Tyskland 🇩🇪 Härliga, spännande och mycket prisvärda upplevelser

Europaresor, Reseguider / Tyskland / Permalink / 0
 
(null)
Berlin, Hamburg, Düsseldorf, Freiburg, Kiel, Schwartzwald, Husum, Mosel är några av våra favoritresmål i Tyskland.  Vi tycker att Tyskland är underskattat som resmål. Där finns det många underbart vackra platser, stora natur och kulturupplevelser, fantastiskt bra viner och det är dessutom mycket prisvärt jämfört med många andra länder i Europa. Vi besöker ofta och gärna Tyskland. Vi är glada för att vi hann med ett par korta besök i Tyskland 🇩🇪 även under  pandemiåren 2020/2021. Vi var bla i Süderlügum i början av september 2020 och i marsklandet söder om Mögeltönder för att dels titta på naturfenomenet "Sort Sol" samt för en prisvärd gränshandel. Här finns det mer att läsa om  "Sort Sol" .Vi besökte Süderlügum även hösten 2021 och vi har precis kommit hem från ett besök i Husum i nordvästra Tyskland,  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2020/september/svart-sol-gourmetmiddagar-och-granshandel.html
(null)           
Vi, Björn och Karin Demme från Göteborg, har en stor passion för att resa och för att skriva. Vi gör ca 8-12 resor per år, både korta och långa resor. Vi har bl a gjort 12 st Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi delar mer än gärna med oss av våra TIPS och erfarenheter. 
 
Vi åker ofta på weekend/miniveckoresor för att få ett miljöombyte med god mat och trevliga upplevelser i Europa. Det har blivit många besök i London, Paris och Amsterdam under årens lopp. Det är städer som vi tycker om men vi har minskat lite på resandet dit för att i stället välja städer i Tyskland som BerlinHamburg, FreiburgDüsseldorf, Husum m fl 🇩🇪. 
 
BERLIN
(null)    Brandenburger Tor Berlin  
 
Det finns många fördelar med att åka till de tyska storstäderna, det är kort avstånd dit. Från södra och västra Sverige går det snabbt och enkelt att åka tåg eller bil och färja till Berlin och Hamburg. Flygförbindelserna från Stockholm och Göteborg är mycket frekventa och det är en kort flygresa som går snabbt. Priserna på hotellrum och restauranger i de tyska städerna är väsentligt lägre än i t ex London, Amsterdam och Paris. 
(null)                                    
Alexanderplatz Berlin 
Berlin har blivit en stor favorit för oss, vi har besökt staden många gånger under de senaste 5 åren och upptäcker nya intressanta saker vid varje besök. Utbudet av kultur är väldigt stort, det finns många intressanta sevärdheter i staden. 
(null)                                            
Förintelsemonumentet
Vår upplevelse är att stämningen i Berlin är mycket trevlig, vänlig och gemytlig. Vi tycker om att ta oss fram till fots i Berlin för det finns så mycket att se och upptäcka, men när avstånden blir för stora åker vi buss, tunnelbana eller S-bahn. Kollektivtrafiken fungerar utmärt bra och är lätt att använda sig av. 
(null)Sevärdheter som vi rekommenderar:  besök på DDR-museum (ger en intressant beskrivning av livet i Östtyskland)  Museum Insel med bl.a. PergamonmuseetJudiska Museet (ger mycket information om judarnas historia i Europa)  förintelsemonumentet (mäktig upplevelse nära Brandeburger Tor) Berlin Story Bunker (bunker från 2:a världskriget som berättar om Berlins historia) Botaniska trädgården mycket vacker park med trevliga matställen, en båttur på Spree m m - utbudet är gigantiskt. Med ett Berlin WelcomeCard som kan köpas på bl a flygplatsen vid ankomst, vilket i maj 2022 kostar 24/34 EUR för 48 resp. 72 timmar och ger fria resor med buss, S-bahn, U-bahn och spårvagnar samt rabatter på ca 200 sevärdheter, båtturer och mycket met. Väldigt prisvärt. 
 
