Vi har testat fyra flygbolags Business ClassđŸ’ș i Europa den senaste tiden

AllmÀnt, Flyg / Business Class, Businessclass, Lufthansa, brittishairways, eurowingdiscover, eurowingduscover, sasplus / Permalink / 0
(null)
Vi har testat att flyga i Business Class pĂ„ flygningar inom Europa - med British Airways, Lufthansa, Eurowing Discover och SAS Plus (Premiun Economy) under de tre senaste mĂ„naderna. Vi har recenserat flygbolagen och skriver ocksĂ„ om hur vi söker och bokar Business Class utan att behöva betala "fullprisbiljetter" (Bilden ovan Ă€r en 3-rĂ€tters middag pĂ„ strĂ€ckan Las Palmas-MĂŒnchen med Lufthansa.
(null)
Vi, Björn och Karin Demme frĂ„n Göteborg har en mycket stor passion för att resa och för att skriva. Vi gör ca 10-12 resor per Ă„r, bl a har vi gjort 12 Jordenruntresor och nĂ„gra hundra andra resor. Vi har ocksĂ„ ett mycket stort intresse för vin och mat, vilket ofta blir huvudanledningen till en resa. 
  
Vi vill gĂ€ra resa bekvĂ€mt, utan att behöva stĂ„ i lĂ„nga köer i sĂ€kerhetskontrollerna och helst undvika trĂ€ngseln inne pĂ„ flygplatserna sĂ„ lĂ„ngt det Ă€r möjligt. Vi uppskattar Ă€ven att besöka  lounger pĂ„ flygplatserna samrbatt fĂ„ riktigt bra service ombord med bra mat och dryck med mera.  Det Ă€r dĂ€rför som vi försökar att boka Business Class /Premium Economy, sĂ„ ofta som möjligt, utan att behöva betala för de allra dyraste biljetterna - mer om detta lĂ€ngre fram i inlĂ€gget.
 
Den senaste tiden har vi gjort gjort ganska mĂ„nga resor i Europa och vi har dĂ„ mestadels rest i Business Class eller i Premium Economy. Vi uppskattar Ă€n mer att resa i Business Class pĂ„ vĂ„ra lĂ„nga interkontinentala flygningar.
 
Vi har bokat en nya resa till Las Palmas i november 2023 i Business Class -nĂ€r vi bokade biljetter gjorde vi en jĂ€mförelse med kostnaden för en flygstol pĂ„ charterflyg pĂ„ samma datum - vi betalar samma pris för Business Class som vad flygstolen kostade vid bokningstillfĂ€llet.
 
HĂ€r följer vĂ„ra recensioner av fyra Eurpeiska flygbolags Business Class och Premium Exonomy.
 
Lufthansa 
(null)
Lufthansa har vi under Ă„ren rest en hel del med och det Ă€r ett flygblag som alltid har fungerat utmĂ€rkt bra pĂ„ vĂ„ra resor. Bilden visar en kontinental frukost pĂ„ strĂ€ckan Göteborg till Frankfurt.
 
Det hÀr ingÄr i Business Class med Lufthansa inom Europa
 
Bokning av sittplats direkt vid bokningen
Separat Business disk för incheckning pÄ flygplatsen
Bagage - 2 st handbagage (8kg) och 2 incheckade vÀskor /(23kg) per person
Fast Track i sÀkerhetskontyrollen (dÀr det Àr tillgÀngligt)
Loungebesök med mat och dryck i en avkopplande miljö (dÀr det Àr tillgÀngligt)
Prioriterad ombordstigning
Fri mittplats pÄ flygplanet - Àr bekvÀmt nÀr vi reser tvÄ personer
Mat och dryck ombord under flygningen
Prioriterat bagage - vÀskorna kommer först pÄ bandet
Fler bonuspoÀng Àn i economy class
 
