Tillbaka i hĂ€rliga Nya Zeeland đŸŒžđŸ‡łđŸ‡żđŸ·

Nya Zeeland, Reseinspiration / Nya Zeeland, Resa / Permalink / 1
(null)
Vi besöker nu vĂ„rt absoluta favoritland Nya Zeeland för tolfte gĂ„ngen. Vi har besökt vĂ€ldigt mĂ„nga lĂ€nder i VĂ€rlden 🌏 men inget av dessa lĂ€nder slĂ„r Nya Zeeland.
(null)
Det finns dock en stor nackdel med NZ och det Àr att det ligger sÄ lÄngt frÄn Sverige. Den hÀr gÄngen valde vi att flyga direkt till Nya Zeeland utan nÄgra övernattningar pÄ vÀgen. Tidigare har vi stannat till i bl Singapore , Bangkok, Hongkong Tokyo m fl stÀder pÄ vÀgen dit och sedan gjort stopp nÄgra stopp i USA pÄ vÀgen hem. 
 
Resan dit 🇳🇿
 
Vi började med att pÄ fredag eftermiddag den 17 januari Äka upp till Landvetter för att checka in bagaget och Àta en lÀtt lunch i SAS lounge. Vi flög ner till Köpenhamn pÄ 25 minuter och vi hann med en "rÞd pÞlse" i SAS loungen i Köpenhamn innan vi skulle gÄ ombord pÄ SK997 (Airbus 340) till Shanghai.
(null)
En "rĂžd pĂžlse" i SAS lounge, Köpenhamn đŸ‡©đŸ‡°
 
(null)
Vi valde den hÀr gÄngen att flyga i Business Class för att fÄ en sÄ bekvÀm lÄngflygning som möjligt. (Vi skriver snart ett separat inlÀgg om hur det gÄr att boka Business Class med bonuspoÀng eller genom att anvÀnda sökmotorer för att hitta kampanjpriser pÄ Business biljetter).
 
Vi inledde flygresan med ett glas god Champagne, Gosset Brut, före take-off.
(null)
Vi Ät sedan en delikat 3-rÀtters meny med goda viner pÄ vÀg till Shanghai. Kalix löjrom till förrÀtt, torsk med tillbehör som varmrÀtt och avslutade med nÄgra goda ostar. Vi försökte sedan sova sÄ mycket som möjligt i de bekvÀma stolarna som vi fÀllde ner i 180 grader. Vi kom till Shanghai i god tid, vilket var bra dÄ vi hade en tight anslutning till Auckland. 
I Shanghai hann vi byta klÀder och tvÀtta av oss lite samt att fika i Air Chinas lounge innan det vara dags att gÄ ombord pÄ Air New Zeelands  Boeing 787 Dreamliner till Auckland.
(null)
Air New Zealand Àr vÄrt favoritflygbolag och de levererade igen en mycket högklassig service, delikat mat och fantastiska viner. HÀr Àr det à la carte servering som gÀller. Vi kunde sitta och Àta middag mittemot varandra, jag flyttade över till Karin och vi delade hennes bord , jag satt pÄ hennes fotpall.  Vi sov sedan gott i de bekvÀma stolarna/sÀngarna vilka bÀddas upp av kabinpersonalen. Vi Ät sedan en rejÀl frukost innan ankomst till Auckland. 
(null)
Frukost , Air New Zealand Scrambled egg&bacon mm 
 
Vi landade 45 minuter för tidtabell i Auckland, immigration och tull gick snabbt. Vi tog flygbussen till centrala Auckland och var pÄ hotellet redan 07:25 pÄ morgonen. Vi var förvÄnansvÀrt pigga efter en resa pÄ 27 timmar, mycket beroende pÄ att vi reste i Business Class. (Vi kommer inom kort att skriva recensioner om flygbolagen i ett separat inlÀgg pÄ bloggen).
 
Auckland 
 
Auckland kalkas för City of Sails och staden lever upp till namnet, mer om detta lÀngre ner i texten.
 
Vi fick vÀnta pÄ hotellrummet pÄ fina Adina Britomat Apartmenthotell eftersom vi kom fram sÄ tidigt. Vi gick ner till North Wharf för att ta en kopp svart kaffe med en croissant. Vi satt och njöt av utsikten över hamnen och drack kaffet i det riktigt sköna vÀdret.
(null)
North Wharf i Auckland
NÀr vi fick vÄr studiolÀgenhet vid lunchtid, la vi oss och vilade i tvÄ timmar innan det var dags att ge oss ut i stan. 
Auckland besöker vi nu för elfte gÄngen. Det var tvÄ Är sedan vÄrt senaste besök. Det hÀnder mycket pÄ tvÄ Är, just nu Àr delar av centrala Auckland en byggarbetsplats. Det byggs bl a en underjordisk jÀrnvÀg (Kan jÀmföras med VÀstlÀnken i Göteborg). MÄnga restauranger har försvunnit eller har fÄtt ett nytt koncept under de tvÄ senaste Ären. 
 
