Alicante med Albir đŸ‡Ș🇾 pĂ„ Costa Blanca

Favoriter vid Medelhavet, Weekendresor / Albir, Alicante, Sas, semester, weekendresa / Permalink / 0
Ett vÀldigt bra och prisvÀrt resmÄl i höst för en weekendresa eller för en lÀngre vistelse.
 
Vi, Björn och Karin Demme frĂ„n Göteborg, har en stor passion för att resa och för att skriva  sedan mĂ„nga Ă„r tillbaka. Vi reser ca 8 till 12 gĂ„nger per Ă„r bĂ„de lĂ„nga och korta resor, bl.a. har vi gjort 12 st Jordenruntresor. 
Vi skriver och delar med oss för vĂ„rt nöjes skull, vi samarbetar inte med flygbolag, hotell, rederier eller restauranger. Vi lĂ€nkar inte heller nĂ„got mot ersĂ€ttning och vi har inga annonsintĂ€kter. Vi vill vara helt oberoende nĂ€r vi skriver om vĂ„ra resor, bĂ„de nĂ€r vi skriver positivt och nĂ€r vi ger kritik. 

Vi tycker om kombinationen av stadsliv, strandliv, kultur och riktigt bra mat och vin. Vi har under Ă„ren fĂ„tt nĂ„gra favoritstĂ€der dĂ€r vi kan kombinera storstadspulsen med strandliv utan att behöva resa nĂ„gra lĂ€ngre eller obekvĂ€ma strĂ€ckor, Vi bor gĂ€rna sĂ„ att vi kan se havet eller hamnen frĂ„n hotellet/lĂ€genheten och ofta med ett bekvĂ€mt gĂ„ngavstĂ„nd till stadslivet. Vi Ă„ker aldrig till ett resmĂ„l för att bara ligga pĂ„ stranden i en vecka eller tvĂ„, vilket vi gjorde pĂ„ 80-talet. Vi har nu besökt Alicante och Albir ganska mĂ„nga gĂ„nger under de senaste Ă„ren och funnit en stor favorit.
(null)
Alicante 
 
Alicante pĂ„ Costa Blanca Ă€r en mycket trevlig stad att besöka. Staden har ca 340 000 invĂ„nare, hela storstadsomrĂ„det som bestĂ„r av 4 kommuner har ca 700 000 invĂ„nare. Alicante har ett mycket behagligt klimat, fina strĂ€nder inne i sjĂ€lva staden och mĂ„nga nĂ€rliggande orter med bra strĂ€nder. 
 
Det Ă€r ca 3,5 timmars flygresa frĂ„n Göteborg och ca 4 timmar frĂ„n Stockholm till Alicante. Det Ă€r enkelt att ta sig in till stan med flygbussen C6 pĂ„ ca 20 minuter. Bussen stannar bl a direkt utanför Hotel Melia Alicante.
 
Vi bor gĂ€rna pĂ„ Melia Alicante som ligger nedanför borgen Castillo Santa Barbara och bara nĂ„gra meter frĂ„n havet. PĂ„ ena sidan om hotell Melia ligger det en fin sandstrand och pĂ„ den andra sidan ligger marinan. LĂ€ngre ut pĂ„ piren ligger Volvo Ocean Race museet. Det Ă€r bara nĂ„gon minuts promenad till den vackra mosaikbelagda strandpromenaden Explanada de Espana. PĂ„ Hotel Melia har mĂ„nga rum en hĂ€rlig havsutsikt, frukosten Ă€r ocksĂ„ vĂ€ldigt bra. FrĂ„n hotellet Ă€r det nĂ„gra hundra meters promenad upp till "gamla stan" Barrio Santa Cruz.
 
Det Ă€r lĂ€tt att ta sug runt i centrala Alicante till fots och det finns mĂ„nga trevliga sevĂ€rdheter, strandliv och mĂ„nga bra restauranger. En fisk och skaldjursrestaurang som vi gĂ€rna besöker Ă€r Pesca Al Peso.
 
MÄnga sevÀrdheter och museer ligger i eller nÀra "gamla stan" ovanför strandpromenaden. Vi har funnit nÄgra favoriter som vi gÀrna besöker.
 
Missa inte om ni bor pĂ„ Hotel Melia  börja med att ta hissen nere frĂ„n strandnivĂ„n upp till den vĂ€lbevarade borgen Castillo Santa Barbara dĂ€r man har utsikt över nĂ€stan hela Alicante och som ger en bra överblick över hur man tar sig runt i stan. SjĂ€lva borgen Ă€r vĂ€l vĂ€rt ett besök med flera olika utstĂ€llningar av historiska föromĂ„l mm. Vi rekommenderar sedan en promenad ner frĂ„n borgen genom "gamla stan" Barrio Santa Cruz med smala gĂ„ngar kantade av vitkalkade hus med fĂ€rgglada kakeldekorationer. Nedanför de vitkalkade husen ligger det mĂ„nga sevĂ€rdheter i de gamla kvarteren precis ovanför Explanada de Espana. NĂ„gra favoritmuseer Ă€r
 
MACA (modernt konstmuseum), Museo de Hogueras (fullskaliga figurer frĂ„n karnevalstĂ„gen), Museo de Belenes (fina tittskĂ„p med figurer och miljöer frĂ„n biblisk tid, mycket vĂ€lgjort) El Museo del Agua (ligger nĂ€ra hissen upp till borgen - visar hur dricksvattenresovarerna historia mm vĂ€rt ett kort besök) Museerna ligger inom ett kort gĂ„ngavstĂ„nd och Ă€r mestadels kostnadsfria.
(null)
Museo de Belenes, Alicante
(null)
Museo de Hogueras , Alicante
(null)
Museo de Belenes, Alicante 
 
Museo Volvo Ocean Race (ligger pĂ„ piren utanför Hotel Melia. Kul museum om vĂ€rldskappseglingen). Det finns Ă€ven besöksvĂ€rda kyrkor som San Nicolas de Bari, Basilica Santa Maria m fl. Stranden Playa del Postiguet ligget inne i stan och nĂ„s pĂ„ nĂ„gra minuters promenad frĂ„n sevĂ€rdheterna. 
 
