Ett spännande besöksmål i centrala Göteborg - Arbetslivsmuseum ”Remfabriken”

Sverige / Arbetslivsmuseum, Göteborg, Göteborgs Remfabriken / Permalink / 0
(null)
Det spännande Arbetslivsmuseumet "Göteborgs Remfabrik AB" ligger centralt i Göteborg, några stenkast från Ullevi och Liseberg - på Åvägen 15 vid Mölndalsån i stadsdelen Gårda. Fabriken byggdes år 1900 och tillverkade drivremmar till industrier. Idag är fabriken ett mycket välbevarat museum med en maskinpark från början 1900-talet som fortfarande fungerar.
(null)
Vi, Björn och  Karin Demme från Göteborg, har en stor passion för att  resa   och för att skriva  sedan många år tillbaka. Vi reser ca 10 till 15 gånger per år, både korta och långa resor, bl.a. har vi gjort  12 st Jordenruntresor  och några hundra andra resor. Vi delar gärna med oss av våra TIPS och erfarenheter.  
(null)
Gårdsplanen utanför Göteborgs Remfabrik AB på Åvägen 15 i Göteborg.
(null)
De flesta maskinerna installerades i början av 1900-talet, mellan 1901-1915. Fabriken var igång från 1901, det var 54 timmars vecka som gällde unde första decennierna - 9 timmars arbete måndag till lördag i en bullrig och trång arbetsmiljö. Produktionen fortsatte på samma sätt ända fram till 1977 trots att omvärlden förändrades. 
(null)
 Maskinerna tillverkades i England i början av 1900-talet. Maskinerna är fortsatt underhållna och fungerar än idag.
(null)
Axlar och drivremmar ger energi till maskinparken från den centralt placerade elmotorn. Drivremmar som på bilden ovan var huvudprodukterna som tillverkades på Göteborgs Remfabrik.
(null)
Från början drevs maskinerna med hjälp av en ångmaskin men ca 1914 elektifierades fabriken och maskinerna som finns på tre våningsplan drevs med en enda centralt placerad elmotor - Det är ett invecklat system med axlar och drivremmar som ger energi till maskinparken.
(null)
Som mest arbetade 40 personer på Göteborgs Remfabrik, vid nedläggningen 1977 var det bara 7 anställda kvar - marknaden för fabrikens drivremmar försvann och ledningen ville inte satsa på syntetiska remmar eller annan produktutveckling.

(null)
Spolar - här tillverkas det färgglada snören av bomullsgarn - de går att köpa i museibutiken.
(null)
 Göteborgs Remfabrik 
(null)
Kontoret med fyra arbetsplaster är bevarat som det lämnades när produktionen lades ned 1977. 
(null)
Till vänster satt disponenten på det lilla kontoret.
(null)
Här finns en av de kraftfullaste symaskiner som producerats - den kunde sy genom 8 lager med textil för tillverkningen av drivremmar.
(null)
Idag producerar museiföreningen en del produkter som dekorationsband, snören, handdukar mm som säljs i museibutiken.  

Idag finns det även några maskiner som räddats från skrotning från andra textilindustrier i Västsverige - bl a några maskiner som använts till att producera spetsar med. Det finns mycket att se och uppleva på Göteborgs Remfabrik, avlöningslistor, fotografier med mera.
(null)
Göteborgs Kommun äger via det kommunala fastighetsbolaget HIGAB Remfabrikens lokaler. Byggnaden, maskinparken och övriga inventarier är byggnadsminnesförklarade och det gör att det inte går att riva byggnaden eller avlägsna maskinparken. ARbetslivsmuseet drivs ideelt av Föreningen Göteborgs Remfabrik.
 
Museet är öppet
 
Helgfria måndagar kl 13 till 19 - visningar vanligtvis kl 13:00 och 17:30
Andra söndagen i månaden kl 11-14 med visning kl 12:00
Kostnad inklusive visning 80 kr barn upp till 16 år gratis tillsammans med vuxen, studerande 40 kr.
Gruppvisningar efter övenskommelse (max 20 personer och 800kr)
 
Hemsida  -  http://remfabriken.se/
 
Vi kan varmt rekommendera ett besök på Arbetslivsmuseet Göteborgs Remfabrik - trevligt, spännande, givande och lärorikt om svensk industrihistoria. 
 
🌞-Hälsningar
Karin och Björn 
   
Följ oss gärna på,
  
Facebook: demmereserjordenrunt 
Instagram; #demmereserjordenrunt.
Hemsida Demme.se
 
#göteborgsremfabrik #göteborg #arbetslivsmuseum #svenskindustrihistoria #demmereserjordenrunt

Till top