna pĂ„ Orust, dĂ€r finns det en mycket fin badplats för alla Ă„ldrar och en nyanlagd lekplats som invigs vĂ„ren 2021, en stor marina med gĂ€stbrygga och i juli arrangeras dĂ€r en stor musikfestival. Vi bor nĂ„gra mĂ„nader om Ă„ret i Svanesund och stortrivs dĂ€r.
(null)             
Hagadösen Àr en ca 5500 Är gammal megalitgrav pÄ Orust, ligger lÀngs vÀgen mellan Varekil och Tegneby. VÀl vÀrt ett besök
 
KĂ€ringön 
(null)                                   
KÀringön ligger vÀster om Orust och nÄs med egen bÄt eller med VÀstrafiks bÄtar som gÄr frekvent frÄn Tuvesvik pÄ vÀstra Orust. KÀringön ligger ute i vÀsterhavet med klippor och bad, dÀr finns flera boenden att vÀlja bland och nÄgra riktigt bra restauranger. KÀringön Àr vÀl vÀrt ett besök
 
 
TJÖRN
 
Tjörn Ă€r Sveriges 6:e största ö och ligger strax söder om Orust. Tjörn har mĂ„nga fina miljöer, stort urval av boenden och restauranger.
 
Pilane gravfÀlt och skulpturpark pÄ Tjörn
(null)                                   
Pilane pĂ„ nordvĂ€stra Tjörn Ă€r ett riktigt trevligt utflyktsmĂ„l. PĂ„ omrĂ„det finns det ett stort antal fornlĂ€mningar. Vi besöker skulpturutstĂ€llningen pĂ„ Pilane nĂ„gra gĂ„nger varje Ă„r, skulpturerna Ă€r utplacerade i det vackra kulturlandskapet. UtstĂ€llningen Ă€r öppen 16 maj till 20 september under 2020. Vid ett besök pĂ„ Tjörn/Orust - missa inte ett besök pĂ„ Pilane.  Vi besökte Ă„rets utstĂ€llning i slutet av maj, och den Ă€r mycket sevĂ€rd. HĂ€r kan lĂ€sa mer om Pilane och Ă„rets utstĂ€llning. och all praktisk information  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2020/may/skulptur-i-pilane-pa-tjorn-2020.html
 
Sundsby SĂ€teri
(null)                                   
Sundsby sĂ€teri pĂ„ Mjörn, Östra Tjörn. Har en lĂ„ng och intressant historia. DĂ€r finns det flera fina vandringsleder, parkanlĂ€ggning, restaurang&cafĂ©, kulturarrangemang, marknader, vacker natur mm. 
Vi besökte senast Sundsby SÀteri i mitten av april 2021 nÀr blÄsipporna blommade. Vi gick en av de fina vandringslederna och vi njöt av en fika i parken.
 
SkÀrhamn
I SkĂ€rhamn pĂ„ vĂ€stra Tjörn finns bl a Nordiska Akvarellmuset, vilket arrangerar mycket intressanta konstutsĂ€llningar i vackra omgivningar, i direkt anslutning till Akvarellmuseet finns det flera bra restauranger samt en fin badplats. 
(null)                                   
Nordiska Akvarellmuseet i SkÀrhamn pÄ Tjörn
 
TANUM
 
Vitlycke Museum
(null)                                   
VitlyckehĂ€llen Ă€r en stor och vĂ€lbevarad hĂ€llristning frĂ„n BronsĂ„ldern. Vitlycke Museum i Tanumshede Ă€r ett spĂ€nnande museum, pĂ„ omrĂ„det finns det flera imponerande hĂ€llristningar, inne pĂ„ museet finns det mer information om bronsĂ„ldern och om de vĂ€rldsunika hĂ€llristningarna. HĂ€llristningarna Ă€r ett av UNESCOs vĂ€rldsarv.
(null)                                   
I anslutning till Vitlycke Museum finns det en replika av en bronsĂ„ldersgĂ„rd. Museet ligger i ett vackert landskap och i nĂ€romrĂ„det finns flera av BohuslĂ€ns mest populĂ€ra kustsamhĂ€llen som Tanumshede, Grebbestad och FjĂ€llbacka m fl.
 
 
KOSTER
(null)                                   
Kosteröarna utanför Strömstad Ă€r riktigt trevliga och vackra. Öarna nĂ„s lĂ€tt med VĂ€sttrafiks bĂ„tar frĂ„n Strömstad. HĂ€r finns Sveriges enda maritima nationalpark. Det Ă€r en helt unik miljö ute pĂ„ Kosteröarna.
(null)                                   
Nordkoster
 
MARSTRAND
(null)                                   
Marstrand Ă€r ett klassiskt besöksmĂ„l i södra BohuslĂ€n. DĂ€r finns det mĂ„nga bra restauranger och hotell. Carlstens fĂ€stning Ă€r mycket vĂ€lbevarad och Ă€r spĂ€nnande att besöka. HĂ€r Ă€r det ett mycket hektiskt uteliv under sommaren.
(null)                                               
Skallens fyr, Marstrand 
 
UDDEVALLA
 
Gustavsberg 
(null)                                               
Gustavsberg ligger nĂ„gra kilometer söder om centrala Uddevalla. Gustavsberg Ă€r Sveriges Ă€ldsta badort med anor frĂ„n 1700-talet. Till Gustavsberg kom kungligheter och andra dignitĂ€rer för att "dricka brunn" och för att uppleva det salta havet. 
(null)                                                           
Gustavsberg Ă€r mycket vĂ€lbevarat, mĂ„nga av de gamla byggnaderna stĂ„r kvar, det finns restaurang, cafĂ©, vandrarhem, fina bad och mycket mer. 
 
