Höstresa till härliga Costa Blanca 🇪🇸🌞🏖⛰🥂

Europaresor, Favoriter vid Medelhavet, Reseguider / Albir, Costablanxa, höstresa / Permalink / 0
  (null)
Ett glas vin i Albir med utsikt över stranden och havet med Calpe-klippan i bakgrunden är en njutning för själen (Okt 2019)

Costa Blanca, speciellt Alicante och orterna norr om Alicante som t ex  Albir, Altea, Calpe med flera har blivit stora favoriter de senaste åren. Det här är ett perfekt resmål för en  höstresa (Höstlovet!)  när man vill ha avkoppling i ett behagligt klimat, härliga promenader i vackra omgivningar, strandliv, god mat och dryck och möjlighet till fina utflykter i närområdet. Flyget till Alicante tar bara ca 3 till 4 timmar från Sverige. Vi trivs mycket bra i själva storstaden Alicante (340 000 invånare) och i de mindre städerna Albir och Altea 50 km norr om Alicante. 
 
Från Albir är det bara 50 km till storstaden Alicante och några få kilometer till Altea och Benidorm. Det är även nära till Calpe med den väldiga klippan och till den mycket sevärda bergsbyn  Gudalest. 🌞🇪🇸.
(null)
Soluppgång i Albir en vacker höstdag i slutet på oktober 2019
(null)
Vackra vyer på morgonpromenaden genom naturreservatet Serra Gelada ut till fyren i Albir i oktober 2019. 
(null)             
Vi, Björn och Karin Demme, har en stor passion för att resa och för att skriva. Vi reser ca 10 gånger per år, vi har bl a gjort 12 st Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi delar gärna med oss av våra TIPS och erfarenheter. 
 
Vi besökter nu Albir i tre veckor under oktober och november 2019, vi njuter av sol och högsommarvärme, ca 20-25 grader. Vi gör långa   härliga långpromenader till fyren i Albir (7 km från vårt boende) och till grannbyn Altea (6 till 8 km).
(null)Altea med Calpeklippan i bakgrunden
          
Mat och  vin är två av våra stora passioner förutom att resa och att skriva.
 
Vi njuter av god mat och härliga viner på trevliga restauranger i Albir till mycket bra priser.
 🇪🇸☀️🍽🍷🍾
(null)                     
Härlig 3-rätters middag med en god Rioja på Leonardo i Albir. EUR 14,95 per person inklusive vin. (Okt 2019)
(null)                     
God och mycket prisvärd 3-rätters middag på Bohemia i Albir. 12,90 EUR per person inklusive vin och en limoncello. (Okt 2019). 
Varmt bröd med aioli, räkcocktail, biffstek med tillbehör, citronsorbet med Cava, en flaska Tempranillo och avslutning med en Limoncello 25,80 EUR för två personer. Det tycker vi är mycket prisvärt. 
Det finns många bra restauranger i Albir utöver ovanstående, den bästa är förmodligen Le Boulevard med fantastiska avsmakningsmenyer, vi äter gärna deras 4-rätters söndagslunch. Vi kan även rekommendera ZeroZero , Tremonti, Plaza Mexico m fl.
(null)                         
Avsmakningsmeny på Le Boulevard i Albir, riktigt bra.
 
Utbudet i de tre stora matbutikerna som ligger inom 10 minuters promenad från vår hyrda lägenhet är mycket tilltalande och inspirerande för oss matälskare. Prisnivån är dessutom låg jämfört med den svenska. 
 
Det är härligt att starta dagen med frukost på balkongen och titta ut över Medelhsvet när solen stiger upp och sedan gå en härlig promenad på 7 km i Serra Gelada.
(null)                         
Frukost på balkongen i Albir 🌞🇪🇸
(null)                         
Solen på väg upp över Medelhavet 
 
PS, bra och prisvärt boende i Albir, i lägenhet på Boulevard Apartment eller på Alborada Golf alternativt hotellboende på Hotel Kaktus direkt nere på strandpromenaden. Boenden som vi varmt kan rekommendera.

I grannbyn Altea, högt upp bland kullarna ligger det en mycket bra Italiensk restaurang, Bussola (OBS att det finns en enklare Pizzeria på huvudvägen ned samma namn, så ta inte fel. I en herrgårdsliknande byggnad med en vacker terrass finns denna trevliga restaurang. Fantastiskt bra mat och god service. Senast åt vi en mycket god kalvschnitzel med citronsås serverad med spagetti som tillagats med vällagrad parmesansås i en stor urgröpt parmesanost. 
 
