Bokningstips för resor 2024 Flyg 🛫 och Boende 🏨

Bokningstips / bokningstips / Permalink / 0
Vi resenärer vill väl alltid hitta de bästa priserna på våra resor. Det är inte lätt att hitta de bästa priserna då utbudet av bokningssidor är oändligt stort och för att priserna ständigt ändras genom en dynamisk prissättning. Hur vet vi att vi bokar vid den bästa tidpunkten och på den bästa sidan? 
(null)
Tower Bridge i London - London är ett resmål där det ofta  går att hitta bra flygpriser till.
      
Vi, Björn och Karin Demme, har en mycket stor passion för att resa och för att skriva. Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter och tips.   
(null)Björn och Karin Demme på Kennedy Point Vineyard på Waiheke Island NZ 🌞🇳🇿🍷 i februari 2020.  
 
Vi har en stor erfarenhet av att boka resor efter att ha planerat och genomfört  bl a 12 st  Jordenruntresor och flera hundra andra resor under de senaste decennierna, vi har även hjälpt släkt och vänner med att planera och boka några hundra resor. Jag, Björn bokade tidigare ett mycket stort antal tjänsteresor runt om i världen. Vi gör nu ca 10-12 resor per år med ca 50 till 70 övernattningar. 
 
Allmänt om att boka resor
 
Vi lägger ner mycket tid på att planera och boka resor. Vår erfarenhet säger att det finns ingen universalmetod, någon speciell bokningssida eller resebyrå eller flygbolag som alltid har det bästa priset. För att lyckas med att söka bra alternativ krävs det en hel del arbete med att göra jämförelser mellan många olika bokningssidor, utvärdera och analysera dessa för att hitta de bästa priserna. Vi lyckas inte alltid med att hitta de absolut bästa priserna då det är omöjligt att alltid boka vid rätt ögonblick, men tillräckligt ofta för att vi skall känna oss nöjda. Vui väljer inte heller alltid "det lägsta priset" men vi vill ha en god kontroll på prisbilden - ibland väljer vi ett bekvämare alternativ framför det "billigaste". Det kan handla om flygtider med mera.
(null)      
Flyg
 
Priserna på flygbiljetter ändras ständigt genom en dynamisk prissättning. Det skrivs ofta i kvällstidningarna om att det alltid är billigas att åka en tisdag eller att boka resan på fredag natt. Det kan vara så men är det inte alltid då detta bygger på ett statistiskt genomsnitt. Det är inte så enkelt, det är många fler parametrar som vi behöver ta hänsyn till för att hitta de bästa alternativen. Det går aldrig med säkerhet att säga att exakt nu är det den bästa dagen för att boka en resa, tidpunkten beror bl a på vilka resmål vi planerar att åka till , vissa resmål lönar det dig att boka tidigt till och vissa resmål att boka närmare avresetillfället. Vi tittar över hur priserna ser ut varje vecka under året på ett stort antal resmål. Långresor lönar det dig ofta att boka tidigt medan korta resor i Europa kan bokas senare, men inte till alla resmål.
 
