Mat och vinupplevelser i Italien 🇼đŸ‡čđŸ·

Mat och vinresor / Italien, Lufthansa, Mat, Piemonte, Resor, Semester, Toscana, Veneto, Verona, Vin / Permalink / 0
(null)
Vi har ett mycket stort intresse av god mat och fantastiska viner och Ă€r Ă€n mer intresserade av Italiens mat och vinđŸœđŸ·đŸ‡źđŸ‡č. 
 
Vi, Björn och Karin Demme frĂ„n Göteborg, har en stor passion för att resa och för att skriva  sedan mĂ„nga Ă„r tillbaka. Vi reser ca 10 gĂ„nger per Ă„r bĂ„de korta och lĂ„nga resor, bl.a. har vi gjort 12 st Jordenruntresor. Vi delar gĂ€rna med oss av vĂ„ra TIPS och erfarenheter.
Italien har vi besökt ca 25 gĂ„nger och Ă€r ett land som vi tycker om att Ă„terkomma till.
I maj 2018 reste vi till Piemonte, Toscana och Veneto i Italien för att Ă€nnu en gĂ„ng uppleva riktigt god italiensk mat och dess underbara viner. 
Vi ha ett stort intresse för vin, vi Ă€r bl a medlemmar i Eriksbergs VinsĂ€llskap dĂ€r vi deltar i mĂ„nga spĂ€nnande vinprovningar. PĂ„ vĂ„ra resor besöker vi ofta vingĂ„rdar, 2018 besökte vi vingĂ„rdar pĂ„ Waiheke NZ🇳🇿, Napa/Sonoma i Kalifornien đŸ‡șđŸ‡žđŸ· Valley i Kalifornien och i Piemonte, Toscana och Veneto i Italien 🇼đŸ‡č.
 

Barolo i Piemonte

Vi gillar denhĂ€rliga staden Barolo i Piemonte. Piemonte Ă€r ett av vĂ„ra favoritdistrikt dĂ€r vi uppskattar druvor Som Barbera, Nebbiolo, Dolchetto och Moscato.        (null) 
Hotel Barolo i staden Barolo
 
Vi har bott pĂ„ Hotell Barolo med utsikt över vinodlingarna i Barolo. Familjen som Ă€ger hotelet har arbetat med vinproduktion sedan 1885. Vi har njutit av vĂ€ldigt bra 4-rĂ€tters middagar pĂ„ Hotell Barolo, italiensk husmanskost av hög klass med nĂ„got av husets Barbera eller Baroloviner.       
Det Ă€r trevligt att prova vinerna som familjen Brezza producerar. I maj 2018 provade vi nĂ„gra av husets viner,  Brezza Chardonay 2017, följt av Brezza Dolchetti 2017 och Brezza Barbera d’Alba Reserva 2015 och som avslutning en ung Barolo, Brezza Barolo 2014. En trevlig provning med en bra presentatör. 
(null)
Vinprovning hos Brezza i Barolo
 
SjĂ€lva byn/staden Barolo Ă€r trevlig ned restauranger och vinbarer, vi har Ă€tit enkla men goda luncher, t ex  Panini med lufttorkad skinka och ett glas Barbera. FrĂ„n Barolo Ă€r det nĂ€ra till bergsbyn La Morra dĂ€r det finns flera bra vinproducenter som t ex en Roche Costamagna, ett vinhus med anor frĂ„n 1741. HĂ€r har vi provat nĂ„gra riktigt bra viner, Barbera 2016, Lange Nebiolo 2016 samt Barolo 2014. Samtliga viner var klassen bĂ€ttre Ă€n Brezzas. 
(null)
Roche Costamagna i La Morra
 
Efter vinprovningen i bergsbyn La Morra i slutet av maj 2018,  Ă„kte vi ner för slingriga vĂ€gar till Barolo för att Ă€ta en god middag med en Brezza Barbera Riserva 2013. 
 

Toscana

Det ör en vacker vĂ€g frĂ„n Barolo i Piemonte ner till Greve i Toscana dĂ€r vi passerar bl.a. Genua och Portofino och Florens. I Toscana gillar vi det böljande vackra landskapet med mĂ„nga vinodlingar. I Toscana gillar vi druvor somSangiovese och Trebbiano m fl. 
Vi har besökt flera vingĂ„rdar i Toscana som t ex  Fattoria Lavacchio som ligger högt upp i de Toscansca bergen. HĂ€r kan man god en riktigt god lunch och sedan prova nĂ„gra av gĂ„rdens goda viner, Pinot Grigio, en Supertoscanare pĂ„ Sangiovese och Cabernet Sauvignon samt testa ettsött Vin Santo (det heliga vinet).
(null)
Fattoria Lavacchio
 
