Fantastiska Reseåret 2018 och resorna som är bokade 2019.

Reseinspiration / 2019, resor / Permalink / 0
(null)
Vi är mycket nöjda med årets resor, Jordenruntresa, Palma, New York, Vinresa till Italien, Albir, Köpenhamn, Dansk Kroferie och Orust.
Under 2018 gjorde vi många härliga resor med fina upplevelser, vackra vyer, god mat och dryck och möten med många trevliga människor. Här följer en sammanställning över våra resor under 2018. 
(null)      
Vi, Björn och Karin Demme från Göteborg, har en mycket stor passion för att resa och för att skriva sedan många år tillbaka. Vi reser ca 10 gånger per år, både korta och långa resor. Vi skriver och delar med oss för vårt nöjes skull och hoppas att ni får nytta av det vi delar med oss av.
 
1. Jordenruntresa
(null)      
Vi började tidigt i januari med vår 12:e Jordenruntresa, som vi gjorde på fyra veckor. Vi besökte Hongkong, Auckland, Waiheke Island, San Fransisco, Napa o Sonoma Valley, Las Vegas och New York - det finns mycket att läsa om den här och våra elva andra Jordenruntresor på bloggen under kategorin "Jordenruntresor"
Vi valde även den här gången att boka Jordenruntresan via Star Alliance där bl a SAS, Thai, Singapore Airlines, Air New  Zeeland, United och Lufthansa ingår plus ca 20 andra flygbolag. Det finns en väldigt bra app att planera Jordenruntresor i som Staralliance tagit fram. Star Alliance erbjuder ca 1300 destinationer i 191 länder. Med Star Alliance kan man göra maximalt 16 st flygningar, stanna på minst 2 och högst 15 destinationer under 10 till 360 dagar, med en Jordenruntbiljett. Priset beror på antalet flygmiles och reseklass.   
Första stoppet blev Hongkong.
(null)         
Hongkong En spännande, intensiv och härlig stad. Det här var 4:e besök. Vi stannade bara i 36 timmar. Men vi hann med mycket.
(null)              
Auckland NZ
Nästa stopp blev en av våra absoluta favoritstäder Auckland. Det här var besök nr 11 i Auckland. Vi fick fem härliga dygn i City of Sails den här gången.          
(null)          
Waiheke Island 

Vi tog färjan ut till Waiheke  Island som är vårt absoluta favoritresmål i världen, alla kategorier. Waiheke är en oerhört vacker ö med många flikiga vikar med sandstränder. Det finns ett tjugotal mycket bra och trevliga vingårdar att besöka, flera har riktigt bra restauranger. Vi hyr en liten lägenhet när vi är på Waiheke, Aquasands i Little Oneroa. Vi njuter av strandliv, äter god mat på någon av restaurangerna i Oneroa eller i Little Oneroa. Vi njuter framförallt av de vackra vyerna på ön. 
(null)      
Waiheke Island
 
Vi fortsatte till San   Fransisco, vårt besök nr 6 i SF.  Vi bodde på fräckt designade Hotel Zephyr i Fishermans Wharf.  När vi är i San Fransisco gör vi gärna en dagstur till vingårdarna i Sonoma och Napa Valley, vilket vi gjorde även vid det besöket.  Vi stannade i San Franisco i fyra dagar. 
(null)
San Fransisco
 
(null)Nästa stopp blev vårt fjärde besök i Las Vegas. Vi bodde den här gången på Excalibur, ett av budgethotellen på The Strip. Vi trivs med att vara några dagar i Las Vegas, promenera på "The Strip" och besöka flera av de gigantiskt stora temahotellen, samtliga med casinon och med många restauranger .Utbudet av shower är mycket stort. Det finns väldigt bra utflyksmål med Las Vegas som utgångspunkt som Grand Canyon, Red Rock Canyon, Hoover Dam m fl. 
 
(null)Frihetsgudinnan, New York
Sista stoppet på vår 12:e Jordenruntresa blev New York , The Big Apple, besökte vi nu för femtonde gången. Vi bodde den här gången på Best Western Herald Square i Midtown, annars brukar vi bo på något av Kimptons hotell.
(null)              
Central Park, New York
 
Vi stannade i New York i tre dygn. Vi flög sedan hem till Göteborg via Köpenhamn med SAS.
(null)              
SAS Business Class på interkontinentala flygningar
 
Vi bev mycket nöjda med den här, vår 12:e Jordenruntresa som varade i fyra veckor. Vi har nu planer på en ny Jordenruntresa i början av år 2020. Det finns mycket att läsa om den hör Jordenruntresan på bloggen samt om hur man planerar en Jordenruntresa.
 
