Pilane på Tjörn - Djur-Natur-Skulptur och fornlämningar

Sverige / Permalink / 0
(null)
PIlane Skulpturpark ligger på nordvästra Tjörn i Bohuslän. Vi besöker Pilane minst en gång om året för att njuta av skulpturer som är utplacerade i det vackra kulturlandskapet med magisk utsikt över västerhavet.
(null)
Vi, Björn och   Karin Demme från Göteborg, har en stor passion för att   resa    och för att skriva   sedan många år tillbaka. Vi reser ca 10 till 15 gånger per år, både korta och långa resor, bl.a. har vi gjort   12 st Jordenruntresor   och några hundra andra resor. Vi delar gärna med oss av våra TIPS och erfarenheter.  
(null)
PIlane är naturens egen konsthall på ca 8 hektar stort kulturlandskap där vi rör oss fritt bland skulpturer, betande får och över det mångtusenåriga  gravfältet och upplever konsten samtidigt som vi har den milsvida utsikten över havet. Skulpturutställningen pågår under 2023 under perioden 13 maj till 24 september. Det kostar 150 kronor för vuxna, 130 kronor för pensionärer, barn/ungdommar under 18 år fritt inträde i sällskap med vuxen.
(null)
I det mångtusenåriga kulturlandskapet finns det många dolda budskap. Det fanns människor här redan för 8000 år sedan - Pilane har under lång tid varit en mötesplats för folk och kulturer. 
(null)
Skulpturen "Anna" av Jeume Plensa syns över hela området. Skulpturen har funnits på Pilane under många år - övriga skulpturer på utställningen är nya för varje år - enstaka skulpturer kan återkomma ett senare år.
(null)
Charlotte Gyllenhammars skulptur Fondation
 
Den kinesiske konstnären Ai Weiwei är ärets huvuduställare. PÅ utställningen finns det skulpturer utföra av Ai Weiwei. "Roots" det finns mycket symbolik i konstverken vilken vi uppfattar på olika sätt.
(null)
Roots av Weieei 
(null)
 Några av Ai Weiweis 7 skulpturer på Pilane
(null)
Den svenske konstnären Hans Gothlin har med två skulpturer på utställningen.  Skulpturen ovan har namnet Near Me.
(null)
Hans Gothlins skulptur Inside In 
(null)
Ingela Palmertz från Sverige har med två skulpturer på Pilane. Ovan Diagonal In Room 
(null)
Ingela Palmertz Sitting Figure  
(null)
Maria MIesenberg från Sverige brukar ha med skulpturer på Pilanes utställningar. Här Leep Of Faith. 
(null)
Maria Miesenberger Leep of Faith  
(null)
Skulpturen Towers av Ingrid Ogenstedt från Sverige består av två torn gjorda av vass. Toren är inpirerade från Himalaya Tornen som stått i flera tusen år.  
(null)
Tony Cragg från Storbrittanien brukar ha med skulpturer på Pilanes utställningar. Här skulpturen Pool.  
(null)
Det är inte bara skulpturerna som är vackra - naturen är riktigt vacker på Pilane - här blommar ljungen.   
(null)
En liten vacker damm högt uppe bland bergen på Pilane.  
(null)
På Pilane finns det ett gravfält med nära 100 fornlämningar från järnåldern.    
(null)
 
(null)
På Pilane finns det gravhögar med kantkedja och stenblock på mitten, domarringar med mera. Gravarna är mellan 1500 och 2000 år gamla. 
(null)
Utsikten ut över västerhavet är milsvidd under klara dagar- 
 
 
Vi brukar kombinera våra besök på Pilane med t ex ett besök på Nordiska Akvarellmuseet i SKärrhman, en dryg mil från Pilane, och en god lunch i SKärhman eller en lunch på vackra Sundsby Säteri som har en lång och spännade historia. Det var Bohusläns starka och rika kvinna, Margareta Huitfedt (Hvitfeld) ägde Sundsby Säteri på 1600-talet. 
(null)
Sundsby Säteri med vandringsleder, park, bageri, hantverk och restaurang besöker vi ofta för att äta lunch. Ligger inte långt från Pilane.  

Vidårets besök på Pilane valde vi att inte äta lunchen på Tjörn utan åkte till Henån på Orust för att lunchen på Mat i Luckan som serveras fantastiskt god vällagad och prisvärd mat - Dagebs lunch kostar 115kr inkl sallad och bröd.
(null)
Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn
 
För oss är minst ett årligt besök på Pilane Skulpturpark ett måste - att kunna kombinera konst, med betande får, vackert kulturlandskap, mångtusenåriga fornlämning och utsikten över västerhavet är svårslaget. Vi ser nu fram emot ett nytt besök 2024.
 
Vi rekommederar starkt ett besök på Pilane  - https://pilane.org/
 
Följ oss gärna på 
 
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt
Hemsida  http://demme.se/
 
Hälsningar
 
 
Karin och Björn
 
 
#pilane #skulpturpark #tjörn #bohuslän #demmereserjordenrunt

Till top