Hur du får tillgång till Loungebesök och Fast Track på flygplatserna.

Flyg / Permalink / 0
 
(null)
Vi tycker att det är mycket bekvämt och trevligt att starta våra resor med Fast Track och ett Loungebesök på flygplatsen. 
(null)     
Vi, Björn och Karin Demme från Göteborg, har en stor passion för att resa och för att skriva. Vi gör ca 8-12 resor per år, både korta och långa resor. Vi har bl a gjort 12 st Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi delar mer än gärna med oss av våra TIPS och erfarenheter. 
 
Fast Track 
 
I det här inlägget finns det 6 tips för hur det går att komma in i flygplatsloungerna och 4 tips om att få tillgång till Fast Track.
 
Nu när det är väldigt långa köer till säkerhetskontrollerna på flygplatserna, inte minst på Arlandas Terminal 5, är det bekvämt att ha tillgång till Fast Track.
 
1. Guld eller Diamant kort hos flygallianser som Star Alliance ger oftast tillgång till Fast Track 
 
2. Business Class och i vissa fall en Premium Economy biljett (t ex SAS Plus) ger tillgång till fast Track.
 
3. Köpa ett Fast Track tillägg till economybiljetten vilket vissa flygbolag erbjuder som tilläggstjänst ( T ex Norwegian 110kr per person och tillfälle, Ryanair, Charterarrangörer som t ex VING erbjuderFast  Track som Tillval och flygplatser som t ex Faro🇵🇹 erbjuder Fast Track för 9 EUR (alla passagerare).
 
4 American Express Platinumkort ger tillgång till Fast Track 
 
Lounge
 
Vi tycker att det är mycket bekvämt och trevligt att börja våra resor i någon av loungerna på flygplatserna. Det blir en fin start på resan i en lugn och inbjudande miljö, ofta med bekväma fåtöljer, fri wi-fi, god mat och dryck mm. Det finns även lounger med duschar, vilorum, baristor, mm. Nu i maj 2022 känns loungerna än viktigare än tidigare då det är skönt att få koppla av i lugn och ro utan trängsel.
(null)
Buffé med grönsaker   (null)Lufthansa Senatorlounge  London Heathrow 
(null)
Vi gör många resor, ibland med flygbyten som ger väntetider mellan flygen,så vi uppskattar verkligen loungebesöken. Jag är, efter många års resande både i yrkeslivet  och privat, nu SAS/Staralliance guldmedlem på livstid vilket ger loungetillgång vid flyg med SAS eller något annat bolag inom Star Alliance oavsett vilken klass jag flyger i. Vi har även Priority Pass via Handelsbankens Platinumkort, vilka vi använder vid flygningar med andra flygbolag/flygallianser och på flygplatser där det inte finns någon SAS/Staralliancelounge, mer om det längre ner i texten.  
 
Vid tidiga flygningar åker vi ut till flygplatsen och äter frukosten där i lugn och ro innan ombordstigning. Det blir en stressfri start på resan. 
(null)
Vid flygningar vid lunchtid brukar vi åka till flygplatsen 30-60 minuter tidigare än vad vi skulle ha gjort utan loungeacess, vi äter då en lätt lunch med ett glas vin innan avresan.
Har vi mellanlandning med väntetid mellan flygen så är det mycket skönt att gå in i loungen för avkoppling och ett mellanmål. Skall vi flyga hem med ett sent kvällsflyg så passar vi på att äta en god middag med vin i loungen. Lufthansas Senatorlounger i t ex Frankfurt, Berlin och London erbjuder att riktigt bra utbud av varma rätter med goda viner.     (null)
SAS Lounge, Landvetter flygplats 
 
Aftonbladet uppmärksammade vår tips om lounger med en artikel den 7 december 2019 som går att läsa här  https://www.aftonbladet.se/a/Vbr8M6?refpartner=link_copy_app_share
 
Det finns många olika sätt för att få tillgång till en lounge på flygplatsen, här kan ni se 6 olika vägar in i loungen.
 
