Nu reser vi till NyaZeeland 🌞🇳🇿🍷 igen.....

Nya Zeeland, Reseinspiration / Nya Zeeland, Waihekeisland / Permalink / 0
(null)Nu är vi på väg till Nya Zeeland, nu väntar vårt tolfte besök i vårt absoluta favoritland i Världen, Nya Zeeland 🌞🍷🇳🇿. Vi väntar nu i SAS Lounge i Köpenhamn på att gå ombord på SK 997 till Shanghai och sedan vidare till Auckland.  För oss är Nya Zeeland  "världens bästa land"  att besöka, den enda nackdelen med Nya Zeeland är att det ligger så långt från Sverige.  Bilden ovan är från Cable Bay Vineyard på Waiheke Island.
(null)               
Auckland 
Vi besökte Nya Zeeland för första gången 2002 på vår första, av hittills 12 st Jordenruntresor och vi blev direkt helt betagna av det här härliga, vackra och trevliga landet. Vi njuter av varje ögonblick som vi är där och vi har en ständig längtan dit när vi är hemma i Sverige. 
(null)               
Karin och Björn på underbara ön Waiheke utanför Auckland.
 
Vi, Björn och Karin Demme, har en stor passion för att resa och för att skriva. Vi har öven en mycket stor passion för vin och mat. Vi delar mer än gärna med oss av våra TIPS och erfarenheter. Alla  resmål, hotell, flygbolag, restauranger, rederier som vi skriver om har vi personliga erfarenheter av.
 
Vad är det som gör att vi är så förtjusta i Nya Zeeland? - det beror på många saker, det finns en fantastisk vacker och omväxlande natur, det är lite "lay back", människorna som vi mött är mycket trevliga, vänliga och hjälpsamma och tar sig tid att prata med oss. Maten främst fisk, skaldjur och lamm är riktigt bra och så förstås vinerna som vi vinälskare verkligen uppskattar.
 
Fakta Nya Zeeland består i huvudsak av två större öar, Nordön och Sydön samt ett antal mindre öar. Det bor ca 4,8 miljoner människor i Nya Zeeland, huvudstad är Wellington på södra delen av Nordön. Nya Zeeland ligger öster om Australien, ca 3 timmars flygtid från t ex Sydney i Australien. Landet var länge isolerat från resten av världen och har därför en speciell fauna av växter, fåglar och däggdjur. Klimatet, speciellt på nordön är mycket behagligt för oss nordbor. Valutan är NZD Nya Zeeländska Dollar och kostar för närvarande, 2020-01-12  ca 6:29 SEK. (Forex ca 6:80).
(null)               
North WharfAuckland
När vi reser till Nya Zeeland så har vi tidigare köpt s k "Jordenruntbiljetter" hos Star Alliance vilket gör att vi fått ett antal andra resmål på samma resa och biljett. Vi har oftast åkt via Asien på vägen till Nya Zeeland och stannat på ett eller flera ställen som t ex Tokyo, Bangkok, Hongkong, Shanghai eller Singapore, några gånger har vi kombinerat med Australien - Sydney, Melbourne och Brisbane.
 
På vägen från Nya Zeeland har vi ibland åkt direkt till Kalifornien men vid 6 tillfällen har vi stannat till på Hawaii, Fiji eller Cook Islands och sedan åkt vidare till USA. i USA brukar vi göra ca 3 stopp i t ex San Fransisco, Seattle, Los Angeles, Las Vegas, San Diego, Miami och/eller New York.
 
Vi har vid 10 tillfällen anlänt till Auckland, Nya Zeelands största stad, och en gång till Wellington (huvudstaden). Inrikesflyget är väl utvecklat och fungerar väldigt bra. Det nationella flygbolaget Air New Zealand är vår favorit bland världen flygbolag.
 