 Ett bra hotell att bo pĂ„ i Toscana nĂ€r vi vill besöka vingĂ„rdar Ă€r Park Hotel Chianti i Tavarnelle . I huset bredvid hotellet finns det en bra restsurang dĂ€r vi Ă€tit ett par goda trerĂ€ttersmiddagaren med goda viner som t ex en Isode Chianti Classico Riserva 2013. 🌞🇼đŸ‡čđŸ·
(null)
Isode Chianti Classico Riserva 2013
 
Det finns mĂ„nga trevliga vingĂ„rdar att besöka pĂ„ kort avstĂ„nd frĂ„n Tavarnelle. Vi har besökt bl a  Castello Vicchiomaggio dĂ€r vi fĂ„tt en trevlig rundvandring pĂ„ vingĂ„rden. Vi har provat viner som Trebbiano, Chianti Classico, Chianti Classico Riserva med goda tilltugg följt av det söta Vin Santo (det heliga vinet) med biscotti.
 
Lunch Ă€r trevligt att Ă€ta pĂ„ nĂ„gon restaurang/enoeteca pĂ„ torget i den gamla fina staden Greve i Toscanas hjĂ€rta. 
(null)
Greve, Toscana
 
PĂ„ slingrande vĂ€gar kommer msn upp till Castello  Valpoia med anor frĂ„n 1172. Den gamla bergsbyn med bara gamla byggnader frĂ„n 12-1300 talet Ă€r en mycket vĂ€lbevarad by. Vinproduktionen Ă€r inrymd i flera av de gamla byggnaderna, bl a fatlagradas vin under tvĂ„ av byns tre kyrkor. Byn med 40 invĂ„nare har tre kyrkor,  HĂ€r fick vi en spĂ€nnande rundvandring i de gamla byggnaderna innan vi provade fyra vĂ€ldigt trevliga viner , Vermentino. Chianti Classico, Chianti Classico Riserva och en Supertoscanare, 
(null)
Bergsbyn Valpoia i Toscana 


Modena 

FrĂ„n Toscana har vi sedan Ă„kt upp mot Gardasjön och Verona. PĂ„ vĂ€gen upp till Garda passerar man Modena, som Ă€r vĂ€rt ett stopp. I Modena finns bl a Ferrarifabriken.  PĂ„ vĂ€gen upp till Modena passeras mĂ„nga och lĂ„nga tunnlar och broar. I utkanten av Modena ligget Leonardi , som tillverkar balsamvinĂ€ger sedan 1871, Vi har tittat pĂ„ hur tillverkningen av balsamico gĂ„r till samt provsmakat ett antal mycket goda och riktigt vĂ€llagrade vinĂ€grar. PĂ„ Leonardi har vi Ă€tit en fantastiskt god lunch bestĂ„ende av ostar, lufttorkad skinka, salami mm följt av mycket god torteloni fylld med spenat och ricotta toppad med balsamicopĂ€rlor.  
(null)
Leonardi i Modena
 
Verona och Gardasjön

Veneto Ă€r Ă€nnu ett av vĂ„ra favoritdistrikt nĂ€r det gĂ€ller vin. HĂ€r njuter vi framförallt av druvorna Corvina, Rondinella och Molinara.
Vi har besökt den vĂ€lkĂ€nda vinproducenten MASI, dĂ€r vi fĂ„tt en intressant presentation om framstĂ€llningen av Ripasso och Amaroneviner. Vi har provat Valpolicella Superiore, Brolo Campiofiorin och Amarone Costasera Riserva 2013. Mycket goda alla tre vinerna, vilka finns att köpa pĂ„ Systembolaget . 🌞🇼đŸ‡čđŸ·
(null)
MASI 
 
Vi och bl a bott i Bussolengo pĂ„ Montresor Hotel Tower. Ett hotell som vi inte Ă„terkommer till, bĂ„de service och mat Car av lĂ„g kvalitet, bl a serverades nog den sĂ€msta fiskrĂ€tten som vi nĂ„gonsin Ă€tit. Det gĂ„r att fĂ„ dĂ„lig mat i Italien Ă€ven om det Ă€r mycket, mycket ovanligt.
 