Vi reste senast till Las Palmas i januari 2023 med Lufthansa - pĂ„ resan frĂ„n Göteborg till Las Palmas anvĂ€nde vi Business incheckningen pĂ„ Landvetter dĂ€r vi direkt gick fram till disken och lĂ€mnade vĂ€skan, vidare till Fast Track i sĂ€kerhetskontrollen dĂ€r det inte var nĂ„gon före oss i sĂ€kerhetskontrollen och sedan en snabb "första frukost" i SAS Business lounge. Vi fick sedan gĂ„ ombord först pĂ„ planet, Priority Boarding och med avgĂ„ng enligt tidtabell - pĂ„ den korta flygningen pĂ„ 1 timmma och 20 minuter till Frankfurt, serverades vi en lĂ€tt men god kontinental frukost. Vi hade ett kort stopp i Frankfurt sĂ„ vi valde att inte gĂ„ in i loungen dĂ€r. NĂ€sta etapp, Frankfurt-Las Palmas, flög vi med Eurowing Discover (som vi skriver separat om lĂ€ngre fram i inlĂ€gget).
 
Hemresan frĂ„n Las Palmas flög vi med Lufthansa Las Palmas-MĂŒnchen och MĂŒnchen-Göteborg. 
(null)
3-rĂ€tters middag pĂ„ strĂ€ckan Las Palmas-MĂŒnchen.  (null)
3-rĂ€tters pĂ„ strĂ€ckan Las Palmas-MĂŒnchen ( vi valde olika varmrĂ€tter ).
 
Servicen ombord inleddes med servering av en drink/vin med cashewnötter, dĂ€refter serverades en 3-rĂ€tters middag dĂ€r vi fick vĂ€lja mallan tvĂ„ varmrĂ€tter med valfri dryck - följt av kaffe med avec. Efter middagen serverades det ett "Ă€pple", en chokladbit och möjlighet att bestĂ€lla mer vin, öl, drinkar, vatten med mera.
(null)
Gin & Tonic och ett Lufthansa "Ă€pple"  
(null)
LĂ€tt kvĂ€llsmĂ„ltid pĂ„ strĂ€ckan MĂŒnchen-Göteborg med  ett glas vin
(null)
Lufthansas Senator lounge i Frankfurt 
 
Vi Ă€r mycket nöjda med Lufthansaflygningarna - allt fungerade perfekt och vi var framme i tid. God service, riktigt bra mat och dryck samt mycket bekvĂ€ma flygningar med gott om utrymme med ett tomt mellansĂ€te. 
 
Vi bokade den hĂ€r resan till ett par hundralappar lĂ€gre pris Ă€n vad SAS Plus kostade samma vecka (vi reste söndagar - SAS flög lördagar - ingen skillnad för oss)
 
Vi flög Ă€ven Business Class med Lufthansa i somras under det stora flygkaoset pĂ„ de svenska flygplatserna, nĂ€r "storfamiljen, tre generationer) var ute pĂ„ resa. Jag ordnade dĂ„ en uppgradering pĂ„ strĂ€ckan Göteborg-Frankfurt sĂ„ vi slapp köerna vid incheckningen och i sĂ€kerhetskontrollen- det var det den lĂ€ngsta kön jag nĂ„gonsin sett pĂ„ Landvetter. Vi kunde alla snabbt gĂ„ igenom sĂ€kerhetskontrollen och fick Ă€ta frukost i SAS Loungen, samt Ă€ta en lĂ€tt lunch ombord. Hela storfamiljen uppskattade detta (jag hade inte berĂ€ttat för dem att jag uppgraderat).
 
 
British Airways 
(null)
"Full Engelsk frukost" pÄ strÀckan Göteborg-London
 
Det hÀr ingÄr i Business Class med Brittish Airways inom Europa
 
Separat Business disk för incheckning pÄ flygplatsen
Bagage - 2 st handbagage (en kabinvÀska och ett mindre) och 1 incheckade vÀska /(23kg) per person
Fast Track i sÀkerhetskontyrollen (dÀr det Àr tillgÀngligt)
Loungebesök med mat och dryck i en avkopplande miljö (dÀr det Àr tillgÀngligt)
Prioriterad ombordstigning
Fri mittplats pÄ flygplanet - Àr bekvÀmt nÀr vi reser tvÄ personer
Mat och dryck ombord under flygningen
Fler bonuspoĂ€ng Ă€n i economy class 
(null)
BekvĂ€mt med fritt mellansĂ€te 
(null)
Afternoon tea i British Airways Business Class - Club Europe  
(null)
Stort utbud av varm och kall mat och utsökta drycker i British Airways lounge pÄ London Heathrow
(null)
 Drycker i British Airways lounge pĂ„ London Heathrow
(null)
KvÀllsflygning London Heathrow-Göteborg - vÀlsmakande middag med goda drycker.
 
