En guide till Amsterdam 🇳🇱, på vårt sätt.

Europaresor, Reseguider, Storstadsresor, Weekendresor / Permalink / 1
Bitterballen, Rembrandt, Rijstaffel, Pannenkoeken och mycket mer i Amsterdam
(null)
Vi, Björn och Karin Demme från Göteborg, har en stor passion för att resa och för att skriva  sedan många år tillbaka. Vi reser ca 8 till 12 gånger per år både korta och långa resor, bl.a. har vi gjort 12 st Jordenruntresor. 
Vi skriver och delar med oss för vårt nöjes skull och för att vi hoppas på att ni skall få nytta av våra tips och erfarenheter.
Det här är vår personliga och subjektiva lilla guide till Amsterdam, baserat på våra många besök i staden Det senast under andra halvan av september 2018. Vi bokade in ett tredagarsbesök tisdag till fredag. Vi flög ner vid lunchtid från Göteborg med KLM på ca 70 minuter. 
Vi möttes av högsommarvärmen, ca 23 grader och soligt. Vi fick tre riktigt fina sommardagar med kanalturer, museibesök, promenader och mycket god mat mm. Vi bodde på det fantastiska lilla boutiqehotellet Banks Mansion vid Herengracht. Ett av våra absoluta favorithotell i världen. 
 
Kvällen innan hemresan fick vi ett meddelande från KLM att flyget hem till Göteborg var inställt på grund av en höststorm, vi blev ombokade till dagen efter så vi fick en bonusdag i Amsterdam. På fredagen hade vädret lugnat sig så vi kunde flyga hem. Även det här besöket i Amsterdam känner vi oss mycket nöjda med. 
  
Amsterdam är en riktigt trevlig stad att besöka för oss som är intresserade av konst, design, arkitektur, mat och dryckesupplevelser mm. Amsterdam är som gjord för oss som gillar att ta sig fram till fots och/eller per cykel, Det är enkelt att hitta i stan, oftast handlar det bara om att följa en kanal och så är man framme vid målet. Det blir många kilometers promenerande varje dag. 
(null)
Rembrandt,Nattvakten på Rijsmuseum
 
Amsterdam har ca 850 000 invånare och ca 700 000 cyklar. Nederländerna är tätbefolkat, 400 innevånare per kvadratkilometer jämfört med 24 i Sverige. Det märks inte minst på antalet cyklar i Ansterdam, det finns flytande parkeringshus i fyra plan för cyklar. Ett bra tips är att hyra en cykel 🚲 för att ta sig fram i Amsterdam. 
 
Atmosfären och stämningen har vi alltid upplevt som positiv, vänlig och trevlig under alla år som vi besökt staden.
(null)
Kanaler har Amsterdam gott om 
 
Boende Vi har bott på flera hotell i Amsterdam, men sedan 2010 är det Banks Mansion på Herengracht som gäller för oss. Ett litet trevligt boutiqehotell men enastående service, fräscha rum, fantastisk frukost och ett Living Room där vi själva serveras oss vin, drinkar och goda ostar mm, allt ingår i rumspriset. Vi stortrivs på Banks Mansion. Läget är perfekt med gångavstånd till det som vi vill besöka i Amsterdam. Ett hotell som vi verkligen rekommenderar, vi rekommenderar ett boende inom Kanalringen i Amsterdam för att kunna nå det mesta till fots. Det finns många hotell i området. OBS att det utöver rumspriset tas ut en turistdkatt per person och natt, den är ca 5% av rumspriset.
(null)
Banks Mansion Hotel
 
Restauranger det finns många bra bl a Max på Herenstraat (Indonesiskt Rijstaffel), d’Antica (Italiensk), Sale e Pepe (Italiensk). Vi äter gärna "Pannenkoeken" i Amsterdam till lunch bl a på Amsterdam Pancakes. Bra på Fish&Chips mm är enkla men bra Pier 62. 
(null)
Max Restaurant - Indonesiskt Rijstaffel
(null)
Pannenkoeken med ost och skinka
 