1, SAS/Star Alliance guldkort/diamantkort (under särskilda dagar och perioder på året ger SAS silverkort tillträde till SAS egna lounger - dock ej tillträde till SAS Guldlounger). 
För att få ett SAS silverkort behöver du göra 10st enkelresor med SAS eller flyga in 20000 baspoäng under ett år eller skaffa ett SAS Amex Elitekort (kostar 400:- per månad).
 
För att få ett SAS guldkort behövs det 45 st enkelresor med SAS eller 45000 baspoäng under ett år.         
SAS extrapoäng som intjänas på kreditkort, hyrbilar, hotell mm ger ingen uppgradering av medlemsnivån från bas till silver eller guld. (Diamantkort 90 enkelresor eller 90000 baspoäng på ett år)
 
Jag och min fru har båda SAS/Staralliance guldkort vilket ger oss tillträde till lounger över hela världen när vi flyger med något av medlemsbolagen, vi kan även ta med oss familjemedlemmar eller var sin vän in i loungen, förutsatt att de reser med samma flyg. Jag har numera SAS guldkortet på livstid, vilket är en stor förmån.  Med guldkortet får vi även Fast Track passage genom säkerhetskontrollen, vilket sparar oss mycket tid, samt att vi kan checka in extra bagage, får prioriterad ombordstigning och förtur på väntelistor med mera.
 
2, Business  Class eller SAS  Plus biljett (Premium economy biljett - se vad som gäller för ditt flygbolag. Flyger du med SAS med en PLUS-biljett har du tillgång till SAS egna lounger, dock ej guldlounger. Business Class biljett ger tillträde till  SAS och Star Alliance lounger men ej till guldlounger . Läs mer på SAS eller ditt flygbolags hemsidor om loungetillgången för just din biljett.        (null)
3. Prioritet  Pass - ett kort som ger tillträde till ca 1300 lounger över hela världen och som kan köpas för 399 Euro för obegränsat antal besök, 233 Euro för 10 fria besök (ord pris 259 Euro) 
(Därefter 28 Euro per besök) eller för 71 Euro (ord pris 89 Euro) och då betala 28 Euro per besök - medföljande gäst betalar alltid 28 Euro per besök - Ett Priority Pass kort ingår i en del Premium kreditkort, mer om detta nedan. Vi har var sitt Priority Pass som vi har fått genom våra kreditkort och som vi använder när vi inte åker med SAS/Staralliance eller på flygplatser där de saknar lounge.          
 
4. Premium  kreditkort som  t ex Amex Platinum ger obegränsat med fria loungebesök, Amex Gold ger (4 fria besök/år),  Handelsbanken MasterCard Platinum ger ett Priority Pass med obegränsat antal loungebesök. Korten har årsavgifter från ca 1800:- till ca 6000:- per år. Ett exempel, Handelsbanken MC Platinum kostar 2400:- per år och då ingår ett Priority Pass med obegränsat antal loungebesök. Det finns flera sidor på nätet som utvärderar olika kreditkort där ni kan se vilket som passar er bäst. Ett "extrakort" kostar för t ex Handelsbanken MC Platinum 500 kronor per år så att ett par kan få ut två Priority Pass kort för inträde i loungen (se på villkoren för ditt kort om hur det är möjligt).
Det är möjligt att förhandla ner årsavgiften på ett Premium kreditkort, vi har förhandlat ned avgiften rejält för våra Handelsbanken Platinumkort. (prata med din bank/kortutgivare).
 
5. Betala sig in i loungen direkt vid entrén t ex erbjuder SAS tillträde till sina egna lounger i Norden för från 269 SEK per besök i vid köp av access på www.sas.se, kostnaden är 329 SEK vid köp av inträde vid loungen på flygplatsen, det går inte att köpa inträde till guldloungerna. Det går att betala med Eurobonuspoäng - 3000 poäng per besök på vissa av SAS egna lounger.
 