Matutbudet i Berlin är stort med många asiatiska och turkiska restauranger förutom klassiska tyska. 
(null)                                                     
Currywurst äter vi alltid någon gång under våra besök i Berlin
 
Tre fyra dygn i Berlin går snabbt men man hinner med mycket, kollektivtrafiken är bra vilket underlättar mycket. Det finns även bra shopping i Berlin till riktigt bra priser.
(null)                                                     
Schnitzel på Café Bleibtreu (8,90 Euro) 
 
Våra favoriter i Berlin
 
Hotell: H10 Ku’Damm, den spanska hotellkedjan har i Berlin ett mycket fräscht och modernt hotell ned toppläge, Scandic Potsdammer Platz är ett ganska nytt, snyggt hotell med bra standard. 
Restauranger: Transit (Asian fusion) Café Bleibtreu ( Snitzeln Wiener Art),
Shopping det finns ett stort och bra shoppingutbud i Berlin. På Alexanderplatz finns måna klädbutiker bl a lågprisbutiken Primark och många fler. På Kurfürstendamm finns det många märkesbutiker. 
Sevärdheter: DDR Museet, Pergamon Museet, Judiska Museet, Berlin Story Bunker, Förintelsemonumentet, Botaniska trädgården, Olympiastadion, Båttur på Spree, utflykt till Tempelhof och till Potsdam samt besöka några konstgallerier mm. Det finns mycket att se och göra i Berlin. 
(null)Botaniska Trädgården
Berlin tycker vi är värt ett årligt besök. Vid varje besök upptäcker vi något nytt, testar någon ny restaurang och besöker ytterligare något nyskapande konstgalleri. Vi kommer snart tillbaka till Berlin 
 
 
DÜSSELDORF 
(null)                                     
Altstadt
Düsseldorf nås lätt med direktflyg från Stockholm och Köpenhamn. Det här är en riktigt trevlig stad vid floden Rhen. 
(null)Altstadt I Düsseldorf har många bra och trevliga barer och restauranger vid flera gågator, på flodpromenafen nedanför Altstadt finns det flera restauranger och flera olika båtturer på Rhen att välja bland. I Düsseldorf bryggs det Altbier en ölsort som är speciell för området. Altbier är ett mörkt överjäst öl som är ett mellanting mellan ale och lager i smaken. Missa inte att pröva en Altbier när ni besöker Düsseldorf. 
 
I Düsseldorf finns det många skulpturer ute i den offentliga miljön. Shoppingmöjligheterna är stora i centrum. Utbudet av restauranger med klassisk tysk mat är stor. Vi äter gärna en schnitzel med öl
(null) Öl och schnitzel hör till i Düsseldorf 
(null)                                     
Vid floden Rhen i Düsseldorf  
 
Boende Derag Living Hotel Düsseldorf 
Restauranger Taverne Pegasos, Schwan Burgplatz, 
Shopping Det finns en Primark i centrum på Schadowstrasse, och där finns också mängder med de vanliga kedjorna och märkesbutikerna, 
 
 
 HAMBURG
(null)                                     
Hamburg har under det senaste decenniet genomgått en ordentlig ansiktslyftning och är nu en trendig stad med ett brett kultur och restaurangutbud. Vi tycker om att besöka Hafen City en stadsdel där de gamla hamnkvarteren i Hamburg rustats upp med hotell, restauranger, butiker, parker och kontor. Hafen City har idag blivit en trendig stadsdel som är väl värt ett besök.  
(null)                                     
Bilhiss ner till Alter Elbtunnel 
(null)                                     
Alter Elbtunnel
Missa inte att gå igenom Alter Elbtunnel  under floden Elbe. Tunneln invigdes för trafik redan 1911. Det är möjligt att promenera genom tunneln, det finns forfarande biltrafik i tunneln där bilar får åka hiss ner till den enkelriktade körbanan och sedan hiss upp på andra sidan. 
(null)                                     
Flammküchen i Hafencity, Hamburg
 
Det finns dessutom en mycket fin botanisk trädgård i Hamburg Planten un Blomen i centrala Hamburg. Väl värt ett besök.  
 
