NEW YORK NEW YORK - vår personliga guide till New York

Reseguider, Storstadsresor, USA / New York, Reseguide, Semester, storstadsresa / Permalink / 2
New York är en av våra favoritstäder som vi återkommer till gång på gång. Nu längtar vi till att kunna resa till New York igen, vi hoppas att kunna resa dit tryggt och säkert igen till hösten/vintern 2021/2022. Vår längtan är stor till ett nytt besök i "städernas stad" - New York. Vi har samlat många bilder och tips om New York här.... 
 
Fantastiska New York besökte vi två gånger under 2018, totalt har det blivit 16 besök i NYC. Här har sammanställt våra bästa tips om New York från våra många upplevelser i New York. 
 
Vi, Björn och Karin Demme från Göteborg, har en stor passion för att resa och för att skriva  sedan många år tillbaka. Vi reser ca 10 gånger per år både korta och långa resor, bl.a. har vi gjort 12 st Jordenruntresor. vi delar gärna med oss av våra TIPS och erfarenheter.
(null)
Status of Liberty sett frånStaten Island färjan (vilken är gratis att åka med)  
(null)
Björn och Karin Demme
 
Allt vi skriver om är baserat på våra egna personliga erfarenheter av New York, det är omöjligt att skriva att det här är den allra bästa restaurangen (på TripAdvisor finns det 9876 restauranger i New York samt några tusen till) eller den absolut bästa sevärdheten då det inte går att få egna erfarenheter av alla restauranger och sevärdheter i en stad som New York, som dessutom ständigt förändras.
 
När det gäller restaurangtips så är det en färskvara, livslängden på restauranger är i många fall mycket kort med några undantag där restaurangerna har hållit hög klass under många år. Vi upptäcker plötsligt att en favorirestaurang har fösvunnit sedan vårt senaste besök.
(null)
Times Square
New York är en av våra favoritstäder, i slutet av augusti 2018 gjorde vi vårt 16:e besök i The Big Apple".  I New York finns allt och lite till. Vi upptäcker nya spännande upplevelser vid varje nytt besök i NYC. Vid de första besöken i New York kan vi rekommendera en rundtur med buss och/eller en rundtur med båt för att se alla välkända sevärdheter, men ägna även en eller två dagar till att bara promenera runt på Manhattan och Brooklyn för att upptäcka saker som ni inte visste att de fanns.  Utbudet av shoppingmöjligheter, restauranger, barer, nöjen, museer, parker, teatrar, klubbar sevärdheter och utflyksmål är ofantligt stort, det svåra är att hinna med allt utan att programmet blir för stressigt, så vi rekommenderar att välja bort en del och njuta av New York besöket.
 
Vi gillar verkligen att vara i den evigt pulserande storstaden New York. Vi trivs bäst med att bo i Midtown för att det är gångavstånd till många sevärdheter som Central Park, Times Square, Grand Central Station, Rockefeller Centrer, Empire State Building, High Line Park, många museer, teatrar, restauranger, barer och shopping. Där finns det även flera stora tunnelbanestationer med många linjer samt bra kommunikationer till flygplatser som Newark. 
 
Fakta om New York 
New York har drygt 8 miljoner invånare och nära 20 miljoner om vi räknar med New Jersey och Long Island. New York har fem stadsdelar (Boroughs)   Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx och Staten Island. Grundad 1624.
 
Bästa tiden att besöka NYC?
 
Vi har varit i NYC under alla årstiderna. Vi är mest nöjda med perioderna slutet av mars till början av maj samt slutet av september till slutet av oktober. I januari har vi varit med om extrem kyla med "icing Rainer" och i slutet av augusti av extrem hetta 33-35 grader.
 