Så här  gör vi när vi planerar  och  bokar  flyg
(null)Vi bestämmer "nästan" alltid resmål innan vi börjar att söka priser, men ibland gör vi breda sökningar och kan få upp attraktiva priser till ett resmål som vi inte tänkt att besöka just nu, men som gör att vi byter resmål och avvaktar med det ursprungliga resmålet. Vi som nu har 52 veckors ledighet per år har förmånen att kunna välja när vi skall resa.
  • Vi börjar med att göra prisökningar på flera olika jämförelsesiter som Momondo.se Scyscanner.se Flygresor.se, Reseguiden.se och några till. Från de här sidorna får vi upp ett olika antal flygalternativ, men ibland saknas vissa lågprisbolag. Vi brukar gå in direkt på det/de lågprisbolagens sidor som saknas vid sökningar på jämförelsesidorna för att se deras erbjudanden.
  • Vi brukar att börja söka priser för interkontinentala långflygningar och Jordenruntresor ganska långt före planerad avresa, ca  6 till 10 månader innan. Hittar vi inte de priser som vi räknat med kan vi avvakta med att boka tills dess att något flygbolag går ut med kampanjpriser på långflygningar vilket många flygbolag gör någon/några gånger per år - men det är inte säkert att priserna är bättre än när vi började med sökningen.
  • Det är lättare att hitta de bästa priserna när inte alla andra planerar att åka. Om möjligt undvik storhelger och skollov. Det lönar sig ofta att titta på alternativa resedatum, 1-2 dagar tidigare eller 1-2 dagar senare avresa kan sänka priset rejält. På flera sidor finns det månadskalendrar som visar lägsta priserna dag för dag, där finns det pengar att spara.
  • Ta fram de 4 till 8 bästa alternativen som ni fått fram vid sökningar på jämförelsesidorna och gör en vidare utvärdering. Nu tittar vi på total restid, antal flygbyten, om det krävs byte av flygplats vid flygbyte, hur lång är väntetiden vid flygbyte, avgångs och ankomsttider, avrese och ankomstflygplats och vad som ingår i priset som incheckat bagage, sittplatsreservation och om mat och dryck ingår på flyget mm. Det kan vara värt att betala någon hundralapp mer för att få kortare restid, bättre avgångs och ankomsttider, incheckat baggage mm. Det är här vi stämmer av med våra önskemål om flygresan. Titta på vad de olika alternativen har för totalkostnad för det som ni vill ha, tänk på att om väntetiden vid ett flygbyte är mycket lång så tillkommer kostnader för mat och dryck på flygplatsen. Titta även på att åka från en annan avreseflygpkats eller ankomstflygplats än den du från början tänkt dig, t ex avresa från Köpenham i stället för Göteborg etc.
  • Gå in på de lågprisbolags sidor som inte finns med på jämförelsesidorna för att se om det finns ett ännu bättre alternativ. 
  • Planerar vi en resa till stora "Charterorter", som Palma, Kreta m fl så tittar vi på vad charterarrangörerna erbjuder för priser på flygstolar. Här går det ibland att fynda kort tid innan avresa.
  • Det händer att vi även ber om prisförslag från resebyråer, de kan ha fått specialerbjudanden från något flygbolag och det kan vara bra att få dessa priser och få bekräftat att de priser som vi själva tagit fram är bättre, vilket de oftast är.
  • När vi hittat ett pris som känns riktigt bra då är det bäst att boka och inte vänta då risken för att  priset stiger är stor. Vi har vid många tillfällen gått in och tittat på priserna vid flera tillfällen efter det att vi bokat och funnit att de har stigit.
  • Vi betalar alltid med kreditkort, där ingår ofta ett avbeställningsskydd och en reseförsäkring. Kreditkortet kan ge skydd om flygbolaget går i konkurs (titta på ditt kreditkorts villkor). Vi har blivit utsatta för försenade flyg och inställda flyg. Det är inte alltid som flygbolagen har ansvaret för förseningen - det kan orsakas av oväder eller andra extra ordinära omständigheter. Men vår reseförsäkring via kreditkortet har gett oss  vi schablonersättningar på 4000 kr från kreditkortsföretaget utan att behöva visa kvitton. (null)          Sammanfattningsvis, det som ger resultat vid sökning av bra flygpriser är att lägga ner tid, göra många jämförelser, vara flexibel och inte i förväg ha bestämt sig för en viss bokningsida, resebyrå eller flygbolag, När vi utvärderar totalpriset för en flygresa kan resultatet bli oväntat. Jag hjälpte en barnfamilj att boka en resa på höstlovet till en destination vid Medelhavet, 2 vuxna och 2 barn och som behövde checka in tre väskor. Resultatet blev vid det bokningstillfället i augusti, att lägst pris hade KLM, följt av SAS, Ryanair och Norwegian. Det skilde flera tusen kronor mellan högsta och lägsta pris för familjen, Det är inte alltid som "lågprisbolagen" har de lägsta priserna.
 
Men vi bokar sällan till de absolut lägsta priserna, vi vill även ha bekväma avrese/ankomsttider och korta restider mm. Vi bokar även Economy Extra och Business Class men vi vill även ha de biljetterna till de bästa villkoren. Det går även att söka priser på Premium Economy och Business Class på jämförelsesidor som Scyscanner.
(null)          
Bonusresor - "Gratis är gott"
 
Vi har nu 28 års erfarenhet av flygbolagens bonusprogram. Vi har hittills fått ut 152 st flygbiljetter som bonus, varav t ex 5 st i Business Class till USA och många i Premium Economy och i Business Class inom Europa. Vi utnyttjar även poängrabatterbjudanden på bonusresor, t ex SAS har erbjudit poängrabatter på 30 till 70% på utvalda destinationer, erbjudanden kommer flera gånger per år, vi samlar bonuspoäng på flygresor, flygbussarna och på inköp av t ex mat, bensin, kläder mm på kreditkort. Vi har t ex SAS Amex Classic utan årsavgift vilket ger bonuspoäng på alla köp, vid köp för 100 000kr under ett kalenderår ger det möjlighet att köpa en bonusresa för två personer till valfri destination i Europa för halva poängpriset, vilket vi har utnyttjat några gånger bl a till Palma de Mallorca. Vi har skrivit ett lång inlägg här på bloggen om flygbolagens och hotellkedjornas bonusprogram under kategorin Bonusprogram flyg och hotell. Det går att få många fler bonusresor genom att läsa på och utnyttja bonusprogrammens möjligheter.
 