Nu i januari 2020 har vi valt att flyga direkt till Nya Zeeland och sedan tillbaka till Sverige utan andra stopp än planbyten på vägen. Vi flyger från Köpenhamn med SAS till Shanghai och sedan vidare till Auckland med Air New Zealand och motsatt väg hem igen. Vi kommer att stanna i tre veckor i Nya Zeeland.  Vi kommer den här gången att bo i Auckland, Rotorua och ute på Waiheke Island samt göra många utflykter med buss på Nordön.          
(null)         
Vingårdsbesök på Waiheke Island 
 
Det här är några av våra favoritställen i Nya Zeeland , i januari/februari 2920 besöker vi Auckland, Rotorua och Waiheke samt att vi gör ett antal utflykter.
Auckland är en stad som vi gillar väldigt mycket. Vi har besökt Auckland elva gånger och upptäcker något nytt vid varje besök. Hamnområdena, Viaduct, Harbour, Queens Wharf och North Wharf är det härligt att strosa runt i. Det är en vacker stad med ett intensivt folkliv, ett stort utbud av bra restauranger och barer, det går till och med att bada mellan Viaduct Harbour och North Wharf. Auckland är känd som "City of Sails" , här finns det mängder med stora och vackra segelbåtar att titta på. Regattorna är många, här har det bl a seglats i Americas Cup och många andra tävlingar. Vi kommer att bo i en studiolägenhet på Adina Britomart Apartments i Auckland vid vårt  besök i januari 2020.
(null)               
Auckland - City of Sails
 
Sevärdheter och utflyktsmål 
Det finns mycket att se och uppleva i och omkring Auckland. Det finns ett trevligt och sevärt maritimt museum i Viaduct Harbour, besök och åk upp i Sky Tower med en enastående utsikt över bukten och staden. Auckland Museum, Albert Park, Silo Park med bl a Veteranbåtar är också intressanta att besöka.
(null)               
Maorikultur på Waiheke Island 
Utflyktsmöjligheterna med Auckland som utgångspunkt är många som t ex Waiheke Island, Rangitito Island, Bay of Island, Waitomogrottorna - de magiska lysmaskgrottorna, Hobbiton för de som är intresserade av Sagan om ringen och till Rotorua och uppleva Maorikulturen på nära håll och det vulkaniska landskapet mm.
Boende vi har goda erfarenheter av Adina Apart Britomart, Waldorf Stadium Apart och The Siebel Viaduct Harbour -samtliga är hotell med möjlighet till att laga mat. 
(null)               
Adina Aparmenthotel Britomart Auckland
(null)               
Marvels, North Wharf Auckland
(null)               
Degree Gastrobar Viaduct Harbour Auckland
 
Restauranger som vi gillar i Auckland är bl a Marvels, Wildfire, Degree, Mecca, Amano och många fler.
 
Rotorua kommer vi att åka till med långfärdsbuss, vilket tar ca 4 timmar från centrala Auckland. Vi kommer att bo på Jet Park Hotel i Rotorua. Rotorua är riktigt spännande stad att besöka, här bordet drygt 50000 människor varav en tredjedel är maorier. Rotorua ligger i regionen Bay of Plenty. I Rotorua finns det en intensiv vulkanisk aktivitet med varma källor, ånga, mudpools, gejsrar mm. Här finns det stora möjligheter att uppleva Maorikulturen. Vi har besökt Rotorua tidigare men vill görna tillbaka för att upptäcka det som vi har missat där, Det finns många fina naturupplevelser i området, sjöar, berg, vulkankratrar mm. Det finns även vingårdar att besöka, som t ex Volcanic Hills Winery. 
(null)               
Fullers katamaran till Waiheke Island
Waiheke Island den lilla ön utanför Auckland är vårt absoluta favoritresmål i världen. Vi har besökt Waiheke 9 gånger och vi längtar ständigt tillbaka. Vi kommer att besöka Waiheke Island för 10:e gången i februari 2020, Vi bor även här gången i Little Oneroa. Det är nya ägare till lägenheten som vi hyr i Little Oneroa och vi  ser fram emot att få träffa dem. Vi kommer att njuta av vackra vyer, underbara viner och många vackra stränder mm. 
(null)
Waiheke Island - Cable Bay Vineyard.
 