Boende vi gillar Radisson Blu Hotel i Hamburg
Restauranger vi tycker om är Hofbräu Hamburg, och Flammkuchen i Hafencity, Café Sol m fl.   (null)                          
En öl på Hofbräu i Hamburg 
 
Tyskland är väl värt att  besöka, inte bara storstäderna utan även Östersjökusten med fina sandstränder och små trevliga hamnstäder eller vindistrikten kring floderna Mosel och Rhen är mycket trevliga att upptäcka. Under påskhegen i april 2019 gjirde vi en resa med "storfamiljen" 6 vuxna och 3 barn med färj och bil från Göteborg till Norra Tyskland, mer om detta längre ner i den här artikeln 
 
 FREIBURG och Schwartzwald 
(null)                                           
Freiburg, Münsterplatz
 
Vi flög ner till Frankfurt i början av september 2019 för att sedan fortsätta 25 mil söderut  till den gamla vackra staden Freiburg i sydvästra Tyskland. Från Freiburg är det nära till många intressanta platser på båda sidor om floden Rhen, i väster till Alsace och i öster till Schwartzwald.
 
Freiburg med ca 225 000 invånare i förbudsstaten Baden-Würtenberg är en mycket trevlig stad med perfekt läge för utflykter till bl a vingårdar, vackra byar, berg och sjöar mm. Freiburg har en otroligt vacker  Altstadt ( "Gamla Stan") med fina byggnader och trevliga restauranger och caféer.                     
De flesta gator och trottoarer i gamla stan är stenlagda ned fina mönster, vid sidan av gatorna i breda rännstenar s k Bächle forsar vattnet fram.
(null)                                   
Bächle i Freiburg 
Freiburg är en livlig  universitetsstad med ca 30 000 studenter, utbudet av caféer och restauranger med rimlig prissättning ör stor. 
(null)                                                
Freiburg
(null)                                                
Alte Wache är en trevlig vinbar med härliga viner från Baden-Würtenberg vid Münsterplatz    
(null)                                                
Flammkuchen, gillar vi. Finns på många restauranger i Freiburg
Det odlas mycket vin i och runt Freiburg  i Baden-Würtenber. De här vinerna är inte lika kända som vinerna från Alsace men håller en hög kvalitet. Vi tog spårvagnen till Staatliches Weinbauinstitut som både forskar kring vinodling och som producerar och säljer vin. Här provade vi sju olika viner av varierande slag, en del spännande kreativa viner och några mer traditionella. Ett trevligt och givande besök. 
Tyskland har egna namn på druvor som vi är vana vid att konsumera från länder dom Frankrike och Italien. 
 
Pinot Noir blir Spätburgunder i Tyskland
Pinot Gris blir Grauburgunder i Tyskland
Pinot Blanc blir Weissburgunder i Tyskland
(null)                                                
Staatliche Weinbauinstitut i Freiburg.
 
Det finns mer än vin i regionen. Bara ca 30 km från Freiburg ligger den vackra sjön Titisee i Schwartzwald. Sjön ligger på ca 900 meters höjd. Det går att hyra småbåtar med elmotorer eller att åka med en större eldriven passagerarbåt på sjön. Det är magiskt vacker uppe vid Titisee och i Schwartzwaldområdet. Missa inte att äta en äkta Schwartzwaldtårta.
(null)                                                
Titisee i Schwartzwald 
(null)                                                
Schwartzwaldtårta (originalet).
Uppe i Schwartzwaldbergen finns det en väldigt vacker och annorlunda kyrka i St Blasier. En mycket stor kyrka i den lilla orten.  
(null)                                                
Imponerande kyrka i St Blasier 
 
På nära 1000 metershöjd i Schwartzwald ligger bryggeriet Rothaus, vilket vi besökte. Vi gick runt på bryggeriet och prövade sedan några goda ölsorter tillsamman med tysk mat, fläsk, korv,knödel mm. 
(null)                                                
Rothausbryggeriet i Schwartzwald 
 
Vi bodde fem nätter i Freiburg på InterCity Hotel som ligger vid järnvägsstationen. Det är ca 10 minuters promenad till "Gamla Stan".
 
