En härlig dag på Pilane Skulpturpark på Tjörn och lunch på Sundsby Säteri 🌞🇸🇪

Allmänt / Permalink / 0
 
(null) Pilane Skulpturpark på nordvästra Tjörn ärettmycket trevligt och givande utflyktsmål. Vi harbesökt Pilane varje år sedan 2011 för att uppleva fantastiska skulpturer som ärplacerade ute i det vackra kulturlandskapet. Skulpturen "Anna" blickar ut över hela området , den finns permanent på Pilane, skapad av spanjoren Jaume Plensa.
(null)
Vi, Björn och Karin Demme, har en mycket stor passion för att resa och för att skriva. Vi gör ca 10-12 resor om året, både korta och långa resor. Vi har bl a gjort 12 st "Jordenruntresor" och några hundra andra resor. Västsverige är vår "hemmaplan" vi bor dels i Göteborg och dels på Orust i Bohuslän, vi har nu tillbringar nu vår 29:e sommar på underbara Orust. 
(null)
 Den 11 augusti besökte vi tillsammans med två av våra barnbarn, 9 och 13 år, årets utställning. I år består utställning av 14 skulpturer vilka är utplacerade i det vackra kulturlandskapet. Här kan ni se tre av skulpturerna. Inträdet är 140kr för vuxna, 120kr för pensionärer och det är fri entré för de som är under 18 år. Pilane ligger på nordvästra Tjörn, ca 10 km norr om Skärhamn. (null)     
Fler skulpturer - barnbarnen blev mäkta imponerande av den höga skulpturen "Englessons" med tre färgstarka master som sträckersig mycket högt upp i luften
(null)
 Det finns skulpturer högt uppe på berget där utsikten över Västerhavet och mot fyren Pater Noster  är helt magnifik.
(null)
 Skulpturerna  smälter fint in i landskapet. (null)     
 En av masterna som tilllhör skulpturen "Endless’ 
(null)
 Skulptur tillverkad av ensammas tysk båt som kejsaren William II använde på 1880-talet förattfrakta ut sjömän till örlogsfartygen
(null)
 Barnbarn i närkontakt med en av skulpturerna?
(null)
  Pilane är inte bara enbart en skulpturpark. Där finns även ett av Bohusläns rikaste fornlämningar - det finns ca 100 fornlämningar på området - de felstavat 90 stör gravar från järnåldern. Det levde människor på Pilane redan för 8000 år sedan - vid parkeringsplatser har man funnit spår från bosättningar från stenåldern.
(null)
 Ni kan se många domarringar, stensättningar, resta stenar mm. Förutom konst och fornlämningar finns det även får på området, dessutom en fantastisk havsutsikt. Missa inteettbesök på Pilane när vitt på Tjörnoch eller Orust - det är ca 65-70 km från Göteborg.
(null)
 Vi kombinerar gärna ett besök på Pilane meden lunch på vackra Sundsby Säteri på Tjörn (egentligen på Mjörn). Sundsby Säteri harenlång ochdpännande historia - bl a bodde Bohusläns starka och framgångsrika kvinna Margaretha Huitfeldt här på 1600-talet. Efter Margareta sons Ivers död testamenterade hon den då näst största donationen i Sveriges historia till utbildning för pojkar på ett gymnasium i Göteborg - Hvitfeldska Gymnasiet vilket idag är ett av Göteborgs större gymnasier. Idag är Säteriet i ägo av Tjörns Kommun, här finns det fina vandringsleder, vacker köksträdgård, hantverksbutiker, teater, och en trevlig restaurang/cafè. Vid juletid arrangeras här en riktigt fin julmarknad. 
Vi åkte dit idag för att äta lunch på uteserveringen tillsammans med våra barnbarn. Vi njöt alla av en god lunch i härligt väder i den vackra omgivningen.
(null)
 Sundsby Däteri - bra för en god lunch, en fika eller en glass från Iwers Glassbod
(null)
 Barnbarnen äter lunch
(null)
 Koljafilè med rostad blomkål, tjörnpotatis och hackad matjessill mm 
(null)
 Ett skönt bad på Orust efter besök på Pilane och Sundsby Säteri avslutade dagens utflykt  
(null)
Vid badbryggan i Svanesund fanns det mängder med småfisk - nu hoppas vi på att makrillen kommer in i fjorden.
(null)
 Skulptur på Pilane från ett tidigare besök
(null)
 I måndags besökte vi Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn, ca 10 km söder om Pilane - vid en heldagsutflykt kan ni kombinera Pilane med fin Nordiska Akvarellmuseet och då kanske äta lunchen i Skärhamn vid museet.
(null)
 Just nu pågår det en utställning av belgaren René Magritte på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn  
(null)
 Utsikten från restaurang Södra Hamnen i Skärhamn som ligger ca 200 meter från Nordiska Akvarellmuseet 
(null)
 Badplats som ligger ca 100 meter från Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn 
 
Tjörn har mycket att erbjuda som Pilane Skulpturpark, Sundsby Säteri, Nordiska Akvarellmuseet, saltstänkta bad och många bra lunchrestauranger. 


🌞🇸🇪 Hälsningar
Karin och Björn
 
 
Följ oss gärna på 
 
Facebook: demmereserjordenrunt 
Instagram; #demmereserjordenrunt.



Till top