Restaurang BULOT i Göteborg - gastronomi i toppklass

Mat och vinresor, Sverige / Permalink / 0
(null)
Mat och vin är två av våra största intressen jänta att resa. Vi går mycket gärna ut och äter lunch eller middag, både på våra resor och hemma i Göteborg. Nu har vi fått en nyfavoritrestaurang i Göteborg Bulot (Bulot betyder Valthornsnäcka) på Norra Hamngatan 8, vid Stora Hamnkanalen i centrala stan - granne med Restaurang Bhoga som sedan några år har en stjärna i Guide Michelin (Bhoga är också riktigt bra). Restaurangen på Norra Hamngatan öppnade i slutet av maj 2022. Under hösten 2021 öppnade ägarna av Bulot en lunchrestaurang och vinbar i Stora Saluhallen vid Kungstorget - där har vi avnjutit flera goda luncher.
(null)
Vi, Björn och Karin Demme från Göteborg, har en stor passion för att resa  och för att skriva  sedan många år tillbaka. Vi reser ca 10 till 15 gånger per år, både korta och långa resor, bl.a. har vi gjort  12 st Jordenruntresor och några hundra andra resor under åren som gått.  Vi delar gärna med oss av våra TIPS och erfarenheter.  
(null)
Vi besökte Bulot en onsdagskväll i mitten av september 2022 och valde att äta restaurangens avsmakningsmeny med tillhörande vinpaket. Vi hade bokat bord till 18:30 och blev trevligt bemötta vid ankomst och fick en trevligt bord för två. Det var nästa fullsatt i restaurangen den här kvällen så det var bra att vi hade bokat bord.   
(null)
(null)
Vi inledde kvällen med att beställa in ett glas Champagne, Vincent Renoir Verzy Grand Cru på lika delar Pinot Noir och Chardonnay - en mycket god champagne.
(null)
Kvällens första servering bestod av tre små delikata "mumsbitar" med helt fatastiska smaker. Bl a serverade Valthornsnäcka ("Bulot") på en isbädd. Inledningen skapade förväntningar på kvällen. 
(null)
Den första förrätten var bland det godaste vi ätit på mycket länge - Pilgrimmsmussla med brunkrabba och en sagolikt god kall buljong och med bl a kräm på tagetesblad mm. Vilka smaker - säger bara WOW. Till rätten serverades det en gott vitt vin från Kampanien i Italien - Vallisassoli 2017, en utsökt kombination
(null)
Nästa servering var "bröd" - men inte något vanligt bröd - ett varmt bröd fyllt med bl a en sirap och svart vitlök - sött och salt och försvinnande gott. Annorlunda, kreativt och spännande på samma gång. 
(null)
Nästa servering blev ytterligare en förrätt - som var både salt, söt och syrlig - Ett mycket tunnt frasigt pajskal fyllt med en ostkräm, vita osötade vinbär med mera och under detta smörstekta kantareller - vilka smaker.  
(null)
Till rätten serverades det ett Alsace vin med lite ålder, 2008.  på Pinot Gris med lite restsötma som matchade förrätten perfekt. 
(null)
Kvällen första huvudrätt, lättrimmad sejrygg som fått en lätt ugnsbakning för att sedan smörstekas. Den serverades med blåmusslor i ett uppvispat musselskum, råräka och krondill - ytterligare en rätt av allra högsta klass. Till fisken serverades det ett vitt vin från Kent i England, en god och spännande chardonnay från ett vinland som producerar bättre och bättre viner. Prova gärna mousserande vin från England som håller nästan lika hög klass som Champagne.     (null)
Kvällen andra huvudrätt blev presstekt kycklinglår med sommartryffel, amadinepotatis mm. Riktigt gott men inte riktigt lika bra som kvällen övriga rätter, till kycklingen serverades det en god Rioja Reserva från 2014. (null)
Kvällen dessert var både vacker, kreativ och god - blåbärssorbet med maltkaka, maräng och en luftig vaniljsås med ett sött vitt dessertvin från Malaga. Riktigt gott utan att vara en för tung dessert. 
(null)
Kvällen avslutades som den började - med tre små delikata söta mumsbita. Vilka smaker säger bara WOW igen. 
(null)
 Kvällen viner
(null)
 Några av kvällens serveringar
(null)
 Ytterligare några av kvällens serveringar.
(null)
The Roman Road Chardonnay 2020 - ett gott och spännande vin från Kent i England 
 
Mycket nöjda med kvällen på Bulot tog vi oss hem i den ljumma septemberkvällen. Vi kommer garanterat tillbaka för en ny middag på Bulot i höst.
 
Stora Saluhallen vid Kungstorget i Göteborg ligger lunchrestaurangen och vinbaren Bulot som öpnnade under hösten 2021. Där äter vi gärna och ofta en god lunch - i lunchen ingår det en liten kopp med dagens soppa, hembakat surdegsbröd med kefirsmör och en huvudrätt. För 150 kronor (juni 2022) är det en mycket god och prisvärd lunch. Vi har varit där efter lunchrusningen och tagit oss en långlunch med ett glas vin - utbudet av riktigt bra och spännande viner på glas är mycket stort.
(null)
 Lunch på Bulot i Stora Saluhallen
(null)
 Lunch och vin på Bulot i Stora Saluhallen
 
Det finns många bra restauranger med hög klass på mat och vin - Bulot är defitivt en av dem.
 
Resor, mat och vin är något som vi verkligen gillar och som vi ägnar mycket tid åt. Vill ni ha fler tips om restauranger i Göteborg och i Bohuslän får ni gärna höra av er till oss.
 
Hälsningar
Björn och Karin
 
Följ oss gärna på,
  
Facebook: demmereserjordenrunt 
Instagram; #demmereserjordenrunt.
 
#bulot #göteborg #gastronomi #vin #demmereserjordenrunt #barbulot #bulotnorrahamngatan 
 
(null)
"Bulot = Valthornsnäcka"
 



Till top