 
2. Dansk Kroferie🇩🇰
Varje vår gör vi en resa ner till södra Jylland för att njuta av gourmetmat och fantastiska viner i lugn och ro på några riktigt bra kroer. När vi är så nära den tyska gränsen, 10 km, gör vi en avstickare för att handla  öl och vin till lågpris i Süderlügum. Vi brukar att åka med Stena Danica från Göteborg till Frederikshavn för att sedan köra bil söderut. Vi bodde den här gången på tre mycket trevliga "Kroer" Tyrstrup Kro, Töndershus och på fantastiska Schackemborg Slotskro. Vi njuter av riktigt bra gourmetmat med goda viner.
(null)                  
Tyrstrup Kro  
(null)                  
Schackenborg Slotskro i Møgeltønder 
 
 
3. Palma de Mallorca 
(null) Vi besökte Palma i fyra dygn under sista veckan av april 2018. Vi utnyjade SAS bonuspoäng kombinerat med Amex "2 för 1" vilket gav oss två bonusbiljetter från Göteborg till Palma i SAS Plus för halva poängpriset, dvs 50000 poäng (ordinarie 100000 poäng). Vi bokade in fyra dygn, tisdag till lördag på trevliga Tryp Bellver Hotel nere på strandpromenaden i Palma, vi utnyttjade bonus från Hotel.com för tre av nätterna.
 
Vi njöt av att promenera runt i Palmas "Gamla stan" och titta på katedralen, saluhallen Santa Catalina och arabiska badet mm. Vi åt riktigt god mat tillsammans medhärliga viner. En riktigt bra 4-dagars resa.  
(null)                  
Wine Industri, vinbar i Santa Catalina 
 
4. Vin resa till Italien 🇮🇹
(null)              
I slutet av maj reste vi till Piemonte, Toscana och Veneto i Italien för att ännu en gång uppleva riktigt god mat och underbara viner i Italien.  Vi har ett mycket stort vinintresse, vi är bl a medlemmar i Eriksbergs Vinsällskap där vi deltar i många spännande vinprovningar och besöker ofta vingårdar på våra resor. 
 
Vårt första stopp var i Barolo, Piemonte där vi provade viner på Brezza och sedan i bergsbyn La Morra på  
Roche Costamagna.                
(null)Vi åkte sedan till Toscana för två dagars vinprovningar på Fattoria   och på Castello Vicchiomaggio och sist uppe i bergsbyn Castello Valpoia med anor från 1172. Den gamla bergsbyn med bara gamla byggnader från 12-1300 talet är en mycket välbevarad by. 
(null)                              
Bergsbyn Valpoia i Toscana 
 
Vi åkte sedan upp mot Gardasjön med ett stopp i Modena där vi stannade hos Leonardi , som tillverkar balsamvinäger sedan 1871.                      
Vi kom upp till Venetodistriktet för två dagar med vinprovningar på bl a den välkända vinproducenten MASI
(null)                             MASI 
                                  
Vi provade sedan viner hos CA Bottura och på San MAttia. Vi hann även med ett besök i Verona. 
(null)                             Verona med bl.a. Julias balkong och Arena
 
En härlig vecka med riktigt god mat, fantastiska viner och många vackra vyer. Vi kommer snart tillbaka.
 
 
5. Orust och södra Bohuslän
Vi som verkligen älskar att resa ofta och långt bort, trivs väldigt bra på Orust. Den här sommaren som varit helt fantastisk med sol och värme i dryga två månader har vi tillbringat på Orust i södra Bohuslän.  
(null)                  
Svanesund  på Orust 
 
 
6. New York
Vi gorde årets andra besök i New York i augusti. Vi flög med SAS till Newark och möttes av ett sommarhett New York, soligt och 30-34 grader varmt. Vi har lärt känna New York väl under våra besök och fått många favoritställen som vi gärna kommer tillbaka till.
(null)                  
Frihetsgudinnan , bild tagen från gratisfärjan till Staten Island
 