Det finns även  lounger på andra flygplatser där det går att  betala inträde direkt vid ingången, priser och kvalitet varierar stort t ex Aspire Lounge på Köpenhamns flygplats som kostar 180 DKK per besök (ca 250 SEK), i mitt tycke en ganska spartansk lounge. Eventyr Lounge i Köpenhamn kostar 250DKK per besök. För att hitta "Lounger" där det går att betala sig in i kan du ladda ner appen " Loungebuddy   Lounge Acess" där du hittar lounger på aktuell flygplats alt. surfa in på www.loungbuddy.com - kostnaden varierar mellan olika lounger som det går att betala sig in i.  (null)
(null)
Några trevliga lounger SAS och Lufthansa
 
6. Lifta in i loungen med någon guldmedlem - Som SAS guldmedlem, får man ta med sig en gäst in i loungen utan kostnad, står du i närheten av loungen och ser någon som du känner som är på väg in kan du fråga om du får följa med in i loungen. Du behöver dock ha en flygbiljett med samma SAS/Staralliance  flyg för att få följa med in i loungen. (Det finns motsvarande hos andra flygbolag). Det har tyvärr blivit svårare att "lifta in i loungen" då bl a SAS ändrat reglerna till att gästen skall vara bokad på samma flyg. 
(null)
Air New Zealand lounge, Auckland NZ 🇳🇿 Här finns det ett stort utbud av varma och kalla rätter, en barista som gör kaffe i alla former, en bartender som blandar goda drinkar, bekväma fåtöljer och trevlig personal, en ren njutningar att sitta där inför en långflygning.  (null)
Två Bellinis, nyligen blandade av bartendern i Air New Zealands lounge på Aucklands flygplats🇳🇿✈️                      
(null)
SAS Guldlounge på Arlanda och SAS Business lounge på Landvetter (stora bilden)
 
Generellt sett anser vi att flygplatsloungerna är bättre i Asien jämfört med hur de är i Europa. I USA är de ofta ganska spartanska vad gäller mat, men är en stor tillgång på de överbefolkade amerikanska flygplatserna.
 
Riktigt bra lounger är t ex Singapore Airlines på Changi Airport i Singapore, ANA på Narita i Tokyo, Asiana i Seoul, Thai i Hongkong, Air New Zealand i Auckland, Thai i Bangkok m fl. 
I Europa tycker vi att Lufthansas Senatorlounger på Frankfurt, Milano Malpensa, London Heathrow och Berlin är riktigt bra lounger med varm mat och ett bra urval av viner. SAS lounger har renoverats och uppgraderats till det bättre under de senaste åren i t ex  Köpenhamn, Oslo, Stockholm och Göteborg.    (null)
"The Loft" Brussel Airlines lounge på Bryssels flygplats 
 
Vi ser det som en riktigt bra start på resan att börja med ett besök i Loungen eller vid ett flygbyte med väntetid. Som vi har skrivit här finns det flera möjligheter till att komma in i loungen och få en lugn, trevlig och behaglig start på resan.    
(null)
En god och vacker Macchiato från Baristan i SAS Guld lounge, Köpenhamn         (null)
SAS Guldlounge i Köpenhamn 
 
Fråga oss gärna om hur du kan få tillgång till flygplatslounger! 
 
Hälsningar
 
Björn och Karin
 
Följ oss gärna på
 
Instagram #demmereserjordenrunt
Facebook demmereserjordenrunt
 
Här kan du även läsa om hur vi fått ut ca 150 st bonusbiljetter på flyg och ca 70 bonusnätter på hotell  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2020/march/sas-eurobonus-vi-har-fatt-152-st-flygbiljetter-i-bonus.html
 
Här finns det information om hur vi gör för att planera och boka flyg och boende till bästa möjliga villkor  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2022/april/bokningstips-for-resor-2022-flyg-och-boende.html  
 
Här kan du läsa mer om hur vi har planerat för ett liv med väldigt många resor varje år.  
 
#sasguld #airportlounge #sas #prioritypass #mastercardplatinum #staralliance 
          
(null)
Thai Airways lounge , Hongkong International Airport       (null)
United Red Carpet lounge, San Fransisco 🇺🇸🍾               
(null)                 
Aviancas lounge på Miamis flygplats
(null)
Lufthansas Senatorlounge 
                                             
 
 
 
  
    
     
 
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Till top