Freiburg i Baden-Würtenberg är absolut värt ett besök. Här finns mycket att se, göra och uppleva. Det finns vackra naturupplevelser, vackra och trevliga småbyar på båda sidor om gränsen och härliga vinupplevelser. Att Alsace med alla vackra vinbyar ligger på några mils avstånd gör Freiburg än mer värt ett besök.
Boende InterCity Hotel är ett fräscht hotell vid järnvägsstationen i Freiburg med ca 20 minuters promenadavstånd från "Gamla Stan" och med bra spårvagnsförbindelser. Det är bara drygt tre mil till Colmar i Alsace och tre mil till Titisee i Schwartzwald. 
 
Restauranger Storchen La Cicogna Freiburg (Italiensk), Ganter Brauereiausschank (Tysk) 
Vinbar Alte Wache - riktigt bra vinbar med viner från Baden - mitt på Münsterplatz
 
Sevärdheter Münster (den stora kyrkan) på Münsterplatz, Gamla Stan, Staatliche Weinbauinstitut (vingård i Freiburg som nås med spårvagn) Sugustinermuseum
 
Utflykter 
Schwartzwald med sjön Titisee, St Blasier (kyrka), Rothaus (bryggeri) (30 till 70 km från Freiburg).                                  
 
Alsace vackra historiska Colmar (30 km), Vinbyarna Eguisheim (35km), Dambach-la-Ville (50km) Oberei (65km) m m.
 