(null)                      
Central Park
Vi trivs bäst med att bo i Midtown för att det är gångavstånd till många sevärdheter som Central Park, Times Square, Grand Central Station, Rockefeller Centrer, Empire State Building, High Line Park, många museer, teatrar, restauranger, barer och shopping. Den här gången bodde vi på fräsha Best Western Helad Square, vanligtvis bor vi på KImpton the Muse eller kimpton Ink48. Vi besökte även sevärdheter som 9/11 Memorial, Grand Central Station, Rockefeller Center, Times Square 
                       
En riktigt varm dag besökte vi Coney Island, en halvö på södra Brooklyn. Här finns det en lång och bred sandstrand, en pir som går ut i havet, nöjespark, en träbelagd strandpromenad och mängder med butiker, restauranger och barer.  
(null)                       Coney Island en  högsommardag i slutet av augusti.
 
Vi besökte flera av våra favoritrestaurnager som Becco, Luke´s Lobster, Burger&Lobster m fl.
(null)                      
Luke’s Lobster East 43rd St
 
  
7. Amsterdam 
 
Vi har besökt Amsterdam många gånger. I slutet av september åkte vi till ett somrigt Amsterdam. Vi fick tre riktigt fina sommardagar med kanalturer, museibesök, promenader och mycket god mat mm. Vi bodde på det fantastiska lilla boutiqehotellet  Banks Mansion vid Herengracht. Ett av våra absoluta favorithotell i världen. 
(null)                  
 Amsterdam 
(null)                  
 Banks Mansion Hotel
(null)             
Amsterdam
 
  
8. Albir 
 
Vi flög till Alicante i slutet av oktober och bodde sedan i Albir i knappt tre veckor. Det blev många lugna och behagliga dagar i ett härligt klimat i Albir med omgivningar på Costa Blanca. Det här är ett perfekt resmål på höstkanten när man vill ha avkoppling i ett behagligt klimat, härliga promenader i vackra omgivningar, strandliv, god mat och dryck och möjlighet till fina utflykter i närområdet.
(null)                      
Stranden i Albir
Från Albir är det bara 50 km till storstaden Alicante och några få kilometer till Altea och Benidorm. Det är även nära till Calpe med den väldiga klippan och till sevärda bergsbyn  Gudalest.                       
(null)                          
 Härlig 3-rätters middag med en god Rioja på Leonardo i Albir. EUR 14,95 per person inklusive vin.
                              
 
9. Köpenhamn
 
Jag vet inte hur många gånger som jag, Björn, har besökt Köpenhamn det har blivit väldigt många besök både privat och i affärslivet (varje månad under många år). Köpenhamn är en stad som vi, Björn och Karin Demme trivs mycket bra i och som vi regelbundet återkommer till.  
(null)                  
Köpenhamn gillar vi verkligen. Det är en mycket gemytlig, greppbar, trevlig stad med en tilltalande arkitektur. Vi njuter för fullt från det vi kommer till dess vi reser hem igen. Det är härligt att promenera runt i de centrala delarna av Köpenhamn och besöka Tivoli, Rådhusplatsen, Ströget, Kongens Nytorv, Nyhavn, Amalienborg, Chistianshavn mm samt att göra utflykter i närområdet till Humlebaek, Amager och Helsingör.   Vi bodde på Scandic Front ligger 200 meter från Nyhavn och direkt vid vattnet. Ett fräsch, prisvärt hotell som vi bott på några gånger och som vi återkommer till. 
 
Ett av huvudsyftena med våra Köpenhamnsbesök är att äta god mat på riktigt bra restauranger.
 
Favoriter till lunch är bl a Café Halvvejen och Tivoli Food Hall  Favoriter till m iddag är bl a  Den lile fede, Radio och EraOra mfl. 
(null)                      
Den Lile Fede. 
 
Köpenhamn kommer vi snart tillbaka till igen.
  
    
Vi är mycket nöjda reseåret 2018 och ser fram emot 2019 och många nya resor, vilka ni kan läsa om längre ner i det hör inlägget.
 