Vi använder även bonuspoäng till att uppgradera flygbiljetter till Business  Class på långflygningar genom budgivning innan avresa. Vi har uppgraderat till Business Class med bonuspoäng på resor till och från t ex New York till Köpenhamn. Vi reste på bonusresor under 2018 till Palma och Köpenhamn och under 2019 reste vi på bonusresor till Krakow, London, Köpenhamn och Stockholm, för 2020 bokade vi bonusresor till Vilnius och Rom . Nu i maj 2022 har vi bokat en bonusresa till Faro i Portugal i SAS Plus.
 
Här finns det mer att läsa om hur vi fått ut 152 st bonusresor 
 
(null)          
SAS Business Class A330 
 
Paketresor/Charterresor
 
Vi tittar även på olika typer av "paketresor" när vi planerar våra resor. När vi har valt ut ett resmål, tidpunkt för resan, antal dagar som vi planerar att vara borta och var och hur vi vill bo, så tittar vi på vad resebyråer och charterarrangörer kan erbjuda. Det händer att vi kan boka in en "paketresa" det gjorde vi senast i slutet av maj när vi åkte på en "vin och matresa" till Italien, det var ett betydligt bättre totalpris för paketresan än vad vi själva fick fram och även mer praktiskt då det var bättre att åka buss mellan vingårdarna än att själv köra bil. Vi har även bokat charter till Las Palmas vid ett tillfälle under de senaste åren då priset för flyg och det hotellet som vi ville ha i Las Palmas  (Reina Isabel) var bättre än att sätta ihop resan på egen hand. Det kan ibland vara  bra, bekvämt och prismässigt fördelaktigt att köpa en paketresa, även om vi nästan alltid får ihop våra resor till ett lägre pris på egen hand. Vårt råd är att jämföra resebyråns/charterarrangörens priser med de priser ni får fram genom egna sökningar för flyg och boende.
 
 
Boende
 
Utbudet av hotell, lägenheter, hus, B&B, vandrarhem, Airbnb m fl alternativ är oerhört stort idag. Det finns många bokningssidor och jämförelsesidor för boendebokningar att välja bland. Men visar de här sidorna de bästa alternativen först, eller visas sponsrade alternativ först? Var kritisk och gör er egen analys.
Vi bokar sedan många år mellan 50 och 70 nätters boende på hotell, lägenheter B&B mm och har stor erfarenhet av att välja boende och sedan boka till bra priser. Vi bokar både lyxiga boenden och enklare boenden, men vi vill alltid bo bra till bästa möjliga kostnad. Boendealternativen varierar från resa till resa.
(null)          
Underbara Hotel Banks Mansion i Amsterdam
 
Så här bokar vi våra boenden  
  • Vi börjar med att titta på en karta över resmålet, läsa på om hur det ser ut, hur kommunikationerna är, var på resmålet vill vi bo, centralt, vid stranden, vid nöjeslivet, vid ev hamn mm.
  • När vi bestämt var vi vill bo bestämmer vi vilken typ av boende som vi vill ha, hotell/lägenhet/B&B, eller annat? lyxigt eller enklare? rum/lägenhet med havsutsikt? balkong/terass? m fl kriterier.
  • När vi bestämt var och hur vi vill bo börjar vi att titta på hotellbokningssidor, jämförelsesidor, TripAdvisor, lokala turistinformationssidor mm, läser och analyserar recensioner och stämmer ibland av med vänner som bott på resmålet. På resmål som vi tidigare besökt har vi en klar bild över var vi vill bo.
  • Vi får sedan fram några alternativ som vi kan tänka oss att välja. Vi scannar sedan av priserna på ett antal jämförelsesidor på nätet för att få fram en bra bild över priserna. T ex Trivago och Momondo
  • När vi hittat ett riktigt bra alternativ så tittar vi på det är av/ombokningsvart, finns det prisgaranti? mm. Vi tittar vidare på sidor som Hotel.com, ExpediaAgodaBooking.com mfl.
  • Många gånger mailar vi sedan direkt till hotellet för att se om vi kan få frukost (om den inte ingår) och eller uppgradering till ett bättre rum, hotellet slipper ju att betala provision till hotellbokningssidorna om vi bokar direkt hos hotellet. Ofta går hotellen med på detta.
  • Om vi bokat på t ex Hotel.com och det finns prisgaranti så går vi in och tittar på om priserna förändras på andra bokningssidor innan vi åker, för om vi hittar ett lägre pris kan vi få tillbaka mellanskillnaden, vilket vi fått ett flertal gånger. OBS att det  måste vara samma rumstyp och datum för att kunna åberopa prisgarantin
  • Vissa hotellbokningssidor erbjuder bonus när man bott ett visst antal nätter. Det kan ge extranätter. Vi fick ut tre bonusnätter nyligen i Palma (Hotel.com där vi bokat 30 nätter på lägenhetsboende och hotellboende).
  • När ni checkar in prata vänligt med personalen och fråga om ni kan få välja mellan olika rum, så kanske ni får ett riktigt bra rum.
(null)         
Caribbean Resort by the Ocean i Hollywood Beach Florida
 
