Passionen för att resa

Reseinspiration / Permalink / 0

(null)Resa är vår riktigt stora  passion. Vi njuter av att lägga ner mycket tid på att välja resmål och på att planera våra resor. 

Vi, Björn och Karin Demme, har rest i hela våra liv. De senaste 10 åren har det blivit ca 8-12 resor per år, innan dess blev det ca 4 till 6 resor per år. Att sitta och planera och drömma om vart vi skall resa, hur och när vi skall resa, var vi skall bo och vad vi vill se och göra, är ett nästan lika stort nöje som att genomföra resorna. 

Vi har en ständig längtan efter att resa, det är nästan lika inspirerande att planera en kort dagstripp i Bohuslän som att planera en Jordenruntresa. Vi njuter för fullt av kort resa i Sverige eller till Danmark, att byta miljö och uppleva något nytt ger oss stor glädje. Det behöver inte vara resmål på andra sidan jordklotet och flotta hotell, en liten gemytlig Dansk Kro ger oss härliga upplevelser och minnen för livet.

Det är längtan till att upptäcka nya platser och att upptäcka det vi missade vid förra besöket på ett resmål som är drivkraften i vårt resande.  Det handlar även om att få möta nya trevliga, spännande människor från olika kulturer, upptäcka nya goda maträtter, uppleva nya konstverk, se vackra naturupplevelser och prova nya fantastiska viner för oss vinnördar🍷, 

(null)Fantastiska mat och vinupplevelser är en mycket viktig del i våra resor.

Man skulle kunna tro att många decenniers resande skulle göra att intresset för nya resor skulle minska, men så är det inte, snarare tvärtom. Vi har rest mer under de fem senaste åren jämfört med vad vi gjorde tidigare. Det beror bland annat på att vi nu har tid att resa när vi vill med nära 52 veckors semester per år. Det är en stor förmån att ha tid, hälsa och möjlighet att resa, något som vi mycket tacksamma för. 

Vi har bl a gjort 12 st Jordenruntresor, sedan 2002, den senaste i januari/februari 2018. Vi reser både kort och långt,  tycker om riktigt bra mat och fantastiska viner, vackra vyer med mera. På långresor åker vi gärna bekvämt, vi lägger även ner mycket tid på att hitta bra och bekväma boenden till bästa möjliga priser.   Här finns våra bästa bokningstips,   http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2018/november/boka-flyg-och-boende.html

(null)Collage från Jordenruntresan 2016

     SAS Business Class   EWR till CPH i sept 2018, där uppgraderade våra biljetter med bonuspoäng.

Vi har nu 25 års erfarenhet av att utnyttja flygbolagens och hotellkedjornas bonusprogramVi har hittillsfått ut  145 st bonusbiljetter tur o retur med flyg och 56 st bonusnätter  hotell vilket gjort att vi har kunnat resa än mer.

 Att maximera utnyttjandet av bonusprogrammen ger stora mervärden. " Gratisresor är gott".  På bloggen finns det ett inlägg där vi tipsar  om hur vi maximerar bonusprogrammen under kategorin  Bonusprogram. Fråga oss gärna om hur du kan få fler bonusresor. Här finns mer att läsa om bonusresor   http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2018/may/fa-ut-mer-fran-flygbolagens-bonussystem.html
 
Vi försöker att få ut så många bonusresor som möjligt varje år, helst med poängrabatt på 30 till 70% , vi avvaktar med att boka vissa resor till dess att det kommer rabatterade erbjudanden. Vi kan även ändra något resmål om det finns ett attraktivt bonuserbjudande till ett annat resmål. Vi kompletterar sedan med resor i de Nordiska länderna.

Vi är båda SAS /Star Alliance guldmedlemmar, Björn är numera guldmedlem på livstid, därför  väljer vi oftast Star Alliance bolag när vi skall flyga. Med SAS/Staralliance får vi som guldmedlemmar många förmåner som Fast Track, loungetillgång, extra bagage, prioriterad ombordstigning, reservation av sittplatser direkt vid bokning med mera,  oavsett vilken klass som vi reser i. 

(null)London är en stad som inspirerar oss, vi gjorde vårt 60:e besök där sista veckan i februari 2019.

Vi har nu lämnat yrkeslivet och har tid att resa när vi vill, även om längtan efter barnbarnen gör att vi inte vill vara borta allt för långa perioder. 