(null)
Vi trivs vÀldigt bra i hamnomrÄdena, för det finns mÄnga trevliga caféer, barer och restauranger i North Wharf och i Viaduct Harbour . Vi gÄr gÀrna runt och tittar pÄ de fantastiskt fina bÄtarna Viaduct Harbour och i Silo Marina. 
(null)
En fin "liten" yacht i Silo Marina.
(null)
Maritima Museet Àr fint, hÀr gÄr det att Äka ut pÄ bÄtturer med bl a den hÀr fina klenoden NAUTILUS.
(null)
Det finns mÄnga möjligheter till att Äka ut pÄ havet med arrangerade seglingar bl a med Àldre Amerika Cups bÄtar och med bÄtar som ovan.
(null)
Förberedelserna för nÀsta Amerikas Cup 2021 pÄgÄr för fullt.
 
Det finns mycket att se och göra i och omkring Suckland. Det finns en omfattande fÀrjetrafik till öarna i bukten mm. Auckland har flera fina parker, museer, strÀnder och fina utflyktsmÄl. 
 
Devonport
 
(null)
Fullers Catamaran till Devonport
 
FÀrjan till Devonport gÄr ca 2 gÄnger per timma och tar ca 15 minuter. Kostar NZD för returbiljett. Vi tog fÀrjanndit kl 10 en hÀrlig dag. Devonport Àr en fin förort till Suckland med mÄnga fina gamla Viktorianska hus, strÀnder, sevÀrdheter, örlogsbas, trevliga caféer och restauranger samt flera fina utsiktspunkter.
(null)
Devonport fÀrjeterminal 
(null)
Devonport
(null)
Devonport
(null)
SpÀnnande trÀd i Devonport
(null)
Ett glas vin pÄ huvudgatan i Devonport innan vi tog fÀrjan tillbaka till Auckland
 
I morgon lÀmnar vi Auckland, vi tar InterCity bussen till Rotorua, tar ca 4 timmar med stopp i Hamilton. Vi kommer att bo fyra nÀtter i Rotorua pÄ Jet Park Hotel.  I Rotorua Àr ca 35% av invÄnarna Maorier. Hela landskapet Àr termiskt med gejsrar, mudpools, heta kÀllor och vulkaner. Vi skall bland annat titta pÄ detta, Äka upp pÄ en av topparna för att prova viner, ta till oss mer av maorikulturen samt Àta gott mm. Det finns fler polynesiska SPA i Rotorua. Det skall bli kul att Äterse Rotorua, det Àr 18 Är sedan som vi senast besökte staden.
 
Efter Rotorua Äker vi upp mot Auckland igen. Vi skall sedan upp till Bay of Island för att fÄ riktigt fina djur- och naturupplevelser. DÀrefter vÀntar Waiheke Island med mÄnga vingÄrdsbesök mm.
 
Nya Zeeland tröttnar vi nog aldrig pÄ, sÄ hÀrligt att njuta av fina naturupplevelser, kulturen, mat&vin samt möten med mÀnniskorna som bor hÀr. Bara att strosa omkring, ta en kopp kaffe, prata med vÀnliga "Kiwis" Àr en stor behÄllning för oss.
 
Vi kommer snart med nya inlÀgg om Nya Zeeland bland annat om Rotorua, Bay of Islands, Waiheke, vinprovningar, maorikulturen, maten och en hel del mer.
 
đŸ‡łđŸ‡żâ˜€ïžđŸ·HĂ€lsningar
 
Björn och Karin
 
Följ oss gÀrna pÄ
 
Facebook demmereserjordenrunt 
Instagram #demmereserjordenrunt
Bloggen. https://demmereserjordenrunt.blogg.se/
 
#nyazeeland #auckland #rotorua #waiheke #vinprovningar 
 
(null)
Waiheke Island
 
 
 
#1 - - Anonym:

Hej! MĂ„ste man förboka bussbiljett? Kostnad? Är man 6 stycken i familjen kanske det blir samma som hyrbil? Fördel/nackdel? Hur Ă€r det med era hotell och aktiviteter, hur mycket har ni förbokat?

Svar: Hej! Det har varit högsÀsong med skollov i NZ nu, skolorna börjar igen Tis 28/1, dÄ gÄr priserna ner och det finns mer plats. Bussen som vi Äkte med till Rotorua i fredags var fullbokad. Kostnaderna för bussbiljetter varier pÄ samma sÀtt som flygbiljetterna. Det kan vara stora variationer mellan olika avgÄngstider, vi betalade 35 NZD till Rotorua och 27 NZD frÄn Rotorua till Auckland, vid 6 personer Àr hyrbil ett alternativ. Vi har bokat in aktiviter pÄ plats hÀr i NZ, oftast lite billigare att boka pÄ respektive hemsida 2-8 dagar innan. Visst boende har vi bokat hemifrÄn, bla pÄ Waiheke Island dÀr vi vill bo i en av totalt tvÄ lÀgenheter ( vi har bott dÀr flera gÄnger tidigare och trivs dÀr). Hotellen i Rotorua var mycket bokade den hÀr helgen, dÀr vi bor nu pÄ Jet Park Hotell var det fullbokat - nu Àr det fÀrre gÀster ( mÄndag morgon 27/1). Det Àr vÀldigt lÀtt att resa runt i NZ, folk Àt oerhört trevliga och hjÀlpsamma. IgÄr Äkte vi en liten lokalbuss till en aktivitet och sÄg vÀl lite vilda ut nÀr vi tittade efter bÀvar vi skulle av, flera passagerare frÄgade vart vi skulle och sa vi söker till nÀr ni Àr framme. Idag blir det en ny lokalbuss till en ny aktivitet . Hör gÀrna av er om ni har fler frÄgor om NZ. HÀlsningar Björn

Demmereserjordenrunt

Till top