Berlin, Düsseldorf och Hamburg tre tyska 🇩🇪 favoritstäder.

Europaresor, Reseguider, Storstadsresor, Weekendresor / Berlin, Düsseldorf, Hamburg, resor / Permalink / 0
Vi åker väldigt ofta på weekend/miniveckoresor för att få ett miljöombyte med god mat och trevliga upplevelser. Det har blivit många besök i London, Paris och Amsterdam under årens lopp. Det är städer som vi tycker om men vi har minskat på resandet dit för att i stället välja städer i Tyskland som BerlinHamburg och Düsseldorf 🇩🇪. 
 
BERLIN
(null)
Brandenburger Tor Berlin 
Det finns många fördelar med att åka till de tyska storstäderna, det är kort avstånd dit. Från södra och västra Sverige går det snabbt och enkelt att åka tåg eller bil och färja till Berlin och Hamburg. Flygförbindelserna från Stockholm och Göteborg är mycket frekventa och det är en kort flygresa som går snabbt. Priserna på hotellrum och restauranger i de tyska städerna är väsentligt lägre än i t ex London, Amsterdam och Paris. 
(null)Vi, Björn och Karin Demme från Göteborg, har en stor passion för att resa och för att skriva  sedan många år tillbaka. Vi reser ca 10 gånger per år både korta och långa resor, bl.a. har vi gjort 12 st Jordenruntresor. 
Vi skriver och delar med oss för vårt nöjes skull och för att vi hoppas på att ni skall få nytta av de tips och erfarenheter som vi delar med oss av.
(null)Berlin

Berlin har blivit en stor favorit för oss, vi har besökt staden många gånger under de senaste 5 åren och upptäcker nya intressanta saker vid varje besök. Utbudet av kultur är väldigt stort, det finns många intressanta sevärdheter i staden. 
(null)Förintelsemonumentet
 
Vår upplevelse är att stämningen i Berlin är mycket trevlig, vänlig och gemytlig. Vi tycker om att ta oss fram till fots i Berlin för det finns så mycket att se och upptäcka, men när avstånden blir för stora åker vi buss, tunnelbana eller S-bahn. Kollektivtrafiken fungerar utmärt bra och är lätt att använda sig av. 
(null)Sevärdheter som vi rekommenderar:  besök på DDR-museum (ger en intressant beskrivning av livet i Östtyskland)  Museum Insel med bl.a. PergamonmuseetJudiska Museet (ger mycket information om judarnas historia i Europa)  förintelsemonumentet (mäktig upplevelse nära Brandeburger Tor) Berlin Story Bunker (bunker från 2:a världskriget som berättar om Berlins historia) Botaniska trädgården mycket vacker park med trevliga matställen, en båttur på Spree m m - utbudet är gigantiskt. Med ett Berlin WelcomeCard som kan köpas på Tegel flygplatsen vid ankomst, vilket i september 2018 kostar 19:90/28:90 EUR för 48 resp. 72 timmar och ger fria resor med buss, S-bahn, U-bahn och spårvagnar inkl flygbuss till och från Tegel samt rabatter på ca 200 sevärdheter, båtturer och mycket met. Väldigt prisvärt.
(null)Checkpoint Charlie
Matutbudet i Berlin är stort med många asiatiska och turkiska restaurangerförutom klassiska tyska. När vi kommer med flyg till Tegel brukar vi äta i en av järnvägsvagnarna som står precis vid utgången från flygplatsen "  EsS Bahn" för att äta ’Berliner Currywurst" med en öl, gott och billigt innan vi tar bussen mot centrum. 
(null)
Currywurst på EsS Bahn, Tegel flygplats (Lågpris lunch) 
 
Tre fyra dygn i Berlin går snabbt men man hinner med mycket, kollektivtrafiken är bra vilket underlättar mycket. Det finns även bra shopping i Berlin till riktigt bra priser.
(null)
Schnitzel på Café Bleibtreu (8,90 Euro)
Våra favoriter i Berlin
 