  
Familjesemester med färja och bil i Norra Tyskland
(null)            
Stena Scandinavica
Onsdag i påskveckan 2019 åkte vi tillsammans med våra barn och barnbarn med Stena Scandinavica  till Kiel i Tyskland för att fortsätta med bil ner till Hamburg. 
Vi, 6 vuxna och 3 barn 2,5, 6 och 9,5 år gamla, checkade in på Stena Lines terminal i Göteborg, vi fick tre fina hytter på Stena Scandinavica. Barnen var riktigt taggade för en minivecka i Tyskland. Barnen tyckte att det var kul att åka båt i 14 timmar till Kiel och att äta middag, gå på minidisco och sova i hytt ombord och sedan äta frukost innan ankomst till Kiel.
Vi hade bokat in middag "all inclusive" i buffématsalen Taste på Stena Scandinavica. Det var en bra buffé, med räkor, insjökräftor, lax, sill mm från havet och sedan varma rätter, sallader och desserter. I upplägget ingår obegränsad mängd dryck som öl, vin, läsk, vatten och kaffe. Hela "storfamiljen" blev mycket nöjda med middagen. 
(null)           
Maritimt "godis" på Stenas buffé.
Efter middagen ville barnbarnen gå till "minidiscot" vilket de tyckte var kul. Vädret var varmt och nästan helt vindstilla så det blev en mycket behaglig båtresa. Vi sov gott ombord. På morgonen åt vi av den goda frukostbuffén innan det var dags för att köra av färjan.  
(null)                                  
Det tog ca en timma att köra ner till Hamburg från Kiel, där vi åkte direkt till centrala Hamburg. Vi hade tur med vädret, det var soligt och drygt 20 grader varmt.  🌞         
Vi besökte Hagenbecks Tierpark en fin och välskött djurpark, vilken uppskattades mycket av barnen
(null)                           
Hagenbecks Tierpark
(null)                              
På lunchen var det gott med Wienerschnitzel med en kall öl 🍻
Efter en dag i Hamburg med sol, värme god mat och dryck körde vi genom centrala  Hamburg och en mil söderut till vår hyrda lägenhet, vi hyrde en stor lägenhet där alla 9 kunde bo. Tre stora sovrum, två badrum, kök och ett stort allrum. Till kvällen köpte vi pizza till alla från Dominos då ingen orkade att laga mat. Vi betalade ca 6000kr för tre nätter (2019) för nio personer.  Vi somnade gott efter en lång och härlig dag.
(null)                         
Heidepark ca 8 mil söder om Hamburg 🎡🎢
Nästa dag, långfredagen,  besökte vi den stora nöjesparken Heidepark  , ca 7-8 mil söder om Hamburg.  Heidepark  är en mycket stor och välskött nöjespark. Parken är mycket  prisvärd, vi köpte biljetter på nätet i förväg och betalade 30 EUR per person för inträde och då ingår alla åkattraktioner. Det finns väldigt många åkattraktioner för alla åldrar, mängder av häftiga  berg och dalbanor m fl. Parken är mycket stor och rymlig och känns aldrig trång trots många besökare en varm och solig helgdag. Priser i april 2019
(null)                                     
Några av Haideparks åkattraktioner 🌞🎡🎢
Det är inte heller några överpriser på mat i parken, vi var 6 vuxna och 3 barn som åt lunch på "Admiralens Gasthaus", vi betalde totalt 81 EUR för 9 varmrätter med dryck (Öl och läsk) , vilket vi tycker var riktigt prisvärt.  Priser i april 2019 
(null)                         
En av många berg o dalbanor på Heidepark.
(null)                         
Åkattraktionen KRAKE 
(null)                         
Westerndelen i Heidepark
Efter 8 timmars besök i Heidepark med ett fantastiskt väder, soligt och ca 22 grader varmt, åkte vi tillbaka till vår lägenhet i utkanten av Hamburg. De tre barnbarnen i åldrarna 2,5 , 6 och 9 år gamla var helnöjda med besöket i Heidepark. Vi var tillbaka ganska sent på kvällen så vi köpte  "take away" mat från en kinesisk restaurang  ca 100 meter från vår lägenhet. Nöja och trötta somnade vi gott.
(null)                         
På lördagen tog vi bilen till närmaste tunnelbanestation, ca1,5 km från lägenheter, för att åka in till centrala Hamburg. Det kostade 2 EUR för att parkera en heldag i parkeringshus vid tunnelbanestationen. Det är mycket prisvärt att åka med kollektivtrafiken i Hamburg, ett dagskort för 5 vuxna kostar 12,20 EUR = 2,44 EUR per person. Ett dagskort för barn kostar 2:50 EUR . (Dagskort för 1 vuxen kostar 7:80 EUR så redan vid två personer är en gruppbiljett lönsam). Vi åkte med tunnelbanan till Landsbrücken vid floden Elbe, i det sköna vädret åkte vi en båttur på Elbe i Hamburgs hamn. För båtturen betalde vi 90 EUR för 6 vuxna och 3 barn. Priser i april 2019
(null)                         
Floden Elbe i Hamburg
Efter en fin båttur på Elbe var vi hungriga och gick några kvarter upp från Elbe, vi hamnade på en gata med många Portugisiska restauranger och valde en av dem, Café Sol. Vi var 8 vuxna och 3 barn som åt en lätt, men god lunch med dryck för 80 EUR. Det tillkom 2 personer på lördagen.
Efter lunchen gick vi en promenad i Hamburg och tittade på bl a rådhuset och några kyrkor mm.
(null)                         
Kyrkan S:t Nikolai bombades under andra världskriget år 1943 och är idag en ruin.
Efter en härlig heldag i Hamburg tog vi tunnelbanan hem till vår lägenhet. Den här kvällen lagade vi en gemensam middag, ytterligare 2 personen hade tillkommit under dagen, så vi var 8 vuxna och 3 barn som åt en god och trevlig middag.
På söndag morgon packade vi ihop våra saker efter en frukost med färskt bröd inhandlat på bageriet 50 meter från vår lägenhet. Vi körde upp mot Kiel men fortsatte en dryg mil till en fin sandstrand  Falkensteiner Strand. Det var fortsatt ett helt fantastiskt väder så det var ganska mycket folk på stranden även om det bara var den 21 april. Vi tillbringade några timmar på stranden, där vi åt lunch på en av strandrestaurangerna. 
(null)                         
Falkensteiner Strand, Kiel
(null)                                     
Härligt på Falkensteiner Strand utanför Kiel i slutet av april 2019
 
Vi åkte sedan till Stena Lines terminal i Kiel och checkade in på Stena Germanica för att resa hem till Göteborg.
 