Hälsningar
 
Björn och Karin
 
Blogg www.demmerserjordenrut.blogg.se
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt
 
Det finns nyskrivna  RESEGUIDER med massor med tips om boende, restauranger, nöjen, sevärdheter och shopping att läsa här på bloggen om
 
——————————————————————————————————————————————— 
 
Nu börjar reseåret 2019
 
Nu börjar år 2019 och vi ser fram emot ett nytt spännand och härligt reseår. 
 
För 2019 har vi hittils bokat resor till 1. South Miami Beach, Kryssning i Karibien och Fort Lauderdale. 2. London, 3. Stockholm, 4. Södra Jylland och Tyskland, 5. Krakow. Vi planerar att boka fler resor.
 
1. Karibienkryssning i kombination med Florida
Vi flyger från Köpenhamn direkt med SAS  till Miami i Business Class, där vi kommer att njuta av bra service, god mat och dryck och att kunna koppla av i bekväma stolar/sängar. 
(null)                 
SAS Business Class Köpenhamn till Miami 
 
Vi kommer att bo i South Miami Becka på Hotel Abae i tre nätter. 
(null)                         South Miami Beach 
Efter tre dygn i Miami Beach checkar vi in på kryssningsterminalen i Miami på fina Celebrity Equinox . Där vi kommer att börja med lunch och sedan koppla av på akterdäck med ett glas vin innan avgång till Karibien. Vi kommer att vara på kryssning i sju dygn och besöka Key West, Costa Maya, Cozumel och Grand Cayman.
Vi har bokat en stor, fräsch, ljus, mycket rymlig hytt i Concierge Class med möblerad balkong på däck 10. På Celebritys fartyg är det mycket hög klass på service, hytter, underhållning och mat o dryck. Det finns många restauranger att välja mellan och det går även bra att få maten serverad i hytten på den egna balkongen. Frukosten brukar vi i bland äta i buffematsalen med ett jätteutbud av olika rätter, ibland på den egna balkongen där vi beställer vad vi vill ha och vilken tid vi vill ha frukosten serverad.
På luncherna varierar vi mellan att äta grillad hamburgare på soldäck med en öl, en grön hälsolunch vid spaanläggningen eller i någon av restaurangerna.  
Middagarna kommer vi den här gången mestadels att äta i huvudrestaurangen, där det serveras en 4-rättersmiddag med många val, 6 förrätter, 7 varmrätter och 6 desserter att välja mellan varje kväll  tillsammans med bra viner. Menyn ändras varje dag. Celebrity Cruises har hög en hög servicenivå genom att ha en anställd per två passagerare.
(null)                         
Celebrity Reflection - Hytt, mat, balkong och teatern 
 
Det är mycket bekvämt ombord, aldrig trångt eller några köer, allt flyter smidigt och bra. På dagar till havs ligger vi på en solsäng och läser eller tittar ut över havet. Vill vi ha något att dricka så får man vatten, öl, vin, eller en drink serverad till solsängen. Vi har på våra kryssningar köpt ett dryckespaket som innebär att vatten, öl, läsk, vin och drinkar ingår så mycket som man vill ha. Den här gången ingick dryckespaketet utan extra kostnad eftersom vi bokade tidigt, i september.
Underhållningsutbudet är stort och omväxlande, med bl a ett par musikaluppsättningar, strand up comedians, mm. Det finns en stor fin teater ombord.
(null)                         
Celebrity Reflection
 
Efter en veckas kryssande i Karibien kommer vi tillbaka till Miami, där vi tar en transport upp till Fort Lauderdale där vi kommer att stanna i sex dygn på Courtyad by Marriot Beach. Där kommer vi att ta det lugnt på stranden, göra någon båttur på kanalern och njuta av god mat och dryck. Vi kommer även att göra en shoppingtur till Sawgrass Mills, en gigantiskt outletgalleria med flera hundra märkesbutiker. Vi åker dit med kollektivtrafiken.  
(null)                                     
Sawgrass Mills  
 
Här finns mer att läsa om kryssningar och om Florida.
                                                             
2. LONDON
 
I slutet av februari åker vi till London. Det har hittills blivit ca 60 besök i den härliga pulserande storstaden London. Sedan många år tillbaka är London en stad som vi känner oss hemma i och som vi verkligen gillar och ofta återvänder till. 
(null)                                 
Picadilly Circus 
London har ett mycket stort utbud av sevärdheter, museer, sportevenemang, teatrar, restauranger, utflyksmål, shopping och mycket mer.  Som förstagångsbesökare är vårt råd att prioritera vad ni vill göra och inte försöka att se och försöka att göra allt på 3-4 dagar.  (null)                                         
Borough Market
 