Kommunikationer
Till/från Newark Flygplats, vi åker nästan bara till från Newark, när vi åker inrikes och utrikes till/från New York. Flygbussen Newark Express är ett bra och prisvärt alternativ vid boende i Midtown, tre stopp på Manhattan (Port Authority, Bryant Park och Grand Central Station). Tar lika lång tid (45 minuter) som taxi och ofta snabbare än en delad shuttle (17 USD tur och retur för senior 62 år och 30 USD för vuxen, barn 10 USD)  Airtrain från flygplatsen till Newark Airport Rail Station och byte till pendeltåg NJTransit tar drygt 30 minuter till Penn Station och kostar ungefär som bussen. 
Tunnelbanan - MTA har 736 tåg och tunnelbanestationer. Tunnelbanan är snabb och effektiv, känns även väldigt trygg att åka med. Vi använder oss av ett Metrocard som kan köpas för 1 USD i automater på stationerna och laddas med valfritt belopp. Är man två personer räcker det att ha ett kort som båda använder vid spärrarna. En singeltur kostar USD 2,75 med Metrocard (sept 2018j) och laddar man kortet i en automat med t ex 20 USD får man en bonus på 5% på beloppet vilket laddas på kortet. Det är lätt att planera resor med t ex MTA Reseplanerare på nätet  eller med en tunnelbanekarta. Vi använder tunnelbanan när vi skall ta oss längre sträckor i stället för att gå. Metrocard gäller även på MTA stadsbussar. 
(null)
Tunnelbanan i New York 
Taxi det finns drygt 13000 taxibilar i New York, vilka oftast är lätta att vinka till sig på gatan. Tänk på att trafiken på Manhattan är tät och att en kort resa kan ta lång tid.
 
Sevärdheter 
Som vi tycker om att besöka när vi är i New York. Central Park är ett måste för oss både sommar och vinter. Det är en härlig oas att vara i och se på folklivet mm. Parken omfattar ca 3,4 kvadratkilometer. Det är gångavstånd från t ex Times Square ca 1,3 km och tar ca 15-20 minuter.
(null)
The Boathouse Restauranti Central Park på vintern
 
High Line Park
Den sedan 1980 nedlagda upphöjda järnvägen på västra Manhattan är sedan 2009 en mycket trevlig park. Att promenera de 2,4 kilometrarna bland växtlighet och moderna skulpturer är en härlig upplevelse. Ca 1,7 km och 20-25 minuters promenad från Times Square till hörnet av 30th St o 10 Ave. 
(null)
High Line Park
Vi besöker gärna  Grand Central Station (den vackra järnvägsstationen) Rockefeller Center, Broadway, 9/11 Memorial, Battery Park, MoMA (konstmuseum) Times Square, m fl det finns hur mycket som helst att titta på och besöka. En promenad till Brooklyn över bron är trevligt att göra och sedan gå runt en sväng i trendiga Brooklyn och kanske äta lunch eller ta en kaffe/glas vin. 
 
Vid första besöket i New York kan det vara bra att köpa en biljett till en Hop on Hop off buss för att få en överblick över staden och dess landmärken. Vid återbesök är kombinationen att promenera och åka tunnelbana ett mycket bra alternativ.
(null)
9/11 Memorial ("Ground Zero")
 
På sommaren med fint väder är en tur till Coney Island en halvö på södra Brooklyn en härlig upplevelse. Här finns det en lång och bred sandstrand, en pir som går ut i havet, nöjespark, en träbelagd strandpromenad och mängder ned butiker, restauranger och barer. Vi åker gärna ut till Coney Island och promenerar på "Boardwalken" och äter sedan en god lunch med utsikt över stranden. Det tar ca 50 minuter med tunnelbanan från Herald Square/34th St, linjerna  R eller W fungerar bäst. Vi var där senast i slutet av augusti 2018, det var högsommarvärme ca 34 grader och soligt, då var det skönt med luftkonditionering på tunnelbanan.
(null)
Coney Island en  högsommardag i slutet av augusti.
 
Staten Island, det är trevligt att ta gratisfärjan från terminalen vid Whitehall Street (Battery Park) över till Staten Island, färjan tar knappt 30 minuter, Färjan passerar nära Statue of Liberty med fina fotomöjligheter (kan absolut ersätta rundtursbåtarna ut till Frihetsgudinnan) och även en fin vy över Södra Manhattans Skyline. Det bästa är att färjan är gratis. 
(null)
Staten Island Ferry 
 
När vi är ute och går på Manhattan, Brooklyn eller Staten Island hittar vi vid varje besök i New York nya sevärdheter och upplevelser som vi inte visste att de fanns. Vi rekommenderar några timmars promenad varje dag i New York för då upptäcker ni saker som inte finns i guideböckerna.
 