Vi fick en behaglig resa den här lugna kvällen och natten. Vi åt en middagsbuffé med öl, vin och läsk ombord. Efter middagen gick barnbarnen till minidiscot, vilket de gillade. Vi kom fram till Göteborg på måndag morgon kl 09:15. Mycket nöjda med härliga upplevelser, besök i en djurpark, en fantastiskt bra nöjespark, båttur på Elbe, stadsvandring i Hamburg, besök på sandstrand i Kiel och mycket god mat och dryck summerade vi en riktigt lyckad resa. 
Vi kan varmt rekommendera Norra Tyskland, ett trevligt och mycket prisvärt resmål på kort avstånd från Sverige. Vi har besökt Tyskland många gånger och återkommer snart igen.
 
Süderlügum - varje vår och eller höst kombinerar vi en Kroferie på Jylland med gränshandel i den lilla byn Süderlügum ca 10 km söder om staden Tønder på södra Jylland. Det är betydligt lugnare att handla öl, vin, sprit mm i Süderlügum än i t ex Puttgarten eller Fkensburg. Det finns 8-9 stora butiker att välja mellan. Vi handlade öl, vin och sprit där senast i september 2020 till riktigt bra priser. 
(null)                   
 Gränshandel i Süderlügum 
 
Husum
(null)
Husum är en gammal välbevarad hamnstad med ca 20 000 invånare. Staden ligger vid Nordsjön och påverkas starkt av ebb och flod. 
(null)
Nordstrand vid färjan till ön Pellworm - tidvattnets påverkan syns tydligt  (null)
Färjeläget varifrån färjan till Pellworm avgår 
 
Vi åkte ut mot västerhavet till Nordstrand. Det är ett vackert landskap ute vid färjeläget ut till ön Pellworm. Vi vandrade längs med stranden där vattnet hade dragit sig tillbaka, det finns många får på vallarna vid havet. Vi passade på att äta en lätt lunch från en kiosk som sålde "Fishbrötchen" mm (9 EUR för 2 fishbrötchen och en alkholfri dryck) Gott och mycket tyskt.  
(null)
Vi körde sedan in till Husum och checkade in på det fina och fräscha hotellet Thomas Hotel&Spa. (Vi betalade 139 EUR för dubbelrum inkl frukost via hotels,com).
(null)
Gamla hamnen i Husum 
 
På kvällen gick vi mot hamnen igen för att äta middag, den här kvällen blev det en enkel middag på en Italiensk restaurang, Osteria bei Peci där vi åt pizza med vin. (45 EUR för 2 pizzor med vin)
 
Efter ännu en god natts sömn åt vi frukost på hotellet - där tar de fortfarande Corona på allvar och har många sittningar med få gäster per sittning. Den varma maten serveras till borden
Efter en god och innehållsrik frukost checkade vi ut och körde norrut till Süderlügum vid den danska gränsen.
(null)
Gränshandel i Süderlügum - det finns ca 8-10 stora butiker 
  
PS,  vi tycker även om att besöka den vackra Moseldalen med gamla fina byar, vackra vyer och trevliga vingårdar mm i. Vi rekommenderar att bo i  Bernkastel-Kues  eller i  Cochem. Vi gillar även Lübeck  som bl a har en mycket trevlig julmarknad samt naturområdet Holsteinische Schweiz  mellan Kiel och Lübeck. Det finns mycket att se, göra och uppleva i närliggande Tyskland 🇩🇪, 
 
Vi planerar fler besök i Tyskland under 2022 . Vi längtar både till Berlin och till vindistrikten lite längre söderut.
 
Vi får ofta frågan - Hur kan ni resa så mycket som ni gör?
Här har vi sammanställt lite kring hur vi har planerat för ett liv med väldigt många resor för de som är intresserade - läs gärna mer här  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2021/august/hur-vi-planerat-for-att-kunna-resa-mycket.html
 
  
Hälsningar
 
Björn och Karin
 
Följ oss gärna på
 
Facebook demmereserjordenrunt  
Instagram #demmereserjordenrunt  
 
(null)                   
Pinot Noir (Spätburgunder på tyska) är en av druvorna som odlas inne i centrala Freiburg
          
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Till top