Svemester☀️🇸🇪- Smultronställen i vackra Bohuslän

Sverige / Permalink / 0
(null)
Vi har upptäckt flera nya härliga "Smultronställen" i Bohuslän under våra strövtåg på västkusten under april och maj. Vi är nu inne på vår 27:e sommar i Bohuslän och vi upptäcker fortfarande många nya spännande ställen. Här tipsar vi om både nya och gamla favoritupplevelser i Bohuslän
(null)
Vi, Björn o Karin Demme från Göteborg, har en stor passion för att resa  och för att skriva. Vi gör ca 10 resor per år, både korta och långa resor, bl a har vi gjort 12st Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi kom hem från vårt 12:e besök i Nya Zeeland🇳🇿 i mitten av februari efter tre underbara veckor, vilket vi skrivit om här på bloggen. (här kan ni läsa om NZ  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2020/march/underbara-nya-zeeland-kombinerat-med-cooksoarna.html)
 
Vi har tyvärr fått boka av ett antal resor under våren till bl a Litauen, Danmark, Tyskland och Italien, på grund av läget i världen, men dit kan vi åka vid senare tillfällen.
(null)
"Inbjudan till Bohuslän" är en av Evert Taubes kända visor, här till Svanesund på Orust.
 
Nu ser vi fram emot den svenska sommaren, vi behöver inte alltid resa långt för att få fina upplevelser. I sommar blir det Västkusten som gäller. Vi utgår från den "Stora gröna ön i väst" Orust och gör utflykter med bil eller båt till Bohusläns alla smultronställen. Vi delar här med oss av våra bästa TIPS och erfarenheter från många härliga somrar i Bohuslän.
(null)
Pinfärska räkor och andra skaldjur njuter vi gärna och ofta av.
 
Den svenska västkusten tycker vi är helt underbar, speciellt här i Bohuslän. Vi har nu bott de senaste 8 veckorna på Orust och gjort många utflykter i närområdet, och då upptäckt en hel del nya saker, vilka vi tipsar om här
 
Orust 
 
(null)
Orust är Sveriges fjärde största ö. Här finns det fina saltstänkta bad, trevliga boenden, böljande landskap, restauranger och sevärdheter. Här finns det ett nyskrivet inlägg om Orust med allt om bad, sevärdheter, boendealternativ, restauranger, vandringsleder, shopping sevärdheter och mycket mer om du vill ha mer information.  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2020/april/den-stora-grona-on-i-vast-orust-ett-paradis.html
 
Kultehamns kulturstig på Orust
(null)
Kultehamns Kulturstig är en mycket vacker och välordnad vandingsled ca 5 km väster om SVanesund på Orust. Här finns en naturskön lättframkomlig led på drygt 4 km, längs ledne finns det 7 rastställen med nya bord och bänkar, det finns ca 15 torpruiner med intressanta beskrivningar om hur det var att leva ett fattigt torparliv i slutet av 1800-talet.
 
Kulturstigen Svens Altare  på Orust (null)
På västra Orust nära Ellös och Morlanda finns kulturstigen Svens Altare. Den här leden är starkt kuperad och lite mer krävande. På högsta höjden, 106 meter ovanför havsytan finns "Svens Altare" med ett högt utsiktstorn i tre plan. Från tornet är utsikten helt magisk, man kan se till Hållö Fyr vid Smögen, Malö strömmar, Tjörn och hela Orust. En led vi rekommenderar 
 
Mollösund
(null)
Det gamla fiskeläget är en vacker idyll med många välbevarade hus, fina bad, flera restauranger, pensionat och butiker. Här finns det ett par fiskaffärer med pinfärska skaldjur mm 
 
Hälleviksstrand
(null)
Hälleviksstrand på västra Orust är ett litet idyllisk samhälle med traditionell bebyggelse. Hällevadsholms kyrka avviker från de flesta andra kyrkor i Bohuslän, dels för att den är byggd i trä och dels för att den är byggd i fornnordisk stil.
 
Slussen
(null)
Slussen ligger på nordöstra Orust - en vacker plats med ett trevligt pensionat med restaurang. Slussens Pensionat arrangerar väldigt populära musikkvällar under sommaren med många av Sveriges mest populära artister.
 
Stillingsön
(null)
Stillingsön på östra Orust är en av de första badorterna på västkusten. Här semestade Göteborgare som reste hit med ångbåt. Det är en vacker och mycket speciell miljö med hus som är mycket välbevarade.
 
Svanesund
(null)
Svanesund på östra Orust är en av huvudorterna på Orust, där finns det en mycket fin badplats för alla åldrar, en stor marina med gästbrygga och i juli arrangeras där en stor musikfestival. Vi bor några månader om året i Svanesund och stortrivs där.
 
