Nytt besök på trevliga Arilds Vingård 🌞🥂🇸🇪. Svenskt vin med god mat

Mat och vinresor, Sverige / Permalink / 0
(null)
Arilds Vingård på Kullahalvön besöker vi nu för fjärde gången. Vi som har vi som ett av våra största intressen tycker om att besöka vingårdar runt om i världen. Svenska vingårdar är väl  värda att besökas - vi har besökt flera, bl a Arild, Flädie och Ästad m fl. vi har provat svenska viner från många vingårdar - det görs idag en hel del goda och spännande viner i Sverige. Vi återkommer ofta till Arilds Vingård av många anledningar, vilka vi beskriver i det här inlägget.
(null)
Vi, Björn och  Karin Demme, från Göteborg har en stor passion för att  resa  och för att skriva. Vi reser ca 10-12 gånger om året, både långa och korta resor. Vi har bl a gjort 12 st Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi har också ett mycket stort intresse för  mat och vin, vilket kan bli huvudanledningen till en resa. Vingårdar besöker vi mer än gärna för att prova viner i bl a Sverige, Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Portugal, USA, Australien, Nya Zeeland,  Sydafrika m fl länder.
(null)
Nu i mitten av juni 2023 växer vinrankornas bra i vingården, det har bildats små kart som snart blir till.klassar med druvor. Arilds Vingård odlar druvor på ca 30 hektar, vilket är mycket på våra breddgrader. De odlar både gröna och blå druvor på gården bl a de gröna Solaris och Muscatis och blå som t ex Cabernet Cortes och Pinot Noir. Den dominerande druvan är Solaris - en druva son korsades fram i Tyskland (Freiburg) i mitten av 70-talet för att klara klimatförändringarna. Solaris är i dag Sveriges mest odlade druva.
(null)
En del av "Skånelängorna" på Arilds Vingård som inrymmer fräscha hotellrum. 
(null)
På Arilds Vingård går det även att bo i "Glamping tält" mitt bland vinrankorna.
(null)
Vi fördrar att bo i hotellrummen, vi gick den här gången vårt favoritrum med altan/uteterass på övre planet. Fräscha rum med dusch&toalett. Just nu byggs hotelldelen ut med 14 nya rum i en helt ny byggnad.

Vi hade bokat ett "Vingårdspaket" som innehåller följande ….
(null)
En flaska av gårdens vin, Solaris Muscaris,  på rummet. Vilket vi avnjöt i solen på vår altan utanför rummet.
(null)
I paketet ingår också en vingårdsvandring bland vinrankornas med vinbonden Jonas Ivarsson som ciceron - som sedan följdes av avsmakning av ett av gårdens viner nere i Vineriet. 
(null)
I vineriet provade vi ett glas ofiltrerad Solaris.
(null)
I paketet ingick även en 3-rätters middag med vinpaket bestående av tre av gårdens viner.

Det blev en riktigt god o trevlig middag, Vi satt  ute på terrassen och åt middagen i det härliga vädret, sol från en klarblå himmel. Vi åt till förrätt en råraka med smetana och stenbitsrom tillsammans med ett glas Souvignier Gris. 
(null)
Till huvudrätt serverades vi lättrökt  Bjärekyckling med potatispuré, tryffellinser, bakad rotselleri och en sabayonnesås och till detta en Pinot Noir. Vi avslutade med tre ostar med tillbehör och ett tryckmätare Pinot Noir précoce. Vi bytte ut efterrätten som ingick i menyn mot ostar. Sammanfattningsvis en mycket god och trevlig middag med välmatchande viner. 
(null)  
Efter middagen gick vi in till baren och avslutade kvällen med gårdens egna whisky för Björn och ett glas Souvignier Gris för Karin.
(null)
Efter en lång dag och en  utsökt middag var det skönt att gå upp till rummet för att sova.
(null)
På morgonen väntade det en stor lantfrukost på härliga lokala råvaror, med både varma och kalla rätter. 

Kullens Fyr
(null)
När vi åker till Arilds Vingård kombinerar vi det ofta med ett besök ute vid Kullens Fyr, där vi njuter av den magiska utsikten över havet och ut mot Danmark. Det finns fina vandringsleder på ca 3 till 13 km i området.

Lunchen äter vi antingen på Mölle Golfklubb eller nere i själva Mölle. Den här gången valde vi att äta på Mölle Golfklubb.
(null)
Vi åt dagens lunch med sallad, bröd, kolsyrat vatten, varmrätt följt av kaffe med kaka. Pris 155 kr per person 
(null)
Lunchen på Mölle Golfklubb (Kullagårdens Värdshus).
(null)
Efter lunchen åkte vi ner till Hamnen i Mölle där vi tog en skön promenad i den fina miljön samt åt en glass i det härliga vädret.

Vi gör snart ett nytt besök på en Svensk Vingård och vi kommer tillbaka för ett femte besök på Arilds Vingård i närtid. Druvor som odlas i Sverige har tagits fram i b la Tyskland för att vara motståndskraftiga mot svampangrepp och klimatförändringar. Druvorna har tagits fram genom korsningar mellan flera druvsorter i flera steg. Solaris är en druva som är mycket lämplig att odla i Sverige.

Det finns mer att läsa om svenska vingårdar som vi har besökt och bott på och mer om svenskt vin i tidigare inlägg, vilka ni kan läsa via länkarna. http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2022/june/svenska-vingardar-ar-riktigt-trevliga-besoksmal.html

och här kan ni läsa om vingårdar som vi besökt runt om i världen  - Europa, Sydafrika, Australien, USA och Nya Zeeland. Mat och Vin är ofta anledningen till flera av våra resor.

Nu vänder vi hem mot Göteborg och vidare till vårt sommarparadis på Orust.

Svenskt vin och Svenska Vingårdar blev ett måste för oss under pandemin när vi inte kunde besöka vingårdar i Europa och på andra kontinenter. Sverige kommer mer och mer som vinland - nya motståndskraftiga druvor som korsats fram under 70-80-90-talen fungerar bra att odla i Sverige, klimatförändringarna som medför högre temperaturer gynnar också svensk vinodling. Det går att köpa svenskt vin på Systembolaget - finns i det lokala sortimentet i 10 närbelägna butiker eller att beställa svenska viner på ditt lokala Systembolag utan fraktkostnad - bl a viner från Arilds Vingård t ex 

Solaris 2020 nr 31727 för 170kr
Solaris Muscaris 2021 nr 34887 för 155kr
Arilds Bubbel nr 33246 för 197kr

I sommar njuter vi av svenskt vin.

Hälsningar

Karin och Björn 

Följ oss gärna på 

Facebook: demmereserjordenrunt 
Instagram; #demmereserjordenrunt.
Hemsida Demme.se

#arildsvingård #svensktvin #vingårdsbesök #demmereserjordentunt

Mer om druvor som odlas på Arilds Vingård














Till top