I mitten av november 2022 flög vi tur och retur Göteborg-London  i Club Europe (British Airways Business Class)
 
Fast track och lounge pĂ„ Landvetter - Riktigt god och trevlig service ombord. PĂ„ morgonflygnimgen serverades det en god "full engelsk frukost" med Ă€gg&bacon med mera. BekvĂ€m resa med gott om utrymme ombord.
 
PĂ„ hemresan frĂ„n London anvĂ€nde vi oss av Fast Track pĂ„ Heathrow (det var riktigt lĂ„nga köer i den vanliga kontrollen) och besökte sedan loungen. I loungen serverades det mĂ„nga olika varma och kalla matrĂ€tter och ett stort urval av vin, drinkar, öl med mera. Vi njöt verkligen av mat och dryck. En riktigt bra flygplatslounge.
 
Under resan mellan London och Göteborg, en kvĂ€llsflygning, serverades vi först ett glas Champagne, följt av en 3-rĂ€tters middag. Mycket god mat, val bland flera olika huvudrĂ€tter - vi valde en smördegsöverbakad kyckling som inte var sĂ„ vacker men som smakade mycket bra - till detta ett glas vitt vin följ av en maltwhisky. God och trevlig service och vi var framme i Göteborg pĂ„ tidtabell. Vi hade inget incheckat bagage den hĂ€r gĂ„ngen. Vi har en ny resa i Club Europe bokade i vĂ„ren 2023 frĂ„n London till Göteborg (enkelresa)
 
Vi bokade den hÀr resan till ett lÀgre pris Àn vad SAS Plus kostade under samma datum.
 
Eurowing Discover 
 
Frankfurt till Las Palmas 
(null)
Eurowing Discover ingĂ„r i Lufthansa grupp och Ă€r ett utprĂ€glat bolag för fritidsresenĂ€rer till populĂ€ra turistresmĂ„l bĂ„de inom Europa och interkontinentalt. Eurowing Discover erbjuder en riktig Business Class pĂ„ sina flygningar.  
(null)
God och vacker lunch pĂ„ strĂ€ckan Frankfurt-Las Palmas med vin och drinkar. Efter lunchen serverades det bl a chips med dryck och senare varma cockies och mer dryck för den som önskade det . 
 
Det hÀr ingÄr i Business Class med Eurowing Discover inom Europa
 
Bokning av sittplats direkt vid bokningen
Separat Business disk för incheckning pÄ flygplatsen
Bagage - 2 st handbagage (8kg) och 2 incheckade vÀskor /(23kg) per person
Loungebesök med mat och dryck i en avkopplande miljö (dÀr det Àr tillgÀngligt - vissa flygplatser)
Prioriterad ombordstigning
Fri mittplats pÄ flygplanet - Àr bekvÀmt nÀr vi reser tvÄ personer
Mat och dryck ombord under flygningen
Prioriterat bagage - vÀskorna kommer först pÄ bandet
UnderhÄllningssystem med filmer, tv-serier och spel - laddas ner till egen mobiltelefon/tablett
(null)
BekvĂ€mt med fritt mellansĂ€te pĂ„ Eurowing Discover 
 
Bra och mycket trevlig service ombord. Eurowing Discover blev en mycket positiv överraskning, vi kommer troligtvis att resa med igen och Ă€ven pĂ„ en lĂ„ngresa. Vi var mycket nöjda nĂ€r vi landade i Las Palmas.
  
