”Dejlige” Danmark 🇩🇰 - våra bästa tips om vårt härliga grannland

Norden / Danmark, Kroferie, Köpenhamn / Permalink / 0
(null)
Danmark 🇩🇰 är så mycket mer än härlig storstaden Köpenhamn.
(null)
Vi, Björn och Karin Demme, från Göteborg har en stor passion för att resa och för att skriva. Vi reser ca 10-12 gånger om året, bl a har vi gjort 12 st Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi har också ett mycket stort intresse för mat och vin, vilket ofta är huvudanledningen till många av våra resor.
(null)
"Den lille havfrue" i Köpenhamn
 
Vi besöker Danmark flera gånger varje år, det har blivit oräkneliga besök i vårt trevliga grannland under åren som gått. I slutet av mars gör vi vår nästa Danmarksresa då vi besöker bl a Schackenborg Slotskro i Mögeltönder och Skanderborghus i Skanderborg samt Kiel och Husum i Tyskland. Vi tar då färjan från Göteborg till Kiel och på hemvägen färjan från Frederikshavn till Göteborg - en spännande "rundtur".
 
Köpenhamn 
(null)
Nyhavn i juletid 
 
Köpenhamn besöker vi minst en gång om året. Huvudanledningen är framförallt att äta riktigt bra mat på de många helt fantastiska restaurangerna i Nordens mathuvudstad. Senaste besöket var i november 2022. 
(null)
Vi har många favoritrestauranger i Köpenhamn, både för lunch och för middag - vid besöket i november fick vi många helt fantastiska matupplevelser- via länken hittar ni 10 av våra favoritrestauranger i Köpenhamn , 5 lunchrestauranger och 5 middagsrestauranger i olika prisklasser - alla tio är väl värda ett besök . Bilden ovan är från restaurang Keyser Social . I inlägget skriver vi bl a om Marv ig Ben, Høst, Den lille fede och många fler restauranger.  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2022/november/10-fantastiskt-bra-restauranger-i-kopenhamn.html
(null)
Smörrebörd - äter vi gärna till luch. Vi skriver om 4 riktigt bra "smörrebrödsrestauranger" i inlägget ovan - Café Halvvejen, Restaurang Palaegade, Tivoli Food Hall och BOB Bistro i Ködbyen.
(null)
Örstedparken , centralt nära både Rådhusplatsen och Strøget
 
Vi promenerar gärna i många av Köpenhamns vackra parker samt i både Christiania och i Christianshavn.
(null)
"Fristaden" Christiania ligger på ett kort promenadavstånd från Nyhavn
 
I vår stora Köpenhamnsguide hittar ni mängder med tips om hotell, restauranger, sevärdheter, shopping, kommunikationer, promenadstråk, parker, kultur och mycket mer  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2022/november/kopenhamn-ny-stor-reseguide-med-bilder-och-vara-basta-tips.html
  (null)
Tivoli i juletid 
 
Köpenhamn är verkligen värt ett besök minst en gång om året - det är så trevligt, gemytligt och vackert och med Nordens allra bästa restauranger. Vi planerar ständigt för nästa besök. Nu för tiden väljer vi att ta tåget från Göteborg till Köpenhamn, vilket är bekvämt.
(null)
Vaktavlösning på Amalienborg Slott äger rum varje dag klockan 12:00. 
 
 
Jylland
(null)
Jylland är lätt att nå för oss som bor på Västkusten med Stena Lines färjor från Göteborg till Frederikshavn (ca 3,5 timmar). Vi tar med oss bilen på färjan ett par gånger om året för några fina dagar på gemytliga "Danska Kroer". Vi brukar besöka bl a Skagen, Ålborg, Lökken, Vejle, Christiansfeld och Mögeltönder m fl orter.
Vi brukar boka in boende med middag på Kroer/hotell som Tyrstrup Kro, Schackenborg Slotskro, Hotel Hedegaarden m fl. vi njuter av de gemytliga krogerna i historisk miljö, av gourmetmat, den vackra naturen och av alla sevärdheter - vi brukar även åka över till Tyskland och handla öl, vin och sprit för sommaren i Bohuslän.
 
Vi har skrivit flera inlägg om några roadtrips som vi gjort under de senaste åren som ni kan läsa om via länkarna.
 
I april 2022 beökte vi Vejle och bodde på Hotel Hedegaarden - en trevlig stad med ett härligt hotell som serverade oss underbar mat. Vi forsatte ner mot den tyska gränsen där vi besökte Husum där vi bodde en natt. Vi gränshandlade i Süderlügum - öl, vin och sprit - och forsatte norrut mot Unescos Världsarv Christiansfeld - där vi bodde på Tyrstrup Kro - en anrik gourmetkro. Här kan ni se många bilder och få ta del av många tips. 
 
