Nisch och Astoria - två fantastiskt bra restauranger i Stockholm🥂

Mat och vinresor, Sverige / Permalink / 0
(null)
Vi besökte restaurang Nisch  på Dalagatan i Stocholm en torsdagskväll i slutet av september 2022. Vilken fantastisk kväll det blev, en avsmakningsmeny där samtliga rätter nådde högklassiga gastronomiska höjder tillsammans med välmatchande utsökta viner🍷. I samma vecka besökte vi även supertrevliga Astoria, Björn Franzens utsökta bistro på Nybrogatan där vi blev supernöjda med maten, miljön och servicen,

Två topprestauranger, men väldigt olika. Vi recenserar här restaurangerna.
(null)     
Vi, Björn o Karin Demme, har en mycket stor passion för att resa och för att skriva. Vi gör ca 10 till 12 resor om året, både långa och korta resor. Vi har bl a gjort 12 st Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi har också ett mycket stort intresse för mat och vin och gör ofta resor med mat&vin som huvudanledning.

NISCH Dalagatan 42
Vi besökte Nisch första gången i september förra året och blev jättenöjda. När vi nu är uppe i Stocholm några dagar för att äta gott och se på konst med mera, ville vi göra ett nytt besök på Nisch. 
(null)     
Vi kom till restaurangen strax för kl. 18 och var kvällens första gäster. Vi blev väl mottagna och fick ett trevligt fönsterbord. Restaurangen är ljus, avskalad och trevlig. Vi inledde kvällen med "husets champagne 🥂, en riktigt god Blanc de Blanc från 2016.
(null)     
Vi njöt av champagnen och tittade på vad som kvällens avsmakningsmeny skulle innehålla - vi serverades först en liten "appetizer" innan själva menyn 
(null)     
Appetizer - ägg "63,7 grader" i en mycket god o smakrik buljong 
(null)     
Avsmakningsmenyn inleddes med lättrökt fjällröding med vacuumbakad gurka och rom i en gurkjuice mm
(null)     
Till detta en god mineralrik Grüner Veltliner från Österrike 
(null)     
Nästa rätt blev grillad hummer med morot o ingefära i ett sagolikt gott "skum" . Här talar vi om en så härlig sammansättning av smakerna som vi knappt trodde gick att uppbringa, WOW!
(null)     
Till hummern en god smakrik Furmint från Ungern
(null) 
Sedan följde det en härlig torsk med inlagd zucchini, skummad vitvinsås och ärtpuré - vilken härlig smakkombination
(null)     
Till torsken serverades det en mycket god Bourgogne från Rully - en fullträff
(null) 
Nu över till kött. Vi fick nu rosastekt fårytterfilé med potatisflarn, silverlök fylld med jordärtskockskräm o kantareller och med massor med hyvlad tryffel. Det är inte varje dag vi äter FÅR , men vilket kött, så mört och perfekt tillagat - tillbehören lyfte hela rätten.
(null)     
Till kötträtten fick vi ett gott vin från Alba i Piemonte på 80% Nebbiolo, 5% Barbera och 15% Fresua - riktigt gott ihop med maten.
(null) 
Den första efterrätten var "försvinnande god - en körbärssorbet med en lätt kräm på tonkabönor mm. Så gott och så lätt.
(null)     
Till desserten serverades vi något för oss helt nytt - en "risdryck" från Japan - saké smaksatt med umefrukt, plommon m m. Satt som gjuten tillsammans med desserten. Spännande med nya kombinationer.
(null)     
Kvällens andra dessert var hasselnötsglass med frystorkade knapriga svarta vinbär - ännu en spännande smakkombination.
(null)     
Vilken härlig upplevelse vi fick på Nisch. Vi blev så nöjda med de gastronomiska upplevelserna - så spännande och goda smakkombinationer, vinerna höll även de en riktigt hög klass och var väl avstämda med maten. Servicen var kunnig, god och mycket trevlig - vi längtar redan tillbaka till Nisch.  Det kostar visserligen en del att äta en avsmakningsmeny med vinpaket på en topprestaurang - men vi unnar oss gärna detta några gånger om året för det är något vi kan leva länge på.

ASTORIA Nybrogatan 15
(null)
Astoria är en av Stockholms allra populäraste restauranger, det krävs verkligen framförhållning för att kunna boka ett bord för en middag. Vi bokade mer än en månad innan vårt besök en tisdagskväll i september 2022.

Astoria är Björn Franzens bistro i en gamla f d biografen Astoria. ( Björn Franzén är mest känd för  "Restaurant Franzen" som är Sveriges enda restaurang med tre stjärnor i Guide Michelin) . På Astoria serveras det högklassisk mat i den vackra matsalen. Matsalen har en interiör som ger en känsla av 1920/1930 talet - maten är fantastisk, servicen riktigt bra, vinutbudet helt enormt stort allt är vackert presenterat. En riktigt fin upplevelse utan att det kostade "skjortan", vår nota för mat och vin slutade på 2100kr för två personer.
(null)
Astoria utnyttjar den gamla biografens layout på ett optimalt sätt, hela restaurangen är designad in i minsta detalj. Allt är vackert och harmoniskt och mycket välkomnande. Vi trivdes direkt när vi kom dit och fick vårt bord i stora matsalen. 

Vi inledde kvällen med var sitt glas vin, en riktigt god Grüner Veltliner från Österrike medan vi studerade menyn och vinlistan. Till maten beställde vi sedan en flaska Riesling från Pfalz i Tyskland Basserman Jordan 2020.
(null)
Maten är riktigt bra med välbalanserade smaker och med råvaror av yppersta klass. Här en toast med rikligt med kungskrabba och räkor till förrätt. En utsökt start på kvällen, som sedan bara blev ännu bättre.
(null)
Vackert presenterad mat med spännande smakkombinationer 
(null)
Till huvudrätt beställde vi en eldad regnbågslax från Färöarna "Tataki Style" med goda asiatiska tillbehör. Så många och så goda och finstämda smaker. Vi bara njöt av rätten med den goda Rieslingen från Pfalz.
(null)
Allt på Astoria är designat, porslinet är specialtillverkat. Vinlistans omfattning är helt enorm med viner inslag kvaliteter och prisklasser. Servicen på Astoria är god, kunnig och trevlig. Vi blev mycket nöjda med vår kväll på Astoria och vi kommer tillbaka.

Vi har har många favoritrestauranger i Stockholm men två av dem som vi just nu gillar bäst för en god middag är Nisch och Astoria. Jag, Björn, arbetade i Stockholm under många år med många representionsmiddagar och har testat många av stans restauranger. 

För lunch har vi några favoriter som t ex Nybroe Smörrebröd i Östermalmshallen, Grodan Grev Turegatan, Lao Lao Hornsgatan m fl.

Mat&Vin är en passion för oss - vi gör ofta resor där mat och vin är huvudanledningen till resan. 
Vi kommer nu att göra tre resor i slutet av oktober och första halvan av november till Nice/Villefranche , Köpenhamn och London där mat kommer att  vi stå i fokus.

#astoria #restaurantnisch #stockholm #matochvin #passionförmat #vinelovers 

Gillar ni också mat&vin? Vill ni ha tips om restauranger och om vin? Hör i så fall gärna av er till oss med frågor på bloggen, Facebook, Instagram eller Messenger.

Hälsningar

Karin o Björn

Följ oss gärna på

Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt



(null)     






Till top