Härliga Södra Bohuslän🇸🇪 Orust, Tjörn, Marstrand + ”Heta” restaurangtips i Göteborg

Reseguider, Sverige / Permalink / 0
(null)
 
(null)
Vi som verkligen älskar att resa, som bl a har gjort 12 st Jordenruntresor och några hundra andra resor under de senaste 20 åren, föredrar att under perioden 15/6-15/8 stanna hemma i Sverige och den svenska sommaren i södra Bohuslän. 🌞🇸🇪🏖. Under höst, vinter och vår reser vi däremot  mycket   - Bilderna  ovan är från Käringön och från Halsefjorden vid Svanesund på Orust.
(null)
Vi, Björn och Karin Demme från Göteborg, har en stor passion för att resa  och för att skriva  sedan många år tillbaka. Vi reser ca 10 gånger per år både långa och korta resor, bl.a. har vi gjort 12 st Jordenruntresor. Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter och tips.
 
Sommaren 2018 var helt fantastisk med sol och värme i dryga två månader, vilken vi tillbringade på Orust i södra Bohuslän. Orust är Sveriges fjärde största ö med en omkrets på 226 km och har ca 15000 bofasta invånare.
(null) 
Svanesund på Orust när Ellen af Bohuslän passerar en dag i juli
 
Orust "den stora gröna ön i väst" har dels skärgårdsmiljö med saltstänkta klippor i väst , dels lantbruksbygd med åkrar och boskap på de inre delarna på ön och skogsbeklädda berg vid farleden på den östra sidan.  
(null) 
Bohusracet på Halsefjorden utanför Svanesund. Seglingstävling i slutet av juni.
 
Vi har tillbringat de 25 senaste somrarna här på Orust och trivs alldeles förträffligt med ölivet. På Orust finns det många fina badplatser med salta bad  ett intensivt fritidsbåtliv och ett bra utbud av fina fisk och skaldjursrestauranger. 
 
Tycker man om pinfärsk fisk och skaldjur så är Orust det rätta stället stt njuta av dem
(null)
 Riktigt färska räkor
(null) 
Pinfärska havskräftor från Bryggvingen på Lyrön, Orust kommun
 
Det finns bra och trevliga restauranger inom Orust kommun - på Restaurang Bryggvingen på  Lyrön, Mollösunds Värdshus, Nösunds Havshotell, Slussens Pensionat och ute på Käringön med  Petersons Krog och Simsons Prästgård, Ökrogen  m fl.
 
Boende, hotell/pensionärsboende på Orust Nösunds Havshotell, Slussen Pensionat, Tofta Gård och på Käringön Seglarhotellet, Lotshotellet, Hotell Käringön m fl eller stugboende som kan bokas via t ex Kobbar o skär, stugsommar m fl samt camping t ex Stockens camping. Utbudet är stort 
 
På Orust är huvudorterna Henån i norr, Svanesund i sydost, Varekil i syd och Ellös i Väst där det finns livsmedelsbutiker, banker, bensinstationer, restauranger  mm.  Det finns campingplatser, gästhamnar och pensionat på Orust. 
 
Härliga orter att besöka på Orust är t ex Nösund, Mollösund, Hälleviksstrand, Ellös, Morlanda, Kungsviken, Henån, Slussen, Stillingsön, Myckleby m fl samt de mindre öarna Lyr, Käringön, Gullholmen och Herrmanö vilka tillhör Orust kommun.
(null) 
Vackra Käringön, utanför Orust, en härlig sommardag 🌞🏖
(null) 
Nyfångad makrill - Svanesund på Orust 
 
Även om Orust är fantastiskt en sommar som den här så åker vi ibland i väg på kortare turer i närområdet. Grannön Tjörn besöker vi gärna, där finns bl a Pilane Skulpturpark och Nordiska Akvarellmuseet. Pilane Skulpturpark, där konstverken är samstämt placerade i den Bohuslänska naturen är en stor upplevelse. På Pilane finns det även många fornlämningar bl a 90 gamla gravar från järnåldern ca år 0 till 600 efter Kristus. Att vandra runt på Pilane i en miljö med mycket lång historia och uppleva mycket de fantastiskt fina moderna skulpturerna och samtidigt blicka ut över västerhavet är en härlig upplevelse. Vi brukar ta med oss en kylväska med lunchmaclor och kaffe till Pilane. Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn har varje år flera väldigt trevliga utställningar av de bästa akvarellmålarna i Norden, dessutom är Skärhamn trevligt med flera bra restauranger som t ex Port Sud och Vatten och Salt o Sill på Klädesholmen.(null)
Pilane Skulpturpark på Tjörn
 