SAS Plus ( Premium Economy)
(null)
 Fast Track pĂ„ Landvetter 
(null)
SAS lounge pĂ„ Landvetter 
(null)
 LĂ€ttmĂ„ltid i SAS Plus
(null)
 Dryck pĂ„ SAS Plus -dĂ€r erbjuds det t ex nordisk sprit som Whisky, Gin mm.
(null)
 MĂ„ltid i SAS Plus
(null)
SAS Plus
 
Vi har rest vĂ€ldigt mĂ„nga gĂ„nger i SAS Plus senast i slutet av oktober 2022 till Nice (bonusresa i SAS Plus) Under 2022 flög vi Ă€ven till London och till Faro pĂ„ Algarvekusten (Ă€ven det en bonusresa), I februari Ă„ker vi pĂ„ bonusresa till Amsterdam - SAS economy pĂ„ utresan och SAS Plus pĂ„ hemresan och i maj reser vi till Bryssel i SAS Plus (enkelresa till Bryssel).
 
Det hÀr ingÄr i SAS Plus Smart inom Europa
 
VĂ€lja sittplats utan extra kostnad direkt vid bokningen
Fast Track i sÀkerhetskontrollen (dÀr det Àr tillgÀngligt)
Incheckning vid Business disken
Prioriterat bagage
1 Handbagage 8 kg 1 inchewckat bagage 23 kg (med Plus Pro 2 x23kg) som guldmedlem ytterligare 1 bagage 23 kg
Ombokning/Avbokning mot en avgift
SAS Lounge (dÀr det Àr tillgÀngligt)
Prioriterad ombordstigning
LÀtt mÄltid med valfria drycker ombord
Fler bonuspoÀng Àn i SAS Go
 
Det Ă€r bekvĂ€mt med Snabb incheckning av bagage, Fast Track, SAS Lounge, priorterad ombordstigning och en lĂ€tt kall mĂ„ltid med valfria drycker dĂ€r vi sitter lĂ€ngst fram i kabinen. SAS Plus Ă€r inte lika bra vad gĂ€ller comfort som Business Clas med andra bolag - inget fritt mellansĂ€te och med enklare mat ombord, men Ă€ndĂ„ ett bra alternativ som vi ofta bokar. Vi har bokat SAS Plus mĂ„nga gĂ„nger med EurobonuspoĂ€ng. Vi ser fram emot vĂ„ra kommande resor i SAS Plus - jag Björn Ă€r numera guldmedlem pĂ„ livstid efter ca 1900 flygningar med SAS - jag Ă€r trots alla turer som SAS haft de senaste Ă„ren med strejker och svag ekonomi - har vi  alltid varit nöjda med serviceen och med den hjĂ€lp vi fĂ„tt vid ett fĂ„tal förseningar/instĂ€llda flyg. Vi Ă€r ocksĂ„ mycket nöjda med servicen ombord. 
 
Vi har vid flera tillfĂ€llen hittat SAS Plus biljetter till riktigt bra priser, bara nĂ„gon/nĂ„gra hundra kronor högre pris Ă€n för en SAS Go biljett (Economy). Vi har hittat de bĂ€sta SAS Plus priserna nĂ€r vi sökt priser i god tid före den planerade resan.
 
Sammanfattning av recensionerna
 
BĂ„de Lufthansa och British Airways erbjuder en förstklassig service i sina respektive Business Class - Lufthansa erbjuder lite mer i sina som t ex ingĂ„r bokning av sĂ€te direkt vid bokning utan tillĂ€gg och generösare bagageregler bĂ„da erbjuder fritt mellansĂ€te vilket vi tycker Ă€r bekvĂ€mt. 
Eurowing Discover ligger inte lĂ„ngt efter Lufthansa och British Airways vad gĂ€ller kvaliteten. 
 
NĂ€r vi hittar SAS Plus biljetter till riktigt bra pris  fĂ„r vi ett stort innehĂ„ll till en kostnad som vanligtvis ligger en bra bit under Business Class biljetter hos de andra bolagen.
 
Vi kommer garanterat att resa med alla fyra bolagen framtiden. Vi har redan resor inbokade under vĂ„ren 2023 - med SAS Plus, SAS Go, British Airways Business Class och Lufthansa Economy  (skall försöka uppgradera hemresan).
 
