En trevlig 3-dagars ”minisemester” i Norge 🇳🇴

Norden / Permalink / 0

(null)
Vi tycker att Norge 🇳🇴 är ett jättetrevligt resmål för en minisemester eller en weekendresa. Den här gången valde vi att ta Color Lines moderna hybridfärja från Strömstad till Sandefjord. Resan tar ca 2,5 timmar och går igenom Sveriges och Norges skärgårdar, en vacker överfart. 
(null)
Vi, Björn och    Karin  Demme   från Göteborg, har en stor passion för att    resa och för att skriva  sedan många år tillbaka. Vi reser ca 10 till 15 gånger per år, både korta och långa resor. Vi har bl. a. gjort 12 st Jordenruntresor och några hundra andra resor. I år har vi gjort / bokat 13 resor. Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter och tips. Bilden är från en flodkryssning på Donau ombord på Amadeus Royal i juni 2023.
(null)
Color Hybrid är en modern färja, färjan tar upp till 2000 passagerare och 500 fordon. Det finns flera stora butiker samt flera restauranger ombord. Vi betalade 348 kr SEK för två personer och en bil tur och retur till Sandefjord i augusti 2023 - det tycker vi är prisvärt.
(null)
Vi åt en mycket bra lunchbuffé på resan till Sandefjord med bl a färska räkor, musslor, Skagenröra, lax, färsk fisk och mycket mer - i buffén ingår även öl, vin, mineralvatten, kaffe och en riktigt bra dessertbuffé. Vi har även ätit buffén vid tidigare resor och tycker att den är mycket god och fräsch med riktigt bra råvaror. Jämfört med andra liknande bufféer står den här ut positivt - kostnaden varierar på tidpunkten för resan - vi betalade 299kr SEK per person.
(null)
Vi reste under ovädret Hans men märkte inte av det mer än att det var grått och disigt samt att båten rörde sig mjukt i vågorna.
(null)
Vi kom fram till Sandefjord enligt tidtabellen kl 16:10 (avgång från Strömstad 13:40). Vi körde av färjan och körde ca 600 meter till vårt Hotel - Scandic Park Hotel. Vi checkade in och fick vårt fina rum med utsikt över fjorden. Hotellrummet var fräscht och trevlig, vi njöt av utsikten över hamnen och fjorden.
(null)
Vårt rum på Scandic Park Hotel
 
På kvällen upphörde regnet och vi tog en promenad ner till hamnen och tittade runt innan det var dags för en lite lättare middag, vi kände oss fortfarande mätta efter lunchbuffén på färjan. Vi valde en enkel "sharing plate" med ett glas vi på en enkel restaurang nere vid hamnen
(null)
 
Efter middagen promenerade vi hem till hotellet för att koppla av efter en resdag.
 
(null)
Frukosten på Scandic Park i Sandefjord är mycket bra - ett stort utbud av både varma och kalla rätter. Det finns många sorters lax att välja bland, varma rätter, frukt, pålägg mm samt ett stort utbud av riktigt bra ostar mm. 
 
Efter frukosten tog vi en ordentlig promenad genom stadens parker, där det finns väldigt många statyer. Vi gick upp mot järnvägsstationen och passerade många vackra byggnader
(null)
Vi fortsatte ner mot hamnen och passerade den gamla "trästaden Sandefjord" med många fina och välbevarade hus. Vi tittade även på några av Sandefjords muralmålningar och statyer . 
(null)
Vi fortsatte mot Valfångsmuseet som är en av Sandefjords största sevärdheter. Det kostar 120 NOK för vuxna ock 90 NOK för pensionärer att besöka muséet. I biljettpriset ingår även ett besök på valfångsfartyget Southern Actor som ligger nere i hamnen.
(null)
Valfångst var en stor industri i Sandefjord under många år, från slutet på 1800-talet fram till 1960-talet. Blåvalen är Jordens största djur som kan bli upp till 40 meter långt och vägs upp till 190 ton.
(null)
Valskelett
(null)
Arktiska djur finns det många av på Valfångsmuseet.
(null)
Southern Actor är ett valfångstfartyg som var i aktiv tjänst fram till 1962 - fartyget är i originalskick och är öppet för besökare.
(null)
Ombord på Southern Actor
 
På kvällen hade vi bokat bord på Restaurang Brygga 11 Geir Skeie - en fisk och skaldjursrestaurang direkt vid kajen. Restaurangen ägs och drivs av kocken Geir Skare, vinnare av Bocuse D’or ock Kockarnas Kamp mm.
(null)
Restaurang Brygga 11.
(null)
Vi kom till Brygga 11 och fick ett bra fönsterbord med fin utsikt över fjorden och hamnen i Sandefjord. Vi valde att äta tre rätter från dagens meny, två förrätter och huvudrätt med ett vinpaket. 
(null)
Måltiden började med en sashimi på lax, med tuzazu, edamebönor, lök mm till detta ett Mousserande vin från England Simpsons Chalklands - en riktigt bra kombination
(null)
Vi fortsatte med krabba - krabbkött panerat och friterat med skaldjursmajonös, picklad blomkål mm till detta serverades en utsökt Sancerre, Janine Ctochet - WoW - vad gott det var. 
(null)
Huvudrätten var stekt kummelrygg med risotto, svamp, friterad grönkål, rotfrukter och en rödvinsås - till detta en sval Pinot Noir, Domaine Begude som verkligen matchade fiskrätten.
 