Vi har en "Bucketlist" med resmål/upplevelser som vi vill besöka och som vi betar av efter hand.  På listan finns bl a Rovos Rail i Sydafrika, Svalbard, Kryssning på Donau, Alaska, Vilnius, Karlskrona  och några till. Vi skall försöka att "beta av" något/några av resmålen på listan under 2019/2020.

Vi har även ett stort antal favoritresmål som vi gärna återvänder till som t ex Nya Zeeland (11 gånger), Australien (6), Kalifornien (9), Hawaii (4), New York (16), Las Vegas (4), Florida(10) Kryssningar i Karibien (4), Hongkong (4), London (60) Paris (9), Nice (15), Berlin (8), Rom (9)  med flera. I  Norden har vi Köpenhamn som ett måste minst en gång om året. 

Vi tycker även om att besöka platser i vårt favoritlandskap Bohuslän, där vi även har ett fritidshus vid havet. Det härliga är att vi njuter av att resa både långt och kort och att hela tiden göra nya upptäckter.

  Svanesund på Orust i Bohuslän , där trivs vi sedan 25 år 🌞🇸🇪

Hur vi planerar och väljer  våra  resor.

I augusti och september gör vi en grovplanering av det kommande årets resor. Vi väljer några resmål från vår "Bucket list" och några favoriter som vi återkommer till. Vi gör en grovplanering av resorna och passar in dem i kalendern och tar då hänsyn till andra aktiviteter som vi inte vill missa hemma.

Det blir varje år minst en riktig interkontinental långresa, ofta har det blivit en Jordenruntresa (12 gånger sedan 2002) och/eller till USA/Karibien. Vi väljer ofta resmål där vi kan kombinera stadsliv med strand, kultur, mat och vinupplevelser. På långresorna väljer vi ibland att flyga i Business Class för att det är bekvämt och är en upplevelse i sig. Visserligen kostar det en hel del mer än att åka i ekonomiklass, men vi tycker att det är värt detta. Vi försöker alltid att få en uppgradering med bonuspoäng när det är möjligt.

2018 blev det två långresor, en Jordenruntresa och en resa till New York. 2019 har det hittills blivit Florida kombinerat med en Karibienkryssning.  

     
Det är ett stort nöje för oss att planera och genomföra Jordenruntresor. Det finns mycket läsning om Jordenrutresor på bloggen, hör finns mer att läsa om Jordenruntresor.   http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2018/october/drommen-om-att-resa-jorden-runt.html
 
(null)
Kryssning med fantastiska Celebrity Cruises i januari 2019. Här i Key West. Vi har en stor passion för kryssningar i Karibien. Det finns en helt nyskriven reseguide om Karibienkryssningar kombinerat med Södra Florida på bloggen. Här finns ’allt om Karibienkryssningar och södra Florida". http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2019/february/allt-om-sodra-florida-och-kryssningar-i-karibien.html
(null)
Strandhugg på Caymanöarna i januari 2019.
 
Vi lägger ner mycket tid på att dels välja resmål, dels analysera flygresorna för att få bästa möjliga pris, bra flygtider och bra kvalitet.  Vi söker flygpriserna vid flera olika tidpunkter innan en planerad resa och på både jämförelsesidor och på flygbolagens egna sidor. Vi har bokat många hundra flygbiljetter och har rätt bra koll på prisbilden, vi vill även hitta bra flygtider med så få byten som möjligt, När vi hittat bra flyg till ett riktigt bra pris väljer vi boende. 

(null)Abae Hotel är ett nytt fräscht designhotell i South Miami Beach som vi gillar. Ett ställe att verkligen trivas på.

Vi föredrar mindre hotell med hög kvalitet och med bra läge på resmålen. Vi checkar rumspriserna på både jämförelsesidor och på enskilda bokningssidor. När vi hittat ett bra boende kontaktar vi ofta hotellet direkt för att få det lägsta priset som vi hittat på bokningssidorna, vi försöker då även att få någon extra förmån, som fri frukost, bättre rum etc, Väldigt ofta matchar hotellen detta då de slipper att betala provision till bokningssidorna.

(null)

Det trevliga och prisvärda Hotel Del Mare i Fiumicino ligger direkt vid stranden. Nås på 10 minuter med taxi från Rom/FCO flygplats. Kan rekommenderas.

Vi väljer oftast bort All inclusive hotels , för vi vill upptäcka och gynna det lokala restaurang och barlivet och uppleva mer på resmålet. Vi väljer ofta små boutiquehotell framför stora jättekomplex. 