Hur vi bokar Business Class och SAS Plus (Premium Economy)
 
VI tycker om att resa bekvĂ€mt, men vill helst inte betala för "dyra fullprisbiljetter" - Vi har mĂ„nga gĂ„nger bokat bonusresor i Business Class och i SAS Plus (premium economy) med bonuspoĂ€ng - vi har Ă€ven bokat uppgraderingar med bonuspoĂ€ng och i kombination med pengar (budgivningar) och dĂ€rigenom fĂ„tt mĂ„nga bekvĂ€ma resor. 
 
Det finns flera olika biljetttyper i bĂ„de Business Class och i SAS  Plus med olika villkor och priser - behöver man inte ha fri ombokning och full Ă„terbetalning kan man boka resor till betydligt bĂ€ttre priser. 
 
PĂ„ sökmotorer som t ex Scyscanner kan man söka resor i Economy, Premium economy och i Business class och mĂ„nga gĂ„nger Ă€r prisskillnaderna betydligt mindre Ă€n man kan förvĂ€nta sig . 
För nĂ„gra veckor sedan sökte jag priser pĂ„ ett direktflyg mellan Göteborg och Bryssel - den dagen som jag ville resa skillde det bara 64 kronor mellan Economy och Business class pĂ„ morgonflyget. Men jag valde att resa med ett flygbyte istĂ€llet eftersom jag hittade ett bĂ€ttre pris den vĂ€gen. 
 
Vi har skrivt en hel del om hur vi bokar bĂ„de flyg och hotell och om hur vi har fĂ„tt ut 157 st flygbiljetter som bonus och nu 80 st hotellnĂ€tter som bonus. 
  
 
HĂ€r kan ni lĂ€sa om hur vi optimerar bonussystemen och fĂ„r ut mĂ„nga bonusresor http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2022/september/vi-har-fatt-ut-154-bonusresor-med-flyg-och-76-bonusnatter-pa-hotell.html
 
Business Class pĂ„ Interkontinentala flygningar -Vi har tidigare skrivit om att resa riktigt bekvĂ€mt pĂ„ de lĂ„nga interkontinentala flygningarna. HĂ€r kan ni om ni Ă€r intresserade lĂ€sa mer om detta. http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2022/november/economy-premium-economy-eller-businessclass.html
 
Om ni har nĂ„gra frĂ„gor om 1. Business Class, 2. bokningar av flyg och hotell, 3. Bonusprogrammen fĂ„r ni mycket gĂ€rna höra av er via bloggen, Facebook eller Messenger. 
 
NĂ€r det Ă€r möjligt vĂ€ljer vi att resa sĂ„ bekvĂ€mt som möjligt och vi Ă€r villiga att betala lite mer för detta - men inte hur mycket som helst.  Kanske kan det hĂ€r blogginlĂ€gget ge inspiration till att nĂ„gon gĂ„ng vĂ€lja Business Class eller Premium Economy ?  Det gĂ„r att hitta bekvĂ€ma resor utan att det behöver kosta sĂ„ mycket mer och det kan kanske bli aktuellt att anvĂ€nda bonuspoĂ€ngen till en uppgradering? 
 
OBS! Villkoren och vad som ingÄr i Business Class kan komma att Àndras frÄn tid till annan av respektive flygbolag. Kolla alltid vad som gÀller pÄ flygbolagets hemsida innan ni bokar.
 
HĂ€lsningar
 
Björn och Karin
 
Följ oss gÀrna pÄ
 
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt
 
#businessclass #premiumeconomy #lufthansa #eurowingsdiscover #britishairways #sasplus #sas
 #bonusresa #bokningstips 
 
NĂ„gra fler bilder 
(null)
 Lufthansas "Ă€pplen"
(null)
 Lufthansa Business Class 
(null)
 Lufthansa -lĂ€tt lunch
(null)
 SAS Lounge 
(null)
 Lufthansa Senatorlounge 
  (null)
Meny Lufthansa Las Palmas -MĂŒnchen 
(null)
Lufthansa. "Heimat" Ă€r deras matkoncept dĂ€r menyerna baseras pĂ„ rĂ€tterfrĂ„n sextusen stĂ€der somFrankfurt, Dusseldorf, MĂŒnchen m fl.
 
 
 
 
 
 
 
 


Till top