Vi har besökt flera vackra byar/stĂ€det runt Gardasjön som t ex Bardolino, Desenzano. Vi gillar att promenera pĂ„ strandpromenaden Bardolino och dricka en espresso pĂ„ ett cafĂ© med utsikt över den vackra Gardasjön.
(null)
Bardolina, Gardasjön

I bergen ovanför Bardolino finns det vingĂ„rdar att besöka som t ex för en vinprovning hos tbexCA Bottura. Vi provade nĂ„gra av gĂ„rdens viner, bl a en Merlot gjord pĂ„ druvor som soltorkats i 30 dagar, enkla men trevliga viner.  Vi Ă„t sedan en god lunch bestĂ„ende av goda ostar, salami och lufttorkad skinka tillsammans med fler goda viner.
(null)
Vinproducenten CA Bottura ovanför Bardolino
 
Verona 
Den vackra historiska staden nĂ€ra Gardasjön har vi besökt nĂ„gra gĂ„nger. En stad vi gĂ€rna Ă„terkommer till. Vi senadte besöket gick vinrunt och tittade pĂ„ den vackra historiska staden. Vi sĂ„g bl a Arena, en romersk arena för gladiatorspel som Ă€r 2000 Ă„r gammal och mycket vĂ€lbevarad, dĂ€r spelas det Opera under bar himmel pĂ„ sommaren.  Vi sĂ„g Ă€ven Julias balkong (Romeo o Julia). Det var en mycket varm dag dryga 30 grader, sĂ„ det var skönt att komma till hotellet för en dusch. 
(null)
Verona, med bl.a. Julias balkong och Arena
 
I bergen ovanför Verona ligger vingĂ„rden San Mattia. Det gĂ„r att bo pĂ„ vingĂ„rden med en magisk utsikt över Verona. Vi nöjde oss den hĂ€r gĂ„ngen med att prova fem av gĂ„rdens viner (Valpolicella, Valpolicella Superiore, Ripasso, Amarone) sedan Ă„t vi en utsökt 4-rĂ€tters  middag med ostsufflĂ©, risotto med rödbetskrĂ€m och rökt ricotta, grillade revben och en tiramisu. Det var en fantastiskt varm och vindstilla  kvĂ€ll med en vacker utsikt över Verona. Trötta och belĂ„tna Ă„kte vi tillbaka till hotellet 
(null)
VingĂ„rden San Mattia pĂ„ sluttningen ovanför Verona
 

Umbrien och Lazio 

Vi har varit mĂ„nga gĂ„nger i Italien för att njuta av mat och vin, vi har bl. a.  varit med Bo "Solens mat" Hagström pĂ„ en matupplevelseresa i Umbrien och Lazio.
(null)
Resa med Bo "Solens mat" Hagström till Umbrien och Lazio - Mat och Vin. Helt fantastiska mat och vinupplevelser i smĂ„ bergsbyar mm. 
(null)
Under bar mat i Umbrien och Lazio🇼đŸ‡čđŸ·đŸœ
 

Fiumicino och Rom

(null)
Fiumicino , Hotel Del Mare, 10 minuter med taxi frĂ„n Rom FCO flygplats- LĂ„ng sandstrand, lugn miljö och riktigt god mat.

Under de fyra senaste Ă„ren har vi besökt Fiumicino 7 gĂ„nger, som ligger  utanför Rom (10 minuter med taxi frĂ„n flygplatsen) för att i en lugn strandmiljö njuta av hĂ€rliga fisk och skaldjursrĂ€tter tillsammans med goda viner till mycket fördelaktiga priser. HĂ€r njuter vi av vita viner innehĂ„llande druvor som Falanghina, Vermentino och Pecorino. Vi bor pĂ„ Hotel Del Mare med 18 rum och som ligger 10 meter frĂ„n stranden. Hotellet har en hĂ€rlig takterrass med utsikt över havet.

Det Ă€r lugnt och skönt att bo i Fiumicino, med en lĂ„ng fin sandstrand och med bra och prisvĂ€rda restauranger. NĂ€r vi vill Ă„ka in till Rom, tar vi oss till flygplatsen och tar sedan tĂ„g eller buss in till den hĂ€rliga kulturstaden med alla sina sevĂ€rdheter.


(null)
Restaurang Amelindo i Fiumicino, hÀrliga skaldjur till plÄnboksvÀnliga priser.
 
Vi Ă„ker snart tillbaka till Italien, ett land vi besökt regelbundet de senaste 30 Ă„ren 
 
Gillar du Italien🇼đŸ‡č och mat&vinđŸœđŸ· ?   
 
 
PĂ„ bloggen finns det ett inlĂ€gg om sol,bad,skaldjur&vin i Fiumicino utanför Rom
 
đŸŒžđŸœđŸ·HĂ€lsningar
 
Björn o Karin
 
#demmereserjordenrunt. #matochvin #Italien 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 







Till top