I september 2021 besökte vi Vejle, Kertesminde på Fyn och Roskilde, Slangerup och Helsingör på Själland för att avsluta på Arilds Vingård i nordvästra Skåne. En av våra bästa "roadtrips". Här finns det många bilder och tips
(null)
Schackenborg Slotskro i Mögeltönder, en av Danmarks bäst bevarade 1700-tals städer, är en av våra "Favoritkroer- Kroen ligger ca 200 meter från Schackenborg Slott. Där njuter vi av gourmetmiddag i den vackra historiska miljön.
(null)
Christiansfeld strax söder om Kolding är en mycket spännande stad att besöka. Hela staden är ett av UNESCO:s världarv - här hittar ni bilder, fakta och tips om denna helt unika stad http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2022/june/ett-besok-i-det-unika-varldsarvet-christiansfeld-pa-jylland.html
(null)
 Tyrstrup Kro ligger ca 700 meter från Christiansfeld. Är en anrik Kro med en flera hundra år lång historia. Vi har bott där 4-5 gånger och stortrivs på "kroen"- Trevliga rum och en helt fantastisk restaurang som serverar gourmetmiddagar med läckta viner.
(null)
Hotel Hedeggarden I vejle - här har vi ätit fantastiskt vackra och goda smårätter - 13-14 smårätter med utsökta viner har vi njutit av vid båda våra besök.
(null)
Vejle längst inne i Vejlefjorden.
(null)
Naturfenomenet Sort Sol har vi upplevt med naturguide i marsklandet mellan Danmark och Tyskland. Vi har då bott på Schackenborg Slotskro i Mögeltönder. Här kan ni se bilder och läsa allt om Sort Sol där 10 000 tals starar förmörkar himlen - det kan vara upp till 1 miljon starar i området. 
(null)
Legoland i Billund har vi besökt flera gånger med barn och barnbarn. Senast bodde vi en stugby vid Lalandia (badlandskap) och bara några hundra meters promenad till  Legoland
 
Skagen med "grenen", Skagen Museum med Skagenmålarna och de många trevliga restaurangerna i staden har vi besökt flera gånger.
 
 
Fyn
(null)
Kaeteminde på Fyn är en vacker och välbevarad gammal stad, bara ett par mil från HC Andersens hemstad Odense och några mil från Stora Bältbron.  
(null)
Kerteminde- Vi bodde där på anrika Hotel Tornøes - Här finns det fler bilder o tips  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2021/september/harlig-roadtrip-i-dejlige-danmark.html
 
Själland
(null)
Förutom Köpenhamn finns det mycket annat att besöka på Själland som t ex Roskilde med den berömda Domkyrkan där många av Danmarks kungar är begravda. Helsingör är en anna trevlig stad med färjeförbindelse till Helsingborg på andra sidan sundet. Vi bodde mellan Roskilde och Helsingör på trevliga Skjalm Hvide Hotel vid vårt senaste besök.   http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2021/september/harlig-roadtrip-i-dejlige-danmark.html
(null)
 Hotel Skjalm Hvide på Själland
(null)
 Kronborgs Slott (Hamlets Slott) i Helsingör
 
 
Lolland/FalsterBornholm har vi också besökt men det var några år sedan så vi skriver inte om detta här förrän vi gjort ett nytt besök.
 
Danmark ligger så nära oss i Sverige och har så mycket at erbjiuda oss - "hygge", gemyt, vacker natur, spännande historia, många sevärdheter, fantastiska restauranger, fina sandstränder och mycket mycket mer. Hör gärna av er om ni har några frågor om att resa till Danmark - vi svarar mer än gärna om vi kan.
  
🌞🇩🇰Hälsningar
 
Karin och Björn
 
Följ oss gärna på
 
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt
 
#danmark #visitdenmark #chritiansfeld #köpenhamn #copenhagen #denmark #demmereserjordenrunt #tyrstrupkro #schackenborgslotskro #stenaline #roadtrip  
 
Här finns det fler bilder……
(null)
I november 2022 åt vi en helt underbar avsmakningsmeny med vinpaket på Marv og Ben i Köpenhamn - dit kommer vi tillbaka 
(null)
 I november 2022 gjorde vi ett nytt besök på restaurang Høst i Köpenhamn där vi njöt av avsmakningsmenyn medvinpsket - totalt 8 serveringar och 6 viner.
(null)
 Det finns flera trevliga julmarknader i Köpenhamn
(null)
När vi är på besök i södra Jylland brukar vi åka över gränsen till Tyskland för att gränshandla. I Den lila staden Süderlügum strax söder om Tønder fins det 8-10 stora butiker som säljer öl, vin, sprit, godis och dagligvaror till riktigt bra priser - när vi är där en vardag förmiddag under våren eller hösten så är det lugnt och stilla i butikerna. Det finns bl a Fleegard, Nielsen Discount, Calle.dk, Lidl m fl.
 

Till top