Sammanfattningsvis ett helt fantastisk middag bestående av tre underbara fisk och skaldjursrätter, tre utsökta och välmatchande viner och en mycket bra service - plus en vacker utsikt över fjorden och hamnen.
 
Nöjda, mätta och belåtna promenerade vi hem till hotellet efter en riktigt trevlig kväll
 
Nästa morgon som var riktigt varm och solig, startade vi med en rejäl hotellfrukost. Vi bestämde oss för att göra en heldagsutflykt med bil. Vi körde via Larvik och Porsgrunn till Skien där Telemarkskanalen börjar. 
(null)
Vi parkerade vid " Ibsenhuset", Skien är Henrik Ibsens by med Ibsen Museum och kulturhuset Ibsenhuset mm. Skien är en vackert belägen stad vid infarten till Telemark.
(null)
Telemarkskanalen
(null)
Vi promenerade längs med den vackra Telemarkskanalen i det somriga vädret. Det går båtturer på kanalen med flera stopp på vägen.
(null)
Vi lämnade sedan Skien och körde mot Nevlugnshavn för att äta lunch nere i den lilla vackra hamnen.
(null)
Nevlugnshavn är en riktigt genuin och vacker liten hamn dit vi kan rekommendera ett besök. Det finns många vackra välbevarade hus, några restauranger och en hamn att promenera runt i. 
(null)
Vi åt en riktigt god och riklig "räkmacka" till lunch Nevlugnshavn Gjestgiveri. Vi satt i trädgården och njöt av solen och av maten. Vi tog sedan en promenad runt om i hamnen. Vi fortsatte sedan till Mølen en UNESCO Geo-park och fornlämningsområde.
(null)
Mølen - en mycket vacker Geo-park som innehåller drygt 100 bergarter, fornlämningar i formgav stenrösen och en vacker natur med magisk utsikt över havet.
(null)
Mølen
 
Efter en lång dag med många fina upplevelser körde vi tillbaka till Sandefjord.
 
(null)
På kvällen promenerade vi ner till hamnen i Sandefjord för att äta middag. Vi hade inte bokat bord, men tänkte slinka in på Brygga 11 för att bara äta en rätt, men det var fullbokat. Vi gick då till La Scala en Italiensk restaurang som ligger på en pråm i hamnen. Vi åt en god färsk pasta med kyckling, bacon, svamp och en krämig basilikasås, till detta en lätt Barbera från Piemonte. Utsikten från restaurangen är fantastisk.
 
 På fredagsmorgonen gick vi upp tidigt för att äta frukost på hotellet. Sedan var det dags för oss se kvartsfinalen dam VM mellan Sverige och Japan (2-1 till Sverige 🇸🇪⚽️) - efter fotbollsmatchen checkade vi ut. 
(null)
Vi tog sedan en lång promenad i vackra Sandefjord samt åt en mycket lätt lunch. Vid 16-tiden checkade vi in på Color Line och kl 17:00 lämnade Color Hybrid Sandefjord för färd till Strömstad
 
På den här överfarten med Color Line hade vi bokat in en "Tasting meny" i restaurang "Utsikten" på Color Hybrid. Vi serverades en 3-rätters meny i en lugn och sober miljö. Till förrätt en mycket god fisk och skaldjurssoppa med ett glas vin, öl eller mineralvatten.
(null)
Till huvudrätt valde vi oxfilé med potatiskaka, sparris, broccoli och en pepparsås - riktigt gott, det fanns även en fiskrätt att välja på
(null)
Till dessert fanns det två val, creme brûlée eller jordgubbar, vi valde jordgubbar.
(null)
Priset för 3-rätter med 2 glas vin eller öl och kaffe är 349 SEK- serverad vid bordet i en lugn och trevlig miljö med fantastisk havsutsikt - mycket prisvärt tycker vi
 
En lugn och trevlig överfart till Strömstad i det vackra och soliga vädret.
 
Vi är mycket nöjda med denna 3-dagars miniferie i Norge 🇳🇴 . Det är vackert, det finns mycket att se och göra och maten vi ätit har varit riktigt bra - vi ser redan fram emot nästa Norgeresa.
 
Transport Bil till Strömstad sedan Color Lines moderna färja Color Hybrid till Sandefjord, 2,5 timmar (konkurrerande rederi Fjordline) Kostnad för två personer med en personbil tur och retur 348kr
 
Boende - Vi bodde på Scandic Park Sandefjord från ca 1500kr/natt i standardrum
 
Här kan ni läsa mer om att resa med Color Line mellan Strömstad och Sandefjord - många bilder och mycket information  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2023/august/kryssa-till-sandefjord-fran-stromstad-vacker-och-prisvard-battur.html
 
 
Följ oss gärna på 
 
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt
Hemsida  http://demme.se/
 
Hälsningar
 
Björn och Karin
 
(null)
Vacker kvällsutsikt från vårt hotellrum.
(null)
Valfångsmonumentet
(null)
Det finns fyra dagliga avgångar mellan Sandefjord och Strömstad (2 rederier konkurrerar)
 
 
 

Till top