Fiumicino - En dold pärla utanför Rom 🌞🏖🍽🍷🇮🇹

Favoriter vid Medelhavet, Reseguider / Permalink / 0
(null)
Fiumicino har en lång sandstrand med små laguner som skydd mot vågorna.
 
Det finns många trevliga orter att besöka vid Medelhavet, vi har fått ett antal favoriter efter de senaste decenniernas resande som Nice, Villefranche, Alicante, Albir, Palma de Mallorca, Ancona, Terracina m fl samt en ny favorit Fiumicino utanför Rom.
Fiumicino som ligger på 10 minuters avstånd med taxi från Rom FCO flygplats. Fiumicino har blivit en av våra favoritplatser vid Medelhavet, vi har hittills gjort 7 besök i Fiumicino under de senaste åren. Vi har bokat in ett nytt besök i maj 2022, resan våren 2020 fick vi ställa in p g a pandemin.  
 
Vi, Björn och Karin Demme, har en stor passion för att resa och för att skriva. Vi reser ca 10 gånger per år, både korta och långa resor med 50 - 70 övernattningar, vi har bl a gjort 12 st Jordenruntresor. Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter och vi hoppas att ni skall få nytta av våra tips.  (null)
Det är bekvämt att ta sig till Fiumicino, direktflyget till Rom FCO från Göteborg tar drygt 2,5 timmar och ca 3 timmar från Stockholm. Vi tar efter det vi har landat en taxi till Fiumicino (OBS ta Fiumicino Taxi som står på ett särskilt ställe på andra sidan av gatan mot P-huset då Rom taxi vägrar att köra till Fiumicino) . Efter en taxiresa på 10 minuter är vi framme vid hotellet.
Vi har bott på Hotel Del Mare, ett litet hotell med 18 rum. Rummen är fräscha och ganska rymliga, vi brukar välja ett rum med havsutsikt och med direktutgång till takterrassen med solstolar, personalen är vänlig och hjälpsam, frukosten är kontinenatal.- hotellet har nu bytt namn. Vid vårtkommande besök i maj 2022 kommer vi att bo på Suite Room Fiumicino för första gången.   
(null)
Hotel Del Mare
 
Fiumicino är en gammal fiskeby som ligger väldigt nära Rom FCO flygplats som på senare tid blivit en semesterort för Romare. Fiumicino är fortfarande en viktig fiskehamn. Här är det väldigt lugnt och behagligt under maj/juni och början av juli och från ca 15/9 till 15/10 då temperaturen är som Svensk högsommar. På den långa och fina  sandstranden vid Tyrenska Havet är det gott om plats, det finns uthyrning av solstolar samt flera bra strandrestauranger.  De små, av stenblock uppbyggda lagunerna på stranden skyddar mot stora vågor när det blåser. 
(null)
Hamnen i Fiumicino
 
När vi är i lugna sköna Fiumicino finns möjligheten att besöka Rom, ca 30 km från Fiumicino. Det enklaste sättet att åka till Rom är att ta en taxi till flygplatsen och sedan ta flygtåget eller flygbussen in till Statione Termini i Rom, det går snabbt och enkelt. Kombinationen av Fioumicino och Rom ger oss både strandliv och den härliga kulturstaden Rom på samma resa, vi brukar stanna 4-5 dagar i Fiumicino och åker in till Rom en heldag. Vi har varit i Rom många gånger, men uppskattar nu lugnet i Fiumicino och gör ibland en avstickare in till Rom för att uppleva Roms alla sevärdheter.
Rom har många sevärdheter som Forum Romanum, Colosseum, Pantheon, Vatikanstaten med Peterskyrkan , Spanska Trappan, Fontana di Trevi, Piazza Navona och mycket mer. Vi besöker gärna någon av de fantastiska små restaurangerna i Trastevere med magiskt goda antipasto och pastarätter. Rom tröttnar vi aldrig på trots många besök.
(null)
Petersplatsen i Rom
(null)
Fontana de Trevi i Rom
 
Ostia Antica ligger ca 10 km söder om Fiumicino. Ostia, som betyder dörr/mynning var antikens Roms hamnstad, anlades på 600 talet före kristus. Det finns många historiska lämningar från "Romartiden" i Ostia. Det är lätt att ta sig till Ostia Antica med cykel eller med buss/taxi från Fiumicino. 
 
Restauranger i Fiumicino
En stor anledning till att vi verkligen gillar att åka till Fiumicino är de riktigt bra fisk- och skaldjursrestaurangerna, med plånboksvänliga priser.
 
Vi tycker mycket om Amelindo som ligger ca 40 meter från Hotel Del Mare. Amelindo är en stor och välbesökt restaurang, mer än 90% av gästerna är Italienare. Här njuter vi av fisk, skaldjur, grillade grönsaker och de vita Falanghinavinerna. Här  serveras t ex antipasto som marinerad bläckfisksallad och marinerad lax, pinfärska grillade skaldjur, fantastiska grillade fiskfiléer, grillade grönsaker och mycket mer. Vi brukar äta förrätter med marinerad bläckfisk och lax, grillade skaldjur (räkor, havskräftor, bläckfisk) och grillade grönsaker med en flaska Falanghina och det kostar ca 40-45 EUR för två, mycket prisvärt tycker vi.
(null)
Amelindo 
(null)
Grillade skaldjur
 
Andra favoritrestauranger i Fiumicino är Gastone al Mare, Bibikiu, Neri Village och några till.
 
Tycker man om ett behagligt klimat med en lång sandstrand, lugn och ro, närheten till Rom, fantastiskt bra fisk och skaldjursrätter, goda vita viner, bra boende, kort transfer från flygplatsen och mycket rimliga priser samt ett kort flygavstånd från Sverige. Då är Fiumicino ett mycket bra och prisvärt resmål.
(null)
Avkoppling på Hotel del Mare med härlig havsutsikt.
(null)
Viner på druvan Falanghina har blivit en stor favorit till grillade skaldjur. På Systembolaget finns ett Falanghinavin som vi beställer som heter Falanghina del Sannio nr 2169 (139 kr) som är riktigt bra. Vi dricker även viner gjorda på druvorna Vermention och Peciorio (vita viner).
 
 
Fiumicino är ett resmål som finns med på få svenskars listor på ställen att besöka vid Medelhavet. Men det är väl värt ett besök.
(null)
Vacker solnedgång i Fiumicino från Hotel Del Mares terass.
 
🌞🇮🇹Hälsningar
 
Karin o Björn
 
Följ oss gärna på
 
Facebook: demmereserjordenrunt 
Instagram; #demmereserjordenrunt.
 
På bloggen finns det många Reseguider där ni kan läsa om Florida med Karibienkyssningar, New York, London, Amsterdam, Berlin, Costa Blanca, Nya Zeeland och Köpenhamn och mycket mer. Det går att söka under kategorin "Reseguider" längst upp på startsidan.
 
 
Till top