Mercado Central den stora saluhallen i centrum har ett enormt utbud av pinfĂ€rska rĂ„varor frĂ„n de 292 salustĂ„nden. Det gĂ„r Ă€ven att Ă€ta och ta sig ett glas vin hĂ€r. Absolut ett mĂ„ste nĂ€r man Ă€r i Alicante.
 
Utflykter det Ă€r lĂ€tt att med hyrbil, buss eller spĂ„rvagn frĂ„n Alicante att nĂ„ smĂ„ fina strandorter och byar inom 30-40 minuter Med bil.
 
Golf det finns 5-6 golfbanor inom kort avstÄnd frÄn Alicante
 
(null)
Albir - stranden
 
NÀr vi blivit mÀtta pÄ storstadslivet i Alicante och vill ha nÄgon/nÄgra veckors skön avkoppling vid havet med god mat mm beger vi oss 50 km norrut till Albir.
 
Vi tar spĂ„rvagnen frĂ„n centrala Alicante till Benidorm, en vacker resa utmed kusten. Vi tar sedan buss den sista biten till Albir.
 
Albir ligger vackert vid havet i en bukt med naturreservatet, bergskedjan Serra Gelada ("Isbergen) i söder och Calpe klippan i norr. Stranden Ă€r fin med lena smĂ„stenar och har gott om plats. Klimatet Ă€r behagligt med vĂ€ldigt mĂ„nga soldagar. 
 
Vi brukar att starta dagen i Albir med en promenad i det mycket vackra naturreservatet Serra Gelada ut till fyren som ligger högt över havet. Det blir ca 7 km promenad pĂ„ en kuperad gĂ„ngvĂ€g fram  och tillbaka till vĂ„r hyrda lĂ€genhet i Albir. En hĂ€rlig start pĂ„ dagen.
(null)
HĂ€rlig morgonpromenad i Sierra Helada Albir.
 
PrisnivÄn pÄ restauranger och barer i Albir upplever vi som riktigt behaglig jÀmfört med prisnivÄn i Sverige.
 
Boende Vi brukar hyra en bra lĂ€genhet pĂ„ Boulevard Apartments eller pĂ„ Alborada Golf. Vi fĂ„r dĂ€r vĂ€lutrustade och frĂ€scha lĂ€genheter med wi-fi och pool. LĂ€genheterna ligger bara nĂ„gra minuters promenad frĂ„n stranden. PĂ„ Bolulevard Apartments har vi fin havsutsikt. Det finns flera riktigt bra, vĂ€lsorterade och prisvĂ€rda matbutiker i Albir och en marknad med frukt och grönt mm pĂ„ söndagar.
 
Restauranger vi har nĂ„gra favoriter Le Boulevard gourmetrestaurang med avsmakningsmeny, ZeroZero pĂ„ strandpromenaden, Bohemia (mycket prisvĂ€rd trerĂ€tters med vin) Leonardo bra och prisvĂ€rd, Carpe Diem och Paradis CafĂ© (dĂ€r vi gĂ€rna tar ett glas vin med en tapa för EUR 1:50 till lunch) och ett antal till.
(null)
HĂ€rlig mat pĂ„ Albirs restauranger
 
FrĂ„n Albir gör vi mĂ„nga trevliga utflykter till t ex Calpe med den vĂ€lkĂ€nda Calpeklippan. Benidorm tar vi lokalbussen till, den klassiska bad/charterorten har en fin strand som dock kantas av "fula" höghus. Det finns Ă€ven en "gamla stan" i Benidorm med flera riktigt bra vin och tapasbarer. Altea kan vi promenera till, ca norr om Albir 2,5 km. Altea Ă€r en vacker stad vid havet , frĂ„n havet gĂ„r vi upp för trappformade smala grĂ€nder med gamla fina vitkalkade hus. LĂ€ngst upp ligger en mycket vacker kyrka med blĂ„ kupoler. 
 
Det vackraste utflyktsmĂ„let Ă€r Guadalest, bergsbynuppe pĂ„ en klippa ca 20 km frĂ„n Albir, hĂ€r har vi en magnifik utsikt över dalen och vattenreservoaren. SjĂ€lva byn Ă€r en fin upplevelse i sig med de gamla husen med kyrkan lĂ€ngst upp. 
 
Golf det finns nÄgra golfbanor inom 20 km frÄn Albir.
 
(null)
Guadalest
(null)
Benidorm
 
Vi njuter av att vara i Alicante och uppe i Albir med omgivningar. HĂ€r finns det ett bra strandliv, vacker natur, fina kulturupplevelser, behagligt klimat samt mycket trevliga, bra och prisvĂ€rda restauranger.
Ett resmĂ„l som vi varmt rekommenderar , frĂ€mst under perioderna mars till maj och september till november.
 
Vi flyger ner till Alicante/Albir igen i slutet av oktober 2018.
 
HĂ€lsningar
 
Björn och Karin
 
#demmereserjordenrunt. #alicante #albir #semester #weekendresa 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Till top