Waiheke är en mycket vacker, flikig ö med många vikar, svagt kuperad, många sandstränder helt utan trängsel, ett 25-tal små trevliga vingårdar, många bra restauranger och behagligt klimat. Det här är så nära "paradiset" som vi har kommit på våra resor.
(null)               
Mudbrick Vineyard på Waiheke Island.
(null)               
Oneroa Beach, Waiheke Island
(null)               
Collage från Waiheke Island
Från Auckland tar Fullers färja ca 35 minuter ut till Waiheke. På Waiheke finns det lokalbussar som tar oss runt på ön, men vi promenerar för det mesta. Vi går från vårt boende i Little Oneroa till vingårdar, stränder och restauranger. Vi har de 4 senaste gångerna hyrt en av två små lägenheter på Aquasands Studio Apartments, som nu fått ny ägare och bytt namn till Aqua-Wai Studiosi Little Oneroa, ca 10 minuters promenad från "huvudbyn" Oneroa som har många butiker och restauranger.
Vingårdar som vi gillar är Mudbrick, Cable Bay, Kennedy Point, Goldie Estate och Jurasic Ridge. Det här är ganska små vingårdar som är öppna för besök och vinprovningar utan förhandsbokningar. Vinerna håller generellt en mycket hög kvalitet. Mudbrick och Cable Bay har båda två riktigt bra restauranger, lämpliga för en god lunch efter en vinprovning. De flesta vingårdarna har en magiskt vacker utsikt över vinodlingarna och havet.
(null)               
En god lunch på Cable Bay Vineyard på Waiheke Island
(null)               
Jurasic Ridge, en liten vingård som drivs av en riktig entusiastisk vinmakare.
 
Restauranger Mudbrick, Cable Bay, Fenice, Oyster Inn, Cove och två små take away ställen i Little Oneroa -  Dragonfired (Pizza) och Little Oneroa Beach take away (bästa fish&chips) m fl.
(null)               
Dragonfired, en mobil vedeldad pizzeria på Little Oneroa Beach. 
 
Boende Aquasands numera Aqua-Wai Studios
Att göra strandliv, vandra, njuta av fantastiska vyer, vingårdsbesök med vinprovningar och bara ha det riktigt bra.
 
Utflykter från Auckland på Nordön
 
Rangitito Island Nya Zeelands yngsta vulkan, steg upp ur havet för ca 600 år sedan. Ligger ca 20 minuters båtfärd från Auckland. Här finns det en vandringsled som går upp till toppen 259 meter över havet. Det går båtturer från centrala Auckland med Fullers till Rangitito och sedan färd med 4WD traktortåg genom skogen upp mot toppen, de sista 300 stegen får man gå för att komma till toppen. Turen tar totalt ca 4 timmar från Auckland. En mycket intressant tur att göra. Kostar ca 70 NZD drygt 400 SEK.
 
Waiheke har vi redan skrivit om. Fullers båtar går frekvent, två gånger per timma under högtrafik och kostar ca 40 NZD tur och retur ca 250 SEK. Vi är där ien vecka i februari 2020.
 
Bay of  Islands Är en subtropisk microregion och består av ca 150 öar ca 3 timmars bilresa norr om Auckland. Det går dagligen turer från Auckland till Bay of Island, som är ett oerhört vackert område. Här finns bl a det berömda "Hole in the Rock" på Piercy Island.
 