Hotell: H10 Ku’Damm, den spanska hotellkedjan har i Berlin ett mycket fräscht och modernt hotell ned toppläge, Scandic Potsdammer Platz är ett nytt, snyggt Hotel med bra standard. 
Restauranger: Transit (Asian fusion) Café Bleibtreu ( Snitzeln Wiener Art), EsS Bahn
Shopping det finns ett stort och bra shoppingutbud i Berlin. På Alexanderplatz finns måna klädbutiker bl a lågprisbutiken Primark och många fler. På Kurfürstendamm finns det många märkesbutiker. 
Sevärdheter: DDR Museet, Pergamon Museet, Judiska Museet, Berlin Story Bunker, Förintelsemonumentet, Botaniska trädgården, Olympiastadion, Båttur på Spree, utflykt till Tempelhof och till Potsdam samt besöka några konstgallerier mm. Det finns mycket att se och göra i Berlin. 
(null)Botaniska Trädgården
Berlin tycker vi är värt ett årligt besök. Vid varje besök upptäcker vi något nytt, testar någon ny restaurang och besöker ytterligare något nyskapande konstgalleri. Vi kommer snart tillbaka till Berlin 
 
 
 
DÜSSELDORF 
(null)
Altstadt
Düsseldorf nås lätt med direktflyg från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Det här är en riktigt trevlig stad vid floden Rhen. 
  (null)Altstadt I Düsseldorf har många bra och trevliga barer och restauranger vid flera gågator, på flodpromenafen nedanför Altstadt finns det flera restauranger och flera olika båtturer på Rhen att välja bland. I Düsseldorf bryggs det Altbier en ölsort som är speciell för området. Altbier är ett mörkt överjäst öl som är ett mellanting mellan ale och lager i smaken. Missa inte att pröva en Altbier när ni besöker Düsseldorf. 
 
I Düsseldorf finns det många skulpturer ute i den offentliga miljön. Shoppingmöjligheterna är stora i centrum. Utbudet av restauranger med klassisk tysk mat är stor. Vi äter gärna en schnitzel med öl
(null) Öl och schnitzel hör till i Düsseldorf 
(null)
Vid floden Rhen i Düsseldorf 
 
Boende Derag Living Hotel Düsseldorf 
Restauranger Taverne Pegasos, Schwan Burgplatz, 
Shopping Det finns en Primark i centrum på Schadowstrasse, och där finns också mängder med de vanliga kedjorna och märkesbutikerna,
 
 
 HAMBURG
(null)
Hamburg har under det senaste decenniet genomgått en ordentlig ansiktslyftning och är nu en trendig stad med ett brett kultur och restaurangutbud. Vi tycker om att besöka Hafen City en stadsdel där de gamla hamnkvarteren i Hamburg rustats upp med hotell, restauranger, butiker, parker och kontor. Hafen City har idag blivit en trendig stadsdel som är väl värt ett besök. 
(null)
Bilhiss ner till Alter Elbtunnel
 
(null)
Alter Elbtunnel
 
Missa inte att gå igenom Alter Elbtunnel under floden Elbe. Tunneln invigdes för trafik redan 1911. Det är möjligt att promenera genom tunneln, det finns forfarande biltrafik i tunneln där bilar får åka hiss ner till den enkelriktade körbanan och sedan hiss upp på andra sidan.
(null)
Flammküchen i Hafencity, Hamburg
Det finns dessutom en mycket fin botanisk trädgård i Hamburg Planten un Blomen i centrala Hamburg. Väl värt ett besök. 
 
Boende vi gillar Radisson Blu Hotel i Hamburg
Restauranger vi tycker om är Hofbräu Hamburg, och Flammkuchen i Hafencity m fl.
  (null)
En öl på Hofbräu i Hamburg 
 
Berlin, Düsseldorf och Hamburg är tre städer som vi gärna besöker under en weekend eller under en minivecka, vi brukar stanna två eller tre nätter vid våra besök.
Tyskland är väl värt att  besöka, inte bara storstäderna utan även Östersjökusten med fina sandstränder och små trevliga hamnstäder eller vindistrikten kring floderna Mosel och Rhen är mycket trevliga att upptäcka. 
 
Vad tycker du om Tyskland som turistland? 
 
Hälsningar
 
Björn o Karin
 
Blogg www.demmereserjordenrunt.blogg.se
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt 
 
#demmereserjordenrunt #berlin #dusseldorf #hamburg 
 
 
 
 
 
 
 
 
Till top