Även Marstrand är på nära avstånd från Orust och är alltid värt ett besök. Marstrand har många bra restauranger, fina bad flera bra hotell och andra boenden, gästhamn och Carlstens fästning mm. 
(null) 
Marstrand med Carlstens fästning.
 
I mitten av juli 2018 var det ca 27-28 grader i luften och 21 grader i havet. Vi satt i skuggan på altanen direkt vid havet eller nere på den gemensamma  bryggan och njöt av medelhavsklimat, salta bad, god mat och dryck - det är "gött att leva" när det är så här.🌞🇸🇪
(null) 
Svanesund på Orust i juli, där vi trivts väldigt bra under 26 somrar 🌞🏖🍽🍷
(null) 
"Inbjudan till Bohuslän" på bryggan i Svanesund
 
På Orust finns det även två golfbanor för oss som gillar spela golf. Orust GK i Morlanda och Allmag GK mellan Stillingsön och Myckleby. Jag spelade några rundor på Allmag GK  under sommaren 2018. Det var giftigt varmt och svettigt att spela golf i somras, men trevligt, efter golfen var det skönt med ett dopp i det salta havet i Svanesund.
(null) 
Allmag GK, 10:an ett korthål på 130 meter.
 
Inte att förglömma, Göksäter som är Orust "Ullared" en butik som verkat sedan 1866 och som byggs ut under många år och är nu overkligt stor för att vara på Orust. Göksäter ligget mitt på ön ca 5 km från Henån. Här finns en jättebutik med extra allt att köpa till mycket bra priser och ett bra och mycket prisvärt café. I Henån har "Havsverk" en utställning och försäljning av konsthantverk i "Karins Hus, väl värt ett besök inte minst för en fika med riktigt god Bohusländsk ÄGGOST.
 
På Orust byggs det forfarande fina kvalitetsbåtar,  åk ner till Ellös och se på Hallberg Rassy tillverkning av segelbåtar i slutet på augusti när det är öppet varv. 
(null) 
Skallens fyr, Marstrand 
 
Orust, Tjörn, och Marstrandsön är tre väldigt fina öar med ett stort utbud av badplatser, klippor, bra restauranger och många fina konstupplevelser mm.
 
Det finns många fina utflyktsmål lämpliga för en dagstur från Orust/Tjörn som Fiskebäckskil, Lysekil, Smögen, Hunnebostrand, Fjällbacka, Strömstad och Kosteröarna.
(null)
Det går frekventa reguljära båtturer från Strömstad till Kosteröarna.
(null)
Stenskulpturer i stenbrottet i Hunnebostrand
 
 
Från Orust tar det mindre än en timma till Göteborg med  Liseberg, Universeum mm sant till fina Trollhättan med Vattenfallen och vackra Spikön med Skrot-Nisses lekplats.
 
Det blev många härliga veckor på Orust sommaren 2018. Nu firar vi sommaren 2019 på den stora gröna ön i väst.
 
"Heta" Restaurangtips i Göteborg.
Göteborg är en fantastisk restaurangstad, här kan man fantastiskt gott. Vi har bott i Göteborg i hela vårt liv och har en mycket stor passion för mat och vin. Vi har under många år besökt de bästa restaurangerna i Göteborg. Här tipsar vi om några bra restauranger som vi nyligen besökt, restaurangtips är en "färskvara".
 