Waitomogrottorna Det är en magisk upplevelse att gå in i grottorna med lysmaskar, det ser ut som en stjärnhimmel inne i grottorna när maskarna lyser. Vi åkte båt genom grottorna och såg lysmaskarna i taket av grottorna, en helt betagande tur. Det är möjligt att besöka grottorna på en dagstur från Auckland. Vi kombinerade Waitomogrottorna med Rotorua och sov över en natt i Rotorua som ligger nära grottorna. Det går även att kombinera med Hobbiton
 
Rotorua är en stad som är känd för sin geotermiska aktivitet, här finns gejsrar och heta kokande lerpölar. Det ryker och luktar svavel i hela staden. Staden har drygt 50 000 invånare varav en tredjedel är Maorier. Här kan man uppleva mycket av Maorikulturen. Vi upplevde vid senaste besöket en uppvisningar av sång och dans av Maorier med efterföljande traditonell måltid "Hangi" där maten tillagas i en grop i marken som bottnas med stenar som värms upp med en brasa, tillagningen pågår under flera timmar. En häftig upplevelse.
Vår rekommendation är att lägga minst två dagar på ett besök där Waitomogrottorna och Rotorua kombineras, med övernattning i Rotorua. Det går utmärkt att kombinera med Hobbiton där delar av Sagan om Ringen spelades in, Hobbiton ligger en knapp timma från Rotorua och drygt två timmar från Auckland. Vi har ännu inte besökt Hobbiton. Vi kommer att bo i arotorua under fyra dygn i januari 2020,
 
Wellington
Huvudstaden Wellington är en trevlig stad att besöka. Vi har flugit hit och bott där i en knapp vecka. Staden har knappt 400 000 invånare och ligger på Nordöns södra kust vid Cooksundet. Mycket i Wellington kretsar kring havet och hamnen, staden är starkt kuperad. Volvo Ocean Race har haft Wellington som delmål på världsomseglingarna. Det finns många trevliga restauranger nere i hamnområdet med en magnifik utsikt över havet. 
Ta gärna en tur med Wellington  Cable  Car från Lambton Quay och upp till Kelburn och översta delen av Botaniska Trädgården. Linjen är drygt 100 år gammal. Man har en mycket fin utsikt under den 600 långa resan med en stigning på 120 meter (20% konstant lutning) genom tre tunnlar och över tre broar. Kostnad enkel resa (upp) 5 NZD ca 30 SEK och sedan gå någon av lederna ner till staden igen. Runt Wellington finns det många härliga naturupplevelser.      
 
(null)Air New Zealand har en fantastisk lounge på flygplatsen i Auckland med barista, bartender och en kock som lagar smårätter i loungen. Utbudet av varma och kalla rätter är stort liksom utbudet av viner. Air New Zealand är vår stora favorit bland världens flygbolag. Vi ser fram att flyga med dem igen.
 
🌞🇳🇿-Hälsningar
 
Karin och Björn
 
Följ oss gärna på
 
Facebook demmereserjordenrunt 
Instagram #demmereserjordenrunt
 
Vi kommer att skriva mycket om Nya Zeeland på bloggen, Instagram ooch på Facebooksidan under våra tre veckor där i början av 2020. 
 
Några länkar till inlägg på bloggen
 
 
 
 
 
Prenumera gärna på blogginläggen genom att med surfplatta eller dator gå in på bloggens startsida och tryck på den "rosa + knappen" i högerspalten under OM demmereserjordenrunt.  Du får upp en ruta där du trycker på Following och får sedan en länk direkt till din mailbox när det kommer nya blogginlägg.
(null)                           
Druvor på Kennedy Point Vineyard, Waiheke
(null)               
På väg mot Waiheke Island passeras den här märkliga lilla ön
(null)                           
Maritima Museet Viaduct Harbour Auckland
(null)                               
Silo Park, Auckland
(null)                                           
Vinprovning på Jurasic Ridge Vineyard, Waiheke Island 
(null)               
Auckland, City of Sails ⛵️
(null)               
Traditionell Maori båt i Viaduct Harbour Auckland 
(null)               
Goldie Estate Vineyard, Waiheke 
(null)               
Jag njuter hör av en underbar utsikt med ett gott glas vin på Mudbrick Vineyard, Waiheke Island, det blir ett nytt besök på Mudbrick i början av februari 2020. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
Till top