Sevärdheter: Rijksmuseum fantastiskt museum med storslagen konst (Rembrandt m fl), möbler, silver, porslin, vapen mm. Van Gogh museum (att boka biljett med tidsslot på nätet rekommenderas) Kanalturer (Det finns förutom de traditionella sightseeingbåtarna många mindre öppna båtar med bar som trevliga alternativ) Heineken Experience ( i det gamla bryggeriet, bra pedagogiskt upplagt och god öl) Dam Royal  Palace, Anne Frank House,  Flower Market (stort utbud av blommor, lökar och frön)  Het Rembrandthuis, Tassenmuseum (litet fint museum om små väskor mm). Vondelpark är Amsterdams gröna lunga och värt att besöka.  Noord ta er dit och upplev trendiga Noord. Trevliga områden är Jordaan och  Kanalringen. På våren är ett besök på Keukenhof ett måste 2019 är parken öppen 21/3 till 19/5, biljettpris ca 17 EUR, ni tar er dit med buss eller tåg.
 
Sedan tycker vi framförallt om att promenera runt i stan och njuta av de vackra kanalerna, husbåtarna och alla gamla vackra välbevarade byggnader. Det går att köpa biljetter till det mesta inline eller i någon av Tickets&Tours butiker på stan - det går att köpa kombinationsbiljetter (t ex kanaltur+museibesök med några EUR i rabatt)
(null)
Kanaltur i Amsterdam
(null)
Van Gogh
 
Kommunikationer: När det känns för långt att gå finns det bra kommunikationer i Amsterdam. Köp ett dagskort på  kollektivtrafiken och åk spårvagn, buss, tunnelbana och färja. GVB dagskort kostar 7:50 EUR för 24 timmar och 12:50 EUR för 48 timmar. Med ett GVB 2-dagarskort kan man ta sig runt till det medta i Amsterdam på ett effektivt sätt (kan ersätta hop-on hop-off bussarna)
Cykel 🚲 är förmodligen det bästa sättet att sig runt i Amsterdam ned. Finns många cykeluthyrare.
 
Till och från Schipol finns det bra tågförbindelser 🚂, en enkelbiljett kostar f n 5:30 EUR.
 
Shopping Här finns de vanliga märkesbutikerna och de stora butikskedjorna med i stort sett samma utbud i hela Europa. 
Det finns även  en hel del små designbutiker där det går att hitta mer speciella varor.
På Blomstermarknaden finns det mänger med blomsterlökar att köpa med hem.
Barnkläder till lågpris fyndas på Primark, den stora butikskedjan, finns mitt på Damrak nära centralstationen. 
 
Jul i Amsterdam här finns det drygt 20 olika julmarknader att besöka med mycket att handla äta och dricka bl a på Leidseplein.
(null)
Amsterdam är en stad att trivas i, att vandra runt i de gamla kvarteren, slinka in på ett café för en kopp kaffe eller på en bar för ett glas vin, njuta av arkitekturen, den goda maten och mycket mer. Vi återkommer med jämna mellanrum till den här staden som ligger så nära Sverige. Från Göteborg tar det ca 70-75 minuter med flyg och från Stockholm ca 30 minuter mer, 
(null)
Bitterballen Nederländska kroketter.
 
Amsterdam är en av våra Europeiska favoritstäder som vi tycker om att komma tillbaka till.
 
 
🌞🇳🇱Hälsningar
 
Björn och Karin
 
Blogg www.demmereserjordenrunt.blogg.se
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt
 
#demmereserjordenrunt.  #amsterdam. #banksmansion. #weekendresor 
 
Utbudet av canabisprodukter är stort och finns bl a i kakor och i godisklubbor. Lite ovant för oss svenskar.
(null)
 
Det finns mycket att läsa om Europas storstäder och mycket annan reseinspiration på vår blogg.
#1 - - Anonym:

Kul att läsa, vi blir sugna att besöka Amsterdam, det var länge sedan vi var där.

Till top