Fina höstdagar i Stockholm med fantastisk mat, underbar konst och härliga promenader

Sverige / Permalink / 0
 
(null)
Stocholm besökte vi under tre sagolikt fina sensommardagar i slutet september. Jag, Björn, arbetade under flera år i Stockholm men när vi nu besöker Stockholm som "turister" upplever vi stan på ett nytt sätt. Den 20 september tog vi SJ snabbtåg från Göteborg till Stockholm, vi åt en god vegetarisk lunch på tåget under den 3-timmar långa resan. Tåget kom till Stockholm enligt tidtabell och vi gick till hotellet, Scandic No 53 på Kungsgatan.
(null)
Vi, Björn o Karin Demme från Göteborg, har en mycket stor passion för att resa och för att skriva om resor. Vi har bl a gjort 12 st Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi gör både långa och korta resor. Vi har även stor passion för mat och vin vilket ofta blir huvudanledningen till en resa.
 
Stockholmsresan, 20 till 23 september, gjorde vi av tre anledningar 1. Äta riktigt gott 2. Titta på konst 3. Långpromenader i härliga miljöer.
(null)
Vi kom fram till hotellet vid 15-tiden där vi vilade någon timma innan vi skulle göra det första restaurangbesöket. Vi hade bokat bord på en av Stockholms mest populära restauranger, Brasseri  Astoria på Nybrogatan. Astoria drivs av krögaren Björn Franzén vars "Fine Dining restaurang Franzens" har tre stjärnor i Guide Michelin. Det krävs framförhållning och boka bord långt i förväg för att få ett bord. 
(null)
Vi fick ett trevligt mottagande och fick ett bord i stora matsalen. Vi slog oss ner och tittade på menyn med ett glas vitt vin. Vi beställde in förrätten Toast Astoria med kungskrabba och räkor och ett gott Rieslingvin från Pfalz. Jättebra inledning på kvällen, till huvudrätt beställde vi "Eldad regnbågslax Tataki Style", en rätt med asiatisk touch som var mycket bra. Vi trivdes väldigt bra på Astoria, med god mat, trevlig service och en härlig miljö. Nöjda och mätta vandrade vi hem till hotellet. Bilden ovan "Toast Astoria"
(null)
Brasseri Astoria
(null)
 Maten på Brasseri Astoria är både god och vackert presenterad
 
På onsdagsmorgonen började vi med en god frukost på hotellet, Scandic No 53 har en bra frukost. Vi tog sedan på oss "vandringsskorna" och gav oss iväg för en långpromenad. 
(null)
Vi gick via Drottninggatan, Sergels Torg, Nybroplan och Strandvägen ut mot Djurgården. Vädret var helt fantastisk för årstiden, sol från klarblå himmel, vindstilla och ganska varmt. När vi kom till Djurgården gick vi mot Rosendals Slott och Trädgård.
(null)
Rosendals Trädgård - druvorna är nu mogna, höstskörden pågår för fullt av bl a rotsaker, grönsaker mm - det finns även självplock av blommor
Trädgårscaféet serverar fika och lunch, butiken hade många fina varor till försäljning. En skön dag ute på Rosendal. 
(null)
Efter trädgårdsbesöket gick vi ner mot Rosendals slott och till den enorma Porfyrvaden - väl värt ett besök
(null)
Vi fortsatte ner mot kanalen och gick över Folke Bernadottes bro till Museiparken, vi såg minnesstenen med Folke Bernadotte vid brofästet. Vi fortsatte sedan efter kanalen in mot Strandvägen och centrala stan.
 
Det blev en lång promenad och vi började att känna att det var dags för lunch, lunchen hade vi bokat på ett av våra favoritställen, Nybroe Smörrebröd i Östermalmshallen.
(null)
På Nybroe Smörrebröd beställde vi in smörrebröd med friterad spätta, dansk remouladsås, sallad o potatis i kombination med en fatöl och en snaps till "paketpriset" 300 kronor per person. Riktigt gott.
(null)
Efter lunchen gick vi ner till Nationalmuseum, ett museum som vi gillar starkt. Museet har mycket att erbjuda oss besökare - vi som är konstintresserade uppskattar den stora konstskatten.
Bra att det är fri entré på Nationalmuseum.
(null)
Några fina verk på Nationalmuseum 
(null)
Även själva byggnaden med valv, kolonner och väggmålningar med mera är imponerande. 
 
Den här dagen gick vi drygt 24000 steg så det kändes skönt att ta av oss skorna och vila en timma på hotellet. Vi hade inte bokat kvällens middag men bestämde oss att boka på en av våra "gamla favoriter" Grodan Grev Ture , ett ställe som vi besökt många gånger under åren.
(null)
Grodan beställde vi en klassiker, lövbiff med pepparrot, äggula och pommes - vi kompletterade med en tomatsallad och en caesarsallad samt en flaska vin från Priorat🇪🇸. Vi njöt av den klassiska middagen i den fullsatta restaurangen.
 