Det här var några tips om boendebokningar. Vi har under årens lopp fått ett antal favoritboenden som vi ofta återkommer till. När vi skall boka boende där tittar vi först på bokningssidorna sedan kontaktar vi hotellen direkt för att se vad de kan erbjuda oss.  De matchar nästan alltid priserna från bokningssidorna och ibland lite till, som att vi får bästa rummet, fri frukost, några fria drinkar eller någon annan fördel.
 
Här är några av våra favoritboenden i varierande prisklasser 
(null)     
Schackenborg Slotskro i Møgeltønder på södra Jylland 🇩🇰, vi återkommer rit i april 2019
 
Några hotellfavoriter som vi gärna återkommer till
 
USA:  
New  York, Kimpton The Muse ,Kimpton Ink 48, Best Western Herald Square
Miami Beach, The Shepley, Abae Hotel
Hollywood  Beach, Caribbean Resort by the Ocean
Fort  Lauderdale, BW Oceanside Inn, Courtyard by Marriot Fort Lauderdale Beach
San  Fransisco, Argonaut Hotel, Zephyr Hotel, Zoe Hotel
Seattle, Kimpton Vintage Hotel
Honolulu, Aqua Aloha Surf Waikiki
 
Aruba, Manchebo Beach Hotel
 
Nya Zeeland 
Auckland, Adina Britomart Apt, Waldorf Stadium Apt, 
Waiheke  Island, Aquasands Studio Apt , Aqua Wai
 
Australien 
Sydney, Harbour Rocks Hotel
 
Sverige,
Stockholm, Mornington Nybrogatan, Scandic Anglais, Nordic Light
Visby, Hotell Strandporten
 
Danmark
Köpenhamn, Radisson Royal, Skt Petri, Wide Hiotel, Scandic Palace, Scandic Front och Nyhavn 71
Mögeltönder, Scackenborg Slotskro,
Christiansfeld, Tyrstrup Kro, 
Ålborg, Hotel Scheelsminde
Vejle Hotel Hedegaarden
 
England,
London, H10 Hotel, Hampton by Hilton Waterloo, Wellington Waterloo, CitizenM Bankside m fl
Brighton, My Brighton Hotel
Bristol Hampton by Hilton 
 
Tyskland 
Berlin, H10 Ku’Dam, Scandic Potsdammer Platz
Düsseldorf, Derhag Living Hotel
Hamburg, Radisson Blu Hotel
Freiburg InterCity 
Husum Thomas Hotel&Spa
 
Italien , 
Fiumicino, Hotel del Mare
Barolo, Hotel Barolo
Rom Hotel Canada
 
Nederländerna, 
Amsterdam Hotel Banks Mansion
 
Frankrike, 
Nice, Hotel Beau Rivage, Hotel West End, 
Villefranche, Welcome Hotel, Hotel Provencal
Paris, Hotel Des Arts Montmartre, The Five Hotel
 
Spanien
Alicante, Melia
Albir, Boulevard Apartments, Alborada Golf Apartments
Palma, Tryp Belver
Las  Palmas, Reina Isabel
 
Och många många andra hotell, lägenheter runt om i världen.
 
Det här var några av våra bokningstips, som vi hoppas att någon/några av er får användning av.
 
Vi svara gärna på frågor om resor, bokningar, bonusprogram mm - 
 
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt
 
 
🌞-Hälsningar
 
Björn och Karin  
 
#bästaprisernapåflyg #bästabokningstipsen #bonusresor #demmereserjordenrunt #bokningstips
(null) 
Fort Lauderdale  - Hit går det att hitta bra priser på flyg.  
(null)     
Times Square, NYC 🇺🇸 Hit reser vi gärna och det är vanligt att flygbolagen har kampanjpriser till NYC.
(null)      
SAS nyrenoverade Guldlounge på Köpenhamns flygplats. Läs gärna vårt inlägg på bloggen "Hur du kommer in i flygplatsloungen"  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2021/november/6-olika-satt-for-att-komma-in-i-flygplatsloungerna.html
(null)      
Att uppgradera till Business Class går att göra med bonuspoäng genom att t ex lägga bud på SAS hemsida eller försöka direkt på flygplatsen. Ibland är det möjligt att resa riktigt bekvämt och lyxigt utan att det kostar så mycket. Läs gärna mer här på bloggen i inlägget "Hur du får ut maximalt från flygbolagens bonusprogram".
 
  (null)
Air New Zealand är vårt favoritflygbolag  
 
 
 
 
 
 
 
 
Till top