Käringön 
(null)
Käringön ligger väster om Orust och nås med Västrafiks båtar från Tuvesvik. Käringön ligger ute i västerhavet med klippor och bad, där finns flera boendena välja bland och flera riktigt bra restauranger. Käringön är väl värt ett besök
 
 
Tjörn
 
Tjörn är Sveriges 6:e största ö och ligger strax söder om Orust. Tjörn har många fina miljöer, stort urval av boenden och restauranger.
 
Pilane gravfält och skulpturpark på Tjörn
(null)
Pilane på nordvästra Tjörn är ett riktigt trevligt utflyktsmål. På området finns det ett stort antal fornlämningar. Vi besöker skulpturutställningen på Pilane några gånger varje år, skulpturerna är utplacerade i det vackra kulturlandskapet. Utställningen är öppen 16 maj till 20 september under 2020. Vid ett besök på Tjörn/Orust - missa inte ett besök på Pilane.  
 
Sundsby Säteri
(null)
Sundsby säteri på Mjörn, Östra Tjörn. Har en lång och intressant historia. Där finns det flera fina vandringsleder, restaurang&café, kulturarrangemang, marknader, vacker natur mm. 
 
Skärhamn
I Skärhamn på västra Tjörn finns bl a Nordiska Akvarellmuset, vilket arrangerar mycket intressanta konstutsällningar i vackra omgivningar, i direkt anslutning till Akvarellmuseet finns det flera bra restauranger samt en fin badplats. 
(null)
Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn på Tjörn
 
Tanum - Vitlycke Museum
(null)
Vitlyckehällen är en stor och välbevarad hällristning från Bronsåldern. Vitlycke Museum i Tanumshede är ett spännande museum, på området finns det flera imponerande hällristningar, inne på museet finns det mer information om bronsåldern och om de världsunika hällristningarna. Hällristningarna är ett av UNESCOs världsarv.
(null)
I anslutning till Vitlycke Museum finns det en replika av en bronsåldersgård. Museet ligger i ett vackert landskap och i närområdet finns flera av Bohusläns mest populära kustsamhällen som Tanumshede, Grebbestad och Fjällbacka m fl.
 
 
Kosteröarna
(null)
Kosteröarna utanför Strömstad är riktigt trevliga och vackra. Öarna nås lätt med Västtrafiks båtar från Strömstad. Här finns Sveriges enda maritima nationalpark. Det är en helt unik miljö ute på Kosteröarna.
(null)
Nordkoster
 
Marstrand
(null)
Marstrand är ett klassiskt besöksmål i södra Bohuslän. Där finns det många bra restauranger och hotell. Carlstens fästning är mycket välbevarad och är spännande att besöka. Här är det ett mycket hektiskt uteliv under sommaren.
(null)
Skallens fyr, Marstrand 

Gustavsberg 
(null)
Gustavsberg ligger några kilometer söder om centrala Uddevalla. Gustavsberg är Sveriges äldsta badort med anor från 1700-talet. Till Gustavsberg kom kungligheter och andra dignitärer för att "dricka brunn" och för att uppleva det salta havet. 
(null)
Gustavsberg är mycket välbevarat, många av de gamla byggnaderna står kvar, det finns restaurang, café, vandrarhem, fina bad och mycket mer.
 
Hisingen
(null)
Hisingen är Sveriges 5:e största ö. Norra Älvstranden på Hisingen nås med båt från Stenpiren i centrala Göteborg på ca 5 minuter. Här finns det många bra, spännande, kreativa restauranger, kulturliv, fina kajpromenader, Ostindiefararen  Götheborg, Rya Skog och mycket mer. Här finns det heta restaurangtips och mycket mer att läsa om Hisingen   http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2019/june/smultronstallen-pa-sveriges-5e-storsta-o.html
 
Göteborg
Göteborg och Orust är våra "hemmaplaner" det är där vi bor när vi inte är ute och reser i världen. 
(null)
Ostindiefararen Götheborg
 
Vi har ett mycket stort intresse för mat och vin och har här samlat våra bästa TIPS om restauranger och trevliga kulturupplevelser i Göteborg.  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2020/january/en-harlig-mat-vin-och-kulturgeografi-i-goteborg.html
 
 
(null)
Restaurang Sjömagasinet i Göteborg 
 
 
Här finns det ännu mer tips, bilder och information om Bohuslän   http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2020/march/hemester-i-ar.html
 
Vi hppas att det blir en fin sommar där det är möjligt att uppleva stränder, restauranger, sevärdheter mm på västkusten. Vi hoppas att ni får en härlig Svemester i år.
 
🌞 "SVEMESTER" - Hälsningar från Orust 
 
 
Björn o Karin 
 
Följ oss gärna på
 
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt
 
(null)
Käringön utanför Orust
(null)
En fin kväll i maj 2020 i Svanesund på Östra Orust.
 


Till top