Torsdagen inleddes med en stor frukost. Vi tog sedan på oss "vandringsskorna" och gick via Drottninggatan, Riksdagshuset, Gamla Stan, Slussen ut till Fotografiska Museet på Stadsgårdskajen. Fotografiska är ett måste för oss varje gång som vi besöker Stockholm.
(null)
Gamla Stan
(null)
På Fotografiska Museet pågår det nu tre utställningar som är väldigt olika varandra.
(null)
En av utställningarna är Hans Geddas okonventionella porträtt fotografier - spännande fotokonst
(null)
Den utställningen som tilltalade oss mest den här gången var Stars med Terry O’Neill fantastiska foton av kända personer under många decennier. Här finns fantastiska bilder av t ex  Beatles, Rolling Stones, Frank Sinatra, Drottning Elisabeth II, politiker, skådespelare, idrottsstjärnor m fl. Terry O’Neill är en av världens mest publicerade fotografer. 
(null)
Den tredje utställning är en mycket spännande och givande utställning The New black vanguard. En ny global rörelse av bildskapare som välter omkull etablerade representationsmodeller och gör utrymme för nya ideal. De vill lyfta det svarta motivet. Det är fotografi mellan konst och mode.
(null)
Terry O’Neills prisbelönta bild av Faye Dunaway .
 
Varje gång som vi besökt Fotografiska Museet känner vi att vi fått så många nya, spännande och givande upplevelser att vi genast längtar tillbaka. Vi betalade 155 kronor per person för besöket.
 
Vi vandrade sedan tillbaka genom Gamla Stan och funderade på var vi skulle äta lunch, vi bestämde oss för att göra ett nytt besök på Nybroe Smörrebröd i Östermalmshallen.
(null)
Vi beställde in smörrebröd med räkor, skagenröra och rom - till detta ett glas Champagne🥂 - paketpris 300 kr per person. Fantastiskt gott tycker vi.
 
(null)
Champagne 🥂 på Nybroe Smörrebröd 
(null)
Kungliga Slottet passerade vi några gånger under våra promenader.
 
På torsdagskvällen ville vi ha en riktigt bra middag så vi hade bokat bord på en ny favoritrestaurang - Nisch på Dalagatan - "fine dining" med avsmakningsmeny och vinpaket. Det här var vårt andra besök på Nisch så vi hade stora förväntningar.
(null)
 
Vi anlände som kvällens första gäster till Nisch - vi fick ett trevligt mottagande och ett trevligt fönsterbord. Vi inledde med ett glas champagne🥂 och studerade kvällens meny.
(null)
En fantastiskt bra avsmakningsmeny på Nisch
(null)
Vi serverades först en apetizer utanför menyn,  1.  "ägg 63,7 grader i en god buljong". Sedan kom det in helt fantastiska rätter med smaker som knappt går att beskriva, så underbart gott det var. 
2. Fjällröding 3. Hummer 4. Torsk med härliga tillbehör
(null)
Fjällröding med rom, vacumbakad gurka, gurkjuice, rökt dillolja med mera - så fantastiskt gott
(null)
5. Fårytterfilé med tryffel. Jordärtskockscreme mm 6. Körsbärssorbet med tonkabönscreme 7. Hasselnötsglass med frystorkade svarta vinbär. Samtliga rätter höll högsta gastronomiska nivå.
(null)
Viner . 1. Champagne, 2. Grüner Veltliner, Österrike 3. Furmint, Ungern 4. Chardonnay Bourgogne, Frankrike
(null)
5. Piemonte, Italien 6. Japansk "risdryck" saké smaksatt med ume och plommon. 7. Loiredalen, Frankrike ett vin utanför vinpaketet.
(null)
 
Spännande japansk "risdryck" till desserten - god och spännande och väl avstämd med desserten.
 
Vi fick en helt fantastisk mat och vinupplevelse på Nisch. Riktigt bra mat, utsökta viner och en god, trevlig och kunnig service. Jättenöjda med vårt besök på Nisch promenerade vi hem till hotellet.
 
Vi sov gott efter den härliga middagen, på fredagsmorgonen tog vi det lite lugnare och gick sedan ner och åt frukost. Vid 11-tiden checkade vi ut och promenerade ner till stationen, ca 500 meter från hotellet.
 
Vi gick på tåget som avgick enligt tidtabellen kl 11:35.
(null)
På resan ner till Göteborg hade vi beställt lunch, vi serverades en "trerätterslunch" med mineralvatten (145 kronor per person). En bra lunch som vi åt när vi reste genom det svenska höstlandskapet. Vi anlände till Göteborg C knappt 5 minuter efter tidtabell. Mycket nöjda med tre härliga dagar i Stockholm tog vi bussen hem till Norra Ålvstranden. 
(null)
Vegetarisk lunch på resan från Göteborg till Stockholm (109 kronor inkl måltidsdryck per person)
(null)
Hotell Scandic No 53 på Kungsgatan, ca 100 meter från Hötorget. Vi fick ett rum med en välbevarad kakelugn. Vi har bott där tidigare och tycker att det är ett bekvämt hotell med bra frukost och ett bra läge - nära till stationen, nära till mycket i centrala Stockholm.
(null)
Vi hade verkligen tur med vädret.
 
Nöjda med Stockholmsbesökare ser vi nu fram emot höstresorna till Nice / Villefranche, Köpenhamn och till London. 
 
Hälsningar
 
Björn o Karin
 
Följ oss gärna på
 
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt
 

Till top