BACKAMO och SVENSHÖGEN
(null)                                                  
Backamo LĂ€gerplats 
 
Backamo var övningsplats för BohuslĂ€ns Regemente frĂ„n 1724 och frĂ„n till 1813 dĂ„ regementet flyttade till Uddevalla. Under 2:a vĂ€rldskriget var Backamo ett interneringslĂ€ger för tyska soldater som deserterat. Backamo Ă€r intakt i dag och anvĂ€nds bl a som kursgĂ„rd mm. Det finns ett trevligt cafĂ© pĂ„ omrĂ„det                         
(null)                                                  
VÀgminnet "RikstvÄan" i Svenshögen.
 
RikstvĂ„an ligger ca 2 km frĂ„n Backamo och strax söder om Ljungskile. HĂ€r Ă€r ca 650 meter av den gamla vĂ€gen framtaget i nĂ€ra pĂ„ originalskick. VĂ€gen Ă€r stensatt med gatsten och mittlinjen bestĂ„r av svart diabas.   http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2020/july/dolda-parlor-i-bohuslan-utan-trangsel.html
                              
Det finns mÄnga andra fina besöksmÄl i BohuslÀn som Smögen, Lysekil, FjÀllbacka, Skaftö m fl - men den skriver vi om vid ett annat tillfÀlle. Men vi kan inte bortse helt frÄn "storstan" Göteborg med ön som mÄnga besökare missar Hisingen
 
HISINGEN
(null)                                   
Hisingen Ă€r Sveriges 5:e största ö. Norra Älvstranden pĂ„ Hisingen nĂ„s med bĂ„t frĂ„n Stenpiren i centrala Göteborg pĂ„ ca 5 minuter. HĂ€r finns det mĂ„nga bra, spĂ€nnande, kreativa restauranger, kulturliv, fina kajpromenader, Ostindiefararen  Götheborg, Rya Skog och mycket mer. HĂ€r finns det heta restaurangtips och mycket mer att lĂ€sa om Hisingen  Vi bor pĂ„ Norra Älvstranden pĂ„ Hisingen nĂ€r vi Ă€r i Göteborg. Vi lĂ€nken hittar ni de bĂ€sta tipsen om Hisingen i ett nyskrivet inlĂ€gg frĂ„n mars 2021.   http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2021/march/missa-inte-ett-besok-pa-sveriges-5e-storsta-o.html
 
GrÀnsen mellan BohuslÀn och VÀstergötland gÄr genom Hisingen (vissa delar av ön ligger i BohuslÀn andra i VÀstergötland - grÀnsen Àr inte sÄ tydlig idag)
 
GÖTEBORG
 
Göteborg delas mellan BohuslĂ€n och VĂ€stergötland. De centrala delarna ligger i VĂ€stergötland.  
(null)                                   
Ostindiefararen Götheborg
 
Vi har ett mycket stort intresse för mat och vin och har hĂ€r samlat vĂ„ra bĂ€sta TIPS om restauranger och trevliga kulturupplevelser i Göteborg i de hĂ€r inlĂ€hggen. Vi har bott största delen av vĂ„ra liv i Göteborgs sĂ„ det Ă€r en stad som vi kĂ€nner mycket vĂ€l och som vi gillar starkt.
  
Mat och Kultur i Göteborg 
 
 
VĂ„ra favoritrestauranger i Göteborg, vi har ett mycket stort intresse för mat och vin.                  
 
 
(null)                                   
Restaurang Sjömagasinet i Göteborg 
(null)                          
BohuslĂ€nsk Ă€ggost med björnbĂ€rssylt, en delikatess vĂ€rd att pröva nĂ€r ni Ă€r pĂ„ t ex Orust eller Tjörn                      
 
HĂ€r finns det TIPS för hur ni packar pĂ„ ett smart sĂ€tt för ert besök i vĂ„rt fina BohuslĂ€n 

https://www.outdoor.se/packningslistor

 
      
Besök gĂ€rna BohuslĂ€n under vĂ„ren och sommaren 2021 , det kommer vi att göra.  Hör gĂ€rna av er om ni har nĂ„gra frĂ„gor om BohuslĂ€n, vi svarar gĂ€rna om vi kan
 
 
 
â˜€ïžđŸ‡žđŸ‡ȘHĂ€lsningar 
 
Björn o Karin
 
Följ oss gĂ€rna pĂ„ 
 
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt
   
 
HĂ€r finns det nĂ„gra bilder till att njuta av....
(null)
BlĂ„sipporna blommar pĂ„ Dundsby DĂ€teri i mitten av april 2021 
(null)          
FÀrska havskrÀftor njuter vi ofta av
(null)
Sundsby SĂ€teri i april 2021
(null)
Rya Skog pĂ„ Hisingen Ă€r Göteborgs Ă€ldsta naturreservat med förhistorisk skog, rikt djurliv och en hĂ€rlig flora. VĂ„rt senaste besök var i april 2021
(null)
Kulturstigen Kultehamn pÄ östra Orust i april 2021
(null)
Morgon Coffe Roasters med "kaffe to go"  ligger pĂ„ Lindholmen under en av kranarna pĂ„ Götaverkens fd varvsomrĂ„de. Senaste besöket som vi gjorde var i slutet av mars 2021. VĂ€l vĂ€rt ett besök - det Ă€r hĂ€rligt att njuta av en kopp kaffe ☕ pĂ„ "playan" .
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Till top