Restauranger
Utbudet av restauranger i alla prisklasser och kök är oändligt stort i New York. Under åren har vi fått några favoriter som håller klassen år efter år och några nya favoriter. Här är några av våra favoriter bland snabbmats, mellanklass och finrestauranger.
 
Snabbmaten här i NYC kan vara riktigt bra om man väljer bort de vanligaste kedjorna med hamburgare, pizza och tacos. En av våra lunchfavoriter är Luke’s Lobster, som har 5 st restauranger på Manhattan. Här är det skaldjur som gäller och då främst hummer. Vi äter gärna en "Lobster roll" till lunch, utsökta råvaror och en härlig smakupplevelse. Gotham West Market är en Food Hall av högsta kvalitet på 600 11th Ave. Här är det prisvärd mat av hög kvalitet från olika kök. 
(null)
Luke’s Lobster East 43rd St
 
Becco På West 46th Street är en Italiensk favoritrestaurang som vi besökt många gånger under årens lopp. Den håller alltid hög klass och här är nästan alltid fullsatt, beställ bord. Vi är snart tillbaka där igen. 🇮🇹🍽🍷  Chef Gallagher’s Pasta Sinfonia som inleds med härlig Antipasto Misto och följs av tre fantastiska pastarätter som ändras dagligen är vår favorit. Becco har en speciell vinlista med Italienska viner för 31 USD per st (sept 2018) som innehåller 70 olika viner av bra kvalitet dessutom finns det en stor vinlista med riktigt exklusiva viner. 
(null)
Becco, West 46th St. Antipasto Misto
    
Burger&Lobster är en ny favorit, trevlig miljö, bra service, prisvärt och härlig hummer, burgarna hoppar vi över. Vi njuter av grillad hummer med tillbehör och gott vin från Kalifornien. 
(null)
Burger & Lobster 132 West 43rd St (Bryant Park)
 
Vi gillar även Japanska Benihana på 47 West 56th och klassiska PJ Clarke på 915 Third Ave at 55th St.
 
Vi har ytterligare två favoriter som är betydligt dyrare, men vill man kosta på sig och få en fin upplevelse så kan det kanske vara värt det. Aquavit på 65 East 55th St  för en riktigt fin middag (Skandinavisk med två stjärnor i Guide Michelin) och River Café på 1 Water  St, Brooklyn för en brunch. Vid fint väder är det trevligt att besöka South Street Seaport och äta lunch med utsikt över East River eller något att dricka från Heineken River Lounge. Om och tillbyggnad pågår i området (sept 2018).
 
Frukost ingår oftast inte i rumspriserna i New York. En favorit för billig frukost är Carve på 760 8th Ave hörnet 47th St. Fräsch frukost med bra kaffe för några få dollar. Har hållit klassen i många år.
 
Shopping
Shoppingutbudet är enormt allt från lyxbutiker på femte avenyn till gatustånd i chinatown och Flee Markets (loppmarknader) runt om på Manhattan. Det finns även många möjlighet till att besöka outlets med märkesvaror i t ex Woodbury Premium Outlet (1 dryg timma med buss från Port Authority) eller i New Jersey nära Newark flygplatsen Jersey Gardens Outlet. Även Century 21 vid World Trade Center på södra Manhattan har märkesvaror till kraftigt rabatterade priser. Runt Union Square finns det bra skobutiker. På Fitht Ave finns de riktigt exklusiva märkesbutikderna.  
 
Nöjen
Nöjesutbudet är stort och det finns mängder med teatrar med musikaler på Broadway nära Times Square, det går alltid att hitta biljetter samma dag till bra priser vid biljettkiosken på Times Square, vissa föreställningar är dock slutsålda. Vi brukar köpa rabatterade biljetter till matinér på onsdagar eller lördagar (biljetter finns från kl 10:00) vi föredrar matinéer och sedan äta middag i lugn och ro efter föreställningen. Biljetter till kvällsföreställningar säljs från kl 15:00 (tisdag 14:00).
 