Sjömagasinet Sommarbuffé
Det har blivit en tradition att besöka Sjömagasinet på försommaren en solig dag för att äta en fantastisk fisk och skaldjursbuffé. Årets Sommarbuffé är fantastiskt bra, vi avnjöt den ute på "bryggan" i mitten av maj.
(null)
Stjärnkocken Gustav Trädgårh tillagar delikata fiskrätter i uteköket. Här finns det pinfärska räkor, havskräftor, ostron, musslor samt fantastiska sillar, lax, perfekt tillagade fiskrätter mm. Här kan man sitta länge och njuta av havets delikatesser, gärna med ett glas av Ulf Wagners No 1 Riesling. Det kostar en slant men är väl värt det för den stora upplevelsen, i mitten av maj kostade sommarbuffén 565kr.
(null)
Miljön på Sjömagasinet vid Klippan i Göteborg gör besöket ännu bättre.
 
 
Restaurang PIGA på Eriksberg
På det gamla varvsområdet där Eriksbergs Varv verkade som mest på 70-talet har det vuxit upp ett fint bostadsområde med flera bra restauranger. PIGA är en liten kvarterskrog med mycket höga ambitioner i köket.
(null)
Vi besökte senast PIGA den 22maj 2019. En smådisig kall onsdagskväll i maj var det fullsatt, bordsbokning kan rekommenderas. Vi fick en fantastiskt trevlig kväll ned underbar mat och dryck. Servicen är trevlig och snabb, maten var väldigt vacker och fantastiskt god, här används det riktigt bra råvaror. Vi började med en riktigt bra Champagne med lite tilltugg. Vi satsade sedan på fisk och blev väldigt nöjda. En riktigt bra restaurang med moderat prissättning.
 
 
 
Oscar o den lille, Saluhallen vid Kungstorget
(null)
Är ett riktigt bra lunchställe, ligger på utsidan av den klassiska Saluhallen vid Kungstorget. Här är det Smørrebrød som gäller. 2 st riktigt god Smørrebrød inklusive kaffe för 110kr tycker vi är mycket prisvärt. En solig dag är det härligt att sitta ute i solen och äta lunch.
 
Restaurang Bhoga
Har en stjärna i Guide Michelin - har ett kreativt och spännande kök. Här kostar det en stor slant att äta, men vill man satsa och få en stor mat och vinupplevelse är Bhoga ett bra val.
(null)
Här åt vi en 7-rätter avsmakningsmeny, det blev 12 olika rätter med flera appetizers och mellanrätter. Det blev en enastående upplevelse med otroliga välstämda smaker. Det tillhörande vinpaketet var riktigt bra. 
 
Vinbaren Barsac
Som vinnördar uppskattar vi vinbaren Barsac på Viktoriagatan. Här finns det ett imponerande vinsortimentet och en riktigt kunnig sommelier, Jonas Moen, som driver stället. Barsac är inte "bara" en vinbar utan även riktigt bra på mat, här serveras riktigt bra rustika maträtter av hög kvalitet. Här får man stora vinupplevelser. Barsac har regelbundet vinprovningar på olika teman.
(null)
 
(null)
God mat och samtidigt en trevlig vinprovning på Barsac.
 
Ett annat tips, ingen vanlig restaurang, är att besöka Lindholmen Street Food Market finns inne ingen gammal fabrikslokal från Götaverken tiden,  lördagar från kl 12:00. Dit kommer flera restauranger på gästbesök, här köper du en kupong för 65kr (liten portion vi brukar köpa 2 st rätter)och beställer sedan mat från någon fem restauranger,  Riktigt bra och spännande mat och ett intensivt folkliv.
(null)
"Koperativet" där Lindholmen Street Food Market har öppet på lördagar, på vardagar serveras här en utsökt och prisvärd lunch.
 
Det här var några av våra restaurangtips i Göteborg. Det finns många fler restauranger som vi gillar mycket som t ex Thörnströms Kök, TOSO, SK Mat&Människor, Tapas by River, Atelier, och några till. Sedan finns det restauranger som vi definitivt undviker. Fråga oss gärna om restauranger i Göteborg. Du hittar ner information, menyer mm på respektive restaurangs hemsida eller på Facebook.
 
 
Vad har du för favoritställe i Sommarsverige?
 
#demmereserjordenrunt #orust #bohuslän #svanesund
 
Många 🌞Hälsningar
 
Björn och Karin (null)
En svan vid Svanudden i Svanesund på Orust
(null)
Ett skapligt stort kryssningsfartyg passerar vår brygga i Svanesund, på väg från Uddevalla efter ett besök i Halsefjorden.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Till top