När vi nuförtiden kommer till London har vi inte längre ett fullspäckat program, utan charmen med London är att upptäcka sådant vi inte visste att det fanns. Vi planerar in några saker som vi skall göra, men har mycket oplanerad tid där vi är ute och rör på oss och upptäcker nya fantastiska saker.  Det som ger oss mest idag är att promenera i de olika stadsdelarna och upptäcka nya gallerier, nya marknader, nya butiker, nya restauranger och små parker som vi aldrig sett tidigare.
 
Några av våra favoriter är Tate Modern, Borough Market, Imperial War Museum,Science Museum och besök i några av Londons fina  Parker. Det brukar även bli lite shopping på Oxford Street  där finns de stora varuhusen som Debbinghams och Selfridges och lågprisbutiker som  Primark.Vi besöker även Bond Street, Regent Street,  Carnaby Street, Camden Market och  Portobello Road Market .
 
Restauranger några favoriter är Benihana (Japansk), Sofra (Turkisk/Middle East) Barbecoa (Jamie Oliver),  Palm Court Brasserie m fl.  Lunch äter vi gärna på Borough Market eller på någon Pub som t ex Wellington Waterloo eller sushi på t ex Wasabi eller YoSushi eller en lätt lunch på Pret a Manger.
Chinatown där det finns många restauranger kan man äta riktigt bra kinesisk  mat, helt annan än den vi äter i Sverige. Vi brukar äta Crispy Duck med pekingpannkakor i Chinatown.
 
Vi har bott på mer än 25 olika hotell i London, den här gången bor vi på Hampton by Hilton Waterloo  
 
Utflykter När vi är i London gör vi gärna en utflykt med tåg till något resmål som nås inom en timma från London.
 
 
 
 
3. STOCKHOLM
 
Stockholm , där har vi bokat in en weekend i mars, bonusresa med SAS till halva poängpriset tillsammans med två bonusnätter på Nordic Light Hotel (hotel.com), vilket ger oss en weekend till "lågpris". Jag, Björn, arbetade i Stockhom under många år, det är en stad som jag känner väl och där vi har många vänner. Vi tycker om att promenera runt i centrala stan, äta lunch i Östermalmshallen och promenera ute på Djurgården. Vi brukar alltid besöka Fotografiska Museet för de fantastiska utställningarna samt för att äta lunch där. Vi ser fram emot ett nytt besök i Stockholm.
 
 
4. DANSK KROFERIE
 
I april gör vi åter en "Kroferie" på södra Jylland. Vi besöker några av de bästa Gourmetkroer a för att njuta av vackra miljöer och av riktigt god mat av högsta kvalitet. Vi kommer att bo på Schackenborg Slotskro i Mögeltönder och på Tyrstrup Kro utan för UNESCOs världsarv Christiansfeld. Vi kommer att boka in ytterligare någon Kro, när vi bor bara 10 km från tyska gränsen passar vi på att handla öl och vin i Süderlügum till riktigt bra priser.
(null)                         
Tyrstrup Kro
  (null)
Schackenborg Slotskro
 
 
5. KRAKOW
 
Krakow , vi har bokat in en bonusresa med SAS till Krakow i början på maj, till halva poängpriset. Vi gillar att besöka Polen och ser fram emot några fina dagar i Krakow. Vi kommer att bo på designhotellet PURO Krakow Kazimierz. Jag, Björn, har varit i Krakow en gång tidigare för många år sedan. Vi planerar att besöka Auswitch-Birkenau, judiska kvarteren i Krakow, Wieliczka saltgruvor mm samt njuta av god mat.
 
Fler resor 2019.......
 
Vi håller just nu på med att planera ytterligare resor under 2019. Vi planerar besök i Fiumicino (Rom), Albir (Alicante), En flodkryssning i Europa, Faro i Portugal och Köpenhamn. Men det kan bli ändringar när vi väl bokar tillkommande resor.
 
 
Många resehälsningar
 
Björn och Karin
 
Blogg www.demmereserjordenrunt
Facebook demmereserjordenrunt 
Instagram #demmereserjordenrunt
 





Till top