Ett mycket bra alternativ till Broadwayteatrarna är ett besök på Ellens Stardust Diner vid 51:a gatan och Broadway. Här uppträder morgondagens musikalartister samtidigt som dom serverar mat och dryck, inträdet är fritt och mat och dryck är till måttliga priser. Vi har varit där många gånger och har alltid varit nöjda med besöken.
(null)
Ellens Stardust Diner
     
Hotell
Vi har bott på många hotell i Midtown och fått några favoriter som vi gärna återkommer till. När vi är i USA väljer vi oftast Kimpton Hotels, en kedja med mindre designhotell som håller en mycket bra standard och har dessutom mycket trevlig och hjälpsam personal.
 
Kimpton the Muse Hotel på West 46th St (Times Square) är ett toppenhotell. Fina fräscha rum och bra läge. Vi missar aldrig  aldrig hotellets Social Wine Hour mellan kl. 17 till 18. Då bjuds det på vin och trevlig samvaro i lobbyn.
 
Kimpton Ink48 Hotel på 563 11th Ave ligger nära Hudson River och gångavstånd till Times Square. Ett snyggt designhotell med Roof top bar och social wine hour mellan 17 till 18.
 
Best Wester Premier Herald Square , vi bodde där vid vårt senaste besök i New York. Fräscha välutrustade rum, trevlig personal, bra läge samt att frukost ingår i rumspriserna. Lite enklare än Kimpton men lägre priser. Ett mycket bra mellanklasshotell i Midtown, granne med Empire State Building. Rekommenderas när det inte handlar om lyxhotell.
 
Trots väldigt många besök i New York så tröttnar vi förmodligen aldrig på staden. Det dröjer inte lång tid innan vi kommer tillbaka igen 🌏✈️🇺🇸

Längtar du till New York?
Vad gillar du mest med New York?
 
 
Hälsningar
 
Björn och Karin
 
 
Följ oss gärna på
  
Facebook demmereserjordenrunt 
Instagram #demmereserjordenrunt
  
#demmereserjordenrunt.  #kimptonhotels #coneyisland #becco #sas 
 
 
 
 
#1 - - Anna, New York – My Bite of the Big Apple:

Det är alltid härligt att hitta likasinnade New York-entusiaster! Kul att läsa om era favoritställen.

Jag är också en inbiten återvändare med cirka två resor per år sedan många år tillbaka.

Precis som ni bloggar jag om mina tips och erfarenheter. Men kort så kan jag berätta att Luke’s Lobster är en favorit även här. En stark drivkraft för mig är att utforska New York även utanför turiststråken: små ”hemliga” parker/community gardens, dolda restauranger och barer, lokala billiga matställen även utanför Manhattan: som ljuvliga arepas i Queens eller en klassisk 50-dalsdiner i Bronx. Gillar också att utforska konst inom allt från street art till verk i stadens stora tunnelbanenät. Här är skulpturerna nere i t-banan vid 14th St en favorit. För shopping älskar jag främst Union Square, där Burlington är hovleverantören (finns ju även vid 23rd St och i Harlem). Tenement Museum och turen ”Hard times” får en att resa i tiden till immigranternas New York på 1800-talet och butiken i museets bottenvåning är ett mecka för NY-nördar. Att klä mig i 20-talskläder och delta i Jazz Age Lawn Party på Governors Island är bland det häftigaste jag gjort. Ja, det var ett axplock ...

Älskar också att staden är som flera städer i en, som ett levande väsen, ständigt i förändring och med överraskningar runt varje hörn – i varje minut.

Om mindre än en månad är jag där igen! :)

Svar: Hej! Härligt att läsa din beskrivning av New York - har gillat staden sedan första besöket, men har även en stark längst till andra städer i USA som San Fransisco, San Diego, Seatle och Miami m fl. Åker till Miami Beach i januari kombinerat med Karibienkryssning mm. Hoppas du får en ny trevlig vistelse i NYC i oktober. Hälsningar Björn
Demmereserjordenrunt

#2 - - Anonym:

Hej. Så fantastiskt att läsa. Har alltid varit motståndare till usaresor. Passar inte mig,för dyrt,för stort,osv. Nu vill jag bara dit...tack för fina tips

Svar: Hej! Tack för din positiva och trevliga kommentar om mitt inlägg om New York.. Hälsningar Björn
Demmereserjordenrunt

Till top