 
Underbara Banks Mansion i Amsterdam är ett av våra favorithotell. Perfekt läge och fantastisk miljö och service.

Vi läser på om vad som är på gå gång på resmålen när vi kommer att vara där. På nya resmål läser vi på om sevärdheter och upplevelser, lokala tourföretag, restauranger, kommunikationer mm.

(null)Sydafrika är ett land som inspirerar oss mycket, naturen, djuren, vyerna, människorna och de goda vinerna.

Det är roligt och givande att lägga ner några veckors research på sensommaren kring kommande års resor. Det finns en hel del  reseinspiration på vår blogg från ett passionerat resande under många decennier och några hundra genomförda resor. 🌞✈️🚢🍽🍷

Följ oss gärna på 

Bloggen.      demmereserjordenrunt.blogg.se  

Facebook      demmereserjordenrunt

Instagram     #demmereserjordenrunt.

Ni får gärna gilla och  dela våra inlägg från bloggen och på facebook.

Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter, och svarar mer än gärna på era frågor kring resmål, flyg, boenden, sevärdheter och bonusprogram mm. 

Hälsningar 

Björn o Karin

Här följer några av våra favoritresmål

 
Times Square, New York City. Det finns en resguide om New York på bloggen från Sept 2018 och ytterligare läsning om New York på bloggen. New York har vi en ständig längtan till, vi njuter av att göra långa promenader på Manhattan och av att göra utflykter till Brooklyn, Staten Island mm. Restaurangerna i New York är oerhört bra och inspirerande, passionen för mat och vin tar oss ofta till The Big Apple (16 gånger)
     
Las Vegas -är inte bra spel, det ör nära till fantastiska naturupplevelser i Grand Canyon, Red Rock Canyon m fl.  Det finns mycket att läsa om Las Vegas o Grand Canyon på bloggen under kategorin Jordenruntresor.
         
Waiheke Island är vårt absoluta favoritresmål i världen. Det finns att läsa mycket om underbara Waiheke på bloggen under kategorin Jordenruntresor. Här är det fantastiskt vackert med många fina sandstränder, 25 trevliga vingårdar, bra restauranger och trevliga människor. Hit har vi alltid en otroligt stor längtan till.
 Cable Bay Vineyard, Waiheke Island NZ.  En riktigt bra vingård med härlig havsutsikt och en fin restaurang,
 Waiheke Island NZ, utsikt från Cable Bay Vineyard Waiheke Island NZ 
(null)
Södra Florida har ett härligt klimat, fina stränder, bra shopping och bra restauranger. Vi kombinerar gärna med en kryssning i Karibien. Det har blivit många besök här och vi kommer gärna tillbaka.
     Berlin har blivit ett av våra favoritresmål i Europa och som vi gärna återvänder till. Inspirerande kulturliv, bra restaurangliv och mycket prisvärd.
     Albir 50km norr om Alicante är ett härligt resmål för ett longstay på höstkanten, där tillbringar vi några höstveckor varje år. Vacker natur, fina stränder, behagligt klimat, mycket bra och prisvärda restauranger samt många fina utflyktsmål.
         Vingårdsbesök i Toscana, vin är ett av våra riktigt stora intressen. Vi besöker görna Toscana, Piemonte och Veneto för härliga vinupplevelser och för den goda maten.
(null)
Ohau på Hawaii är ett resmål som vi tycker om. Vi har stannat här på väg från Nya Zeeland till San Fransisco.
(null)
Aruba med dess krivtvita stränder, behagliga klimat och härliga mat har vi också en stor passion för.
(null)
Villefranche-sur-mer, 7 km öster om Nice. Här känns verkligen historiens vingslag i de trånga, branta gränderna. Restaurangerna här är helt fantastiska.
(null)
Grand Canyon, en helt magnifik upplevelse. Det är en vy som vi alltid kommer att komma ihåg. Nås lätt från Las Vegas.
(null)
Seoul i Sydkorea, en märklig och spännande kulturell upplevelse. 
(null)
Ett glad "Bubbel" på balkongen ombord på Celebrity Equinox är en av våra stora passioner.

Vi har många, många fler resmål som vi gillar och gärna vill återvända till, dem kommer vi att skriva om i kommande blogginlägg.

     Ett passionerat resande ger oss stor livsglädje ........ 
 
 
#demmereserjordenrunt #passioneratresande #weekendresor #semester 

 









Till top