Storstaden Alicante, 50 km söder om Albir är en härlig storstad att besöka på en dagstur. Kulturutbudet är stort med många små fina museer med fritt inträde som MACA (modern konst), Museo de Belenes (Tittskåp med bibliska motiv) m fl samt borgen Castillo Santa Barbera och Volvo Ocean Race Museo. Utbudet av Tapasställen är stort. I Alicante bor vi gärna på fina Melia Alicante, som har ett fantastiskt läge på piren, marinan på ena sidan och sandstranden på andra sidan om hotellet och bara ett par hundra meters promenad till Gamla Stan och många av stadens sevärdheter.
(null)                         
Alicante sett från borgen Castillo Santa Barbera. 
 
I Alicante äter vi gärna på fisk och skaldjursrestaurangen Pesca al Peso.
(null)                         
Pesca al Peso i Alicante
 
Ett besök i gamla "charterorten Benidorm kan vara kul att göra, ligger mindre än en mil från Albir. Här finns det ett par fina sandstränder, mängder av barer, restauranger och butiker mm. En riktigt bra vin och tapasbar är El Rincon del Ribera i gamla stan. Vi tar lokalbussen, som går frekvent, från Albir till Benidorm.
(null)                         
Benidorm , där gamla stan är sevärd och som har flera riktigt bra tapasbarer.
(null)                             
El Rincon del Ribera i Benidorm
 
Det finns fler orter art besöka som Altea, som ligger på promenadavstånd från Albir. "Gamla stan" är riktigt fin med smala gränder, trappor och låga vitkalkade hus och längst upp en mycket vacker kyrka. Nere vid havet finns det en lång strand med fin strandpromenad, marina och många små trevliga restauranger och caféer.
(null)                         
Gamla Stan i vackra Altea 🇪🇸
(null)                             
Kyrkan i gamla stan , Altea
(null)                             
Fiskebåt i Alteas hamn
 
Bergsbyn Guadalest är mycket sevärd. Högt beläggen på en bergstopp med enastående utsikt ligger den vackra bergsbyn. Här finns det många vackra välbevarade hus och några restauranger med magisk utsikt.. 
(null)                         
Guadalest 
 
Vilajoyosa ligger strax söder om Benidorm. Här finns det en härlig, lång, bred och långgrund sandstrand. Här är det härligt att bada och sedan äta en god lunch på någon av restaurangerna på strandpromenaden.
(null)Stranden i Vilajoyosa
(null)                         
Vilajoyosa en blåsig höstdag i nov 2018.
 
Calpe ligger ca 15 km norr om Albir. Den här lilla kuststaden med den magnifika Calpeklippan är väl värt ett besök. Det är många klättrare som ger sig på att bestiga den nästan lodräta Calpeklippan.
(null)                         
Calpeklippan
Vi åker gärna till Calpe och går runt i parken vid klippan och fikar sedan inte i Calpe. Restaurang Dracula har mycket goda crepes till kaffet.
(null)                         
Calpeklippan, vy från bergen ovanför Calpe 
 
Vill man till stora "svenskstaden" Torrevieja så är det ca 120 km från Albir, tar ca 1 timma 15 minuter med bil via motorvägen. Här finns det flera stränder, många restauranger och barer samt ett stort antal fritidsboende Skandinaver.
(null)                         
Torrevieja en blåsig höstdag i okt 2018,
 
Costa Blanca är väl värt ett besök på våren och eller på hösten.  Här kan vi njuta av det behagliga klimatet, de fina varierande stränderna, det stora utbudet av mycket bra och prisvärda restauranger och de storslagna vyerna.  Vi var i Albir under tre veckor hösten 2018, under en av veckorna kom barn och barnbarn på besök vilket var jättetrevligt. 

Under hösten 2019 är vi tillbaka i Albir för femte året i rad. Vi njuter av det härliga vädret, långa promenader och mycket god mat och vin. Vi ser nu fram emot söndagens avsmakningslunch på fantastiska restaurang Le Boulevard i Albir,
 
 
☀️🇪🇸 Hälsningar
 
Björn och Karin
 
 
Vad tycker ni om Spanien på vår eller höstkanten? 🇪🇸
 
PS, På bloggen finns det även nya, heta reseguider med färska tips om New York, Amsterdam, London, Köpenhamn, Florida, Kryssningar i Karibien, Vinresa till Alsace, Roadtrip med tåg i Storbrittanien och Berlin samt reseinspiration från världens alla hörn.

Följ oss gärna på 

Facebook: demmereserjordenrunt
Instagram: #demmereserjordenrunt

#albir #alicante #costablanca #altea #calpe #höstresa #demmereserjordenrunt
 
(null)Mycket vackra, vällagade och goda Tapas på El Rincon del Ribera i Benidorm.       
(